Suncokret 2020

Ja sam danas tek počeo... Syngenta sumiko valjda, stalno ga brkam sa subaru... Ništa još ne znam... 😊

Sumiko , hektolitar fantazija za LE25 i LE99 ali prinos u odnosu na pionire pusiona , a tek kad se uracuna cijena sjemena jos i veca pusiona, sumiko cijena 150000 sjemena isto kosta kao 225000 pionira 33% sjeme skuplje od LE25 i LE99.
 
Kod nas u selu ja skoro najbolje prosao sto se prinosa suncokreta tice. Prvo sam posejao najcesce od svih,drugo nisam imao iskustva prilikom setve pa je masina bacala po 2-3 semena. To kad se kosilo nije licilo ninasta sitnih glavica kao u prici ali je zato izuzetno dobro curilo.
 
Juce sam zavrsio vrsidbu kod mene...Prosek 1670 kg/kj...to je nekih 15% manje od visegodisnjeg proseka. Hibridi su Kondi i Edison.Djubrenje 130 kg NPK 16:16:16 po kj.
 
Juče probali da skinemo poslednju parcelu sa suncokretom... 23,6 vlaga.... nece iz bunkera, a kasnije nece iz prikolice, zamalo motikama da istovaramo... znao sam da je malo jači, ali baš toliko ne.. čekamo mraz da ga sredi:)
 
To mora da je mesavina suncokreta i zelene mase samlevene ako nece iz bunkera,to ti i povecava vlagu,zelene primese.
 
Nije suvo lišće a glave mokre i mora da podigne vlagu hteo ne hteo.Kod mene je na jednoj parceli deo do komšije bio jak i zakosimo da izmerimo vlagu, na silosu aparat pokazao 15,6% pomerimo se u deo parcele gde je bio vidno zreliji i aparaturs pokazala 9,3% vlagu pa smo filovali ovaj jači sa suvljim i svuda bilo ispod 9% do kraja dana.
 
Tako je, a inače je to posledica sušnog proleća, nejednako nicanje... Ta njiva je trebala da se preseje, medjutim ostala je, nisam imao ni volje ni želje da je presejem... 50% je niklo posle 10 dana, a ostatak je čekao kišu...
 
Kod mene svaki koji je nikao kasnije nije dočekao žetvu.Jednostavno je ostao mali i zakržljao i kasnije se svaki prelomio i osušio.Po meni i bolje nego da mi diže vlagu i primese.
 
Ostala mi jos jedna parcela 2kj. Juce skinuli pionir koji je je presejan zbog toga sto su ga zecevi i srne i sve zivo urnisali. Prinos 11m po kj. Vlaga 13 primese 3 hektolitar 33. TUGA

Sent from my S60 using Tapatalk
 
Mirmag da li si imao neku kontrolu bez fungicida?Interesuje me da li bi rodio manje bez fungicidnog tretmana.
 
Drugarov Edison iz iste kese koji sam ja sejao bez tretmana je dao 1700 kg.Sav je izgoreo još pre 10 dana.
 
Nazad
Vrh