Suncokret 2022

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene treci dan zetve i krenuo Subaro pa se tako i priblizili na 2t/kj. Neoma pregorela jedva preko 1600kg, sreca pa samo 4kj od nje. Le99 1700 al samo 2kj skinuli ostalo zeleno. Sutra pauza, nema zrelog 😂 Prekosutra nastavak subara, izgleda le99 ostaje za kraj, tako za sad stvari stoje.

Kad sam ja skidao suncokret,niko nije verovao da je tako niska vlaga. I kod nas u Vrscu ko god je cekao da sazri lisce,pregoreo mu je suncokret. Pre neki dan sam kosio coveku 15kj sa 5-6% vlage.
Takva godina...

Ja sam 2017.na 10kj imao te ne otvorene glave i prinos je bio 300kg/kj.
Uzrok je bio mesanje tribenuron-metila i fuzilejda
Ovde kod nas ljudi redovno mesaju tribenuron-metil i sredstvo za uskolisno u jednu prskalicu pa i ja sa njima (kada njive nisu mnogo zakorovljene), i nikad nisam imao takvih glava. Mesanjem se samo oslabljuje dejstvo preparata. Bolje odradi posao kada se prska odvojeno

Treba uzeti u obzir da je dosta vremena vec proslo od kad je Milovan kosio prve parcele a posebno toplo vreme uz vetar zadnjih dana pa je to ucinilo svoje.
Ovo sto sam juce skinuo Neomu sa 7 i 8 vlage, pre 5 dana sigurno je imao vise od 15% vlage. Drga stvar Syngenta, konkretno, Neoma ili Sumyko ne sazri isto kao neke druge semenske kuce na kojima ostaju zeleni listovi a glave se crne.
I jos samo da dodam da nikad, bas nikad do sad od kad sam krenuo sa poljoprivredom nisam imao sa toliko kj prosek iznad 2 t po kj.
Sta se desilo sam Bog zna, verovatno onih 120 l kise iz polovine Jula je leglo bas u pravo vreme a i posle vise godina neke parcele pod suncokretom su dobile i P (Mapa) jesenas.

Poslednja izmena:
Pokosili smo jednu njivu dijamantisa ,vlaga 9,5 .Odemo na drugu gde je kondi i ne ide .Sa zelenim lišćem izbacuje zrno,bukvalno pravi trag za kombajnom .Vlaga je 12 ali zbog zelenih i sočnih listova koji blindiraju sito izbacuje dosta napolje.Prekidamo par dana .

Исто "Дијамантис" - скинут данас са узорцима влаге који су били 6-7%, нечистоће се мотале око 6% ('еби га, код мене су уштелавали комбајн), а принос је 19.5 метери по ланцу. Што се каже, "како смо се надали - добро смо се удали". Заиста ми она суша није давала разлога да верујем да ће принос бити боље од 15 или нешто ситно више метери по ланцу, него да уопште буде око 20 метери.

Да не дангубим, одма' сам обрачун'о сав сунцокрет по 55 тзв аконтационих динара. Од познаника на ваги чујем да ће то можда и бити коначна цена, а да ти камиони који чекају на утовар, све возе "Баниму".

Исто "Дијамантис" - скинут данас са узорцима влаге који су били 6-7%, нечистоће се мотале око 6% ('еби га, код мене су уштелавали комбајн), а принос је 19.5 метери по ланцу. Што се каже, "како смо се надали - добро смо се удали". Заиста ми она суша није давала разлога да верујем да ће принос бити боље од 15 или нешто ситно више метери по ланцу, него да уопште буде око 20 метери.

Да не дангубим, одма' сам обрачун'о сав сунцокрет по 55 тзв аконтационих динара. Од познаника на ваги чујем да ће то можда и бити коначна цена, а да ти камиони који чекају на утовар, све возе "Баниму".
Gde je taj Banim, u Brckom?

I ja danas krenuo sa zetvom...muka ziva,zeleno i sareno u pm...vlaga 13,primese oko 5,prinos oko 1900 kg/kj...LE 99 i Sumiko zajedno islo u kamion,nisam pojedinacno merio prinos ali su tu negde egal!

Danas zavrsili suncokret.
Sumiko nekoliko kj a ostalo sve Neoma. Prosecni prinos nikad bolji od kad ga sejem, bez odbitka 2140 kg/kj, plativog sveden na Srps 2046 kg/kj. Danas bio na obracunu sa 55 din akontno je obracunato.
Neke danasnje slike.
7fb0eed35344b174d8c0dfb53d1cb9b4.jpg

10d034b5749120f0cb3d4e40bd6b219e.jpg
79f319f848fdc8eacb7b2ba809c0b7d6.jpg

Ja cu ovo nadmasiti sigurno jer imam suncokret u dve etaze normalan i od 3 metra samo ne znam kako moze kombajn sa dva hedera da kosi .Imam milijardu i jos malo, samoniklog

E sad malo agronomski
1 njiva 2kj velicina predusev repa,njiva teski spic tu je islo nekih 90kg/kj MAPa i samo dibinski prskano ni Vibala ni sirak, 1 spartanje. Vlaga 9.00
Tu je arenda druga godina.
2 deo atara u 3 njive 5.5kj tu je islo isto oko 90kg MAPa i u prolece 80kg/kj 3x16. Prskano Vibalom,dubinski original gardoprim i sirak kasnije. Tu je bilo 141metar ukupno tj 25.63kj. Vlaga 9.25 u proseku na 2 ture. Stara arenda i ima 1.5kj djubreno stajnjakom pre 4 godine.
Kad je zadnji put bio suncokret?

Poslato sa ELE-L29 pomoću Tapatoka

Što se tiče te teorije Dragane,potpuno se slažem, danas košene 2 parcele udaljene 100 m u istoj duži .Prva parcela soja,soja,pšenica i sad suncokret,ne znam dalju istoriju jel je radim od tad radim druga suncokret ,stari gazda ja pšenica i sad suncokret pošto je znao da je da u zakup verovatno taj prvi suncokret je bez veštaka. Razlika sigurno 500 kg.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh