Suncokret 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
do iduce godine ko ziv ko mrtav:)
pricao sam sa dosta njih i u jesenju setvu se ide bez zrna vestaka(na prolece samo prihrana)
a repice(tu ce se nesto baciti),jecma i psenice ce biti pod neverovatnim povrsinama
cak i suncokret koji se smanjio poslednjih godina se vraca na mala vrata
drale neka ti rodi samo nesto preko 10m/kj*70din bice bar za naftu

Vlaga i hladno vreme u oplodnji, pa sve ostalo ali covek objasnjava da u susnijim uslovima ipak za nijansu su bolji usevi nego na oranju, i naravno to je dobronamerni savet da ne moraju masine da se lome na 30cm , radio sam podrivacem na 50cm orao na 25 ,tanjirao na 10cm i 2017 godine nije bilo razlike sve je unistila susa ali se bar ustedelo tamo gde je radjena plica obrada ...
Radio sam i ja kojekakve obrade sem direktne setve. Nekada je bolja ova nekada ona ali definitivno ,kiša je ta koja određuje prinos.Svi mi slično uradimo ali ako nema kiše nema ni prinosa.Džabe Ii II klasa zemlje ,nema još ni pukotina ali zglavnu kišu nije dobila u 2022. godini.U martu sam prolazio prvi prohod sa drljačom i tamo gde je voda trebala biti 1 m dubine .

Radio sam i ja kojekakve obrade sem direktne setve. Nekada je bolja ova nekada ona ali definitivno ,kiša je ta koja određuje prinos.Svi mi slično uradimo ali ako nema kiše nema ni prinosa.Džabe Ii II klasa zemlje ,nema još ni pukotina ali zglavnu kišu nije dobila u 2022. godini.U martu sam prolazio prvi prohod sa drljačom i tamo gde je voda trebala biti 1 m dubine .
Tako je voda je najbitnija pogotovo kod mene jer je na 8 do 10m u dubini.

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Nisam razumeo .Voda u bunarima je na 8-10 m ili nešto drugo si hteo reći ?

do iduce godine ko ziv ko mrtav:)
pricao sam sa dosta njih i u jesenju setvu se ide bez zrna vestaka(na prolece samo prihrana)
a repice(tu ce se nesto baciti),jecma i psenice ce biti pod neverovatnim povrsinama
cak i suncokret koji se smanjio poslednjih godina se vraca na mala vrata
drale neka ti rodi samo nesto preko 10m/kj*70din bice bar za naftu
Дај Боже да буде 70дин/кг али све су шансе да нећемо добити ни прошлогодишњу цену.

Pšenica zahteva najviše veštaka za dobar rod. A opet ako se poštuje plodored pa se suncokret seje svake 5-6 te godine, komotno može bez veštaka. Neće biti najrekordniji rod, ali opet će da razvali pod uslovom da se sve ostalo odradi kako treba....
Evo neko je pisao da se već nešto skidalo oko 700kg,. Ako je već sazreo, kada je taj posejan? Šta vam to govori?
Posle suncokreta ide pšenica/ječam i obilno đubrenje u jesen i proleće...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Govori sledeće .Posejan je početkom aprila ,zemlja je lakša a nije baš ni neka klasa ,kišu nije videla odavno ......Kasno sejani suncokretiu tom delu atara su katastrofalni .Možda se neće kositi.

2012 sam sejao početkom aprila. Komšija njiva pored, ujedno i moj kum je tada imao smrtni slučaj u porodici i još što šta, pa je sejao negde u prvih 10 dana maja. Ja kad sam moj špartao bio velik traktor ga već ponegde lomio, njegov pored bio malecki po 2-3 para listova. Znači smešno kako je izgledao naspram mog cele godine, da pljuneš na njega.
Na kraju bilans te 2012te godine:
Moj prosek 700kg/kj
On 1800kg/kj
Skidao ga kasno ujesen još se ni cvet nije bio osušio na zrnu. Ali bila nestašica tada pa su uzimali daj šta daš.
I tada sam zadnji put suncokret sejao tako rano.
Kukuruz sam probao još par puta rano da sejem ali ni tu se nisam proslavio baš nešto, pa sam batalio i to.
Eto to je moje neko iskustvo.
E sad jbga svako ima neko svoje drugačije iskustvo....
I da napomenem, kod nas stariji ljudi suncokret uglavnom seju kraj aprila ili početkom maja.
A novokomponovani paori sa ljutim mašinama seju čak i u martu. Ja vam razliku tih suncokreta ne mogu dočarati sad pisanjem, prosto mora da se vidi svojim očima pa da se čovek uveri.

Poslednja izmena:
Moje iskustvo iz 2012 je da smo imali najveći prosečan prinos suncokreta baš te godine.Setva u zadnjoj dekadi aprila je bila bolja nego u prvoj dekadi .Samo što nisu isti delovi atara u pitanju. .

Već sam odgovorio ,orano je.

Obilazak pred odmor.
Neće tako brzo, taman da se na miru kupamo 10 dana pa može polako da sazreva....
5828c7dc41ccaf9ceacc0b3c8ccd2255.jpg
d5d718aeb54cfe06ceda3370fd3828d9.jpg

P.S.
Oranje je u pitanju!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh