Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
U teoriji da a u praksi zanemari to. Samo nemoj sijati suncokret 3 do 4 godine ja pravin pauzu odn5 godina i onda odvali sa prinosomDa li to znaci da su uljana repica i suncokret isti po plodoredu? Tipa ako je suncokret na 5 godinu, a uljana na 3., a sve na istoj njivi, opet nije dovoljan razmak?
Radjena su istraživanja u mojoj firmi u Kanadi. Zimus sam imao prilike da razgovaram na tu temu sa vodećim stručnjacima i profesorima sa američkih i kanadskih univerziteta. Njihova istraživanja su potvrdila da uljana repica sa rotacijom na dve godine daje do 15% manje prinose od trogodišnje rotacije, a kada se poredi tri i četiri godine , 4 god. rotacija daje opet 5-7% više. Dakle idealno je 4-5 godina isto kao i kod suncokreta. Ova povećanja prinosa su najviše zbog smanjenog pritiska insekata i bolesti.Da li to znaci da su uljana repica i suncokret isti po plodoredu? Tipa ako je suncokret na 5 godinu, a uljana na 3., a sve na istoj njivi, opet nije dovoljan razmak?
Gorane jesi bacao jesenas pod brazdom Mapa? ili neku drugu formulaciju sa manje P na tim parcelama je bio suncokret pred uJesam
NPk 150 kg svuda,ja ne kalkulišem sa tim.Generalno u tom delu atara sve je slabije ali mislim da ne treba raditi ni u monokulturi ni u dvopolju bar u tropolju.Gorane jesi bacao jesenas pod brazdom Mapa? ili neku drugu formulaciju sa manje P na tim parcelama gde je bio suncokret pred usev?
Imao sam ponegde na uvratinama poneku biljku takvu. Kod mene je u pitanju Bakardi prskan sa Listegom pro i zaključio sam da je to od predozirane hemije. Zastanem sa traktorom na uvratini i ne isključim baš uvek prskalicu istog trenutka. Verujem da je to u pitanju ali bih voleo da čujem i druga mišljenja.
Ovde je Subaro u pitanju, na dve njive u istom potezu(stotinak metara jedna od druge) ima ovakvih biljaka dok u sasvim drugom delu atara nema problema,svuda isto djubreno, hemija ista i ostalo...Imao sam ponegde na uvratinama poneku biljku takvu. Kod mene je u pitanju Bakardi prskan sa Listegom pro i zaključio sam da je to od predozirane hemije. Zastanem sa traktorom na uvratini i ne isključim baš uvek prskalicu istog trenutka. Verujem da je to u pitanju ali bih voleo da čujem i druga mišljenja.