Suncokret 2020

Makazar vam je crni skakavac,to vam pravi problem.

Nisam te skontao, znam kako zec izgleda :), al koliko znam on jede cele redove suncokreta, zar ne?
Mislim odgovor na olalijin post...

Makazar obično po krugovima pravi štetu, i to na mestima gde mu se nalazi stanište. Trazite, pronaći ćete malu rupu. Isto kao i kod hrcka, samo je kod njega veća. Zekan jede više po redovima, na pravac, I za njega je rešenje kalijumov sapun.
64bf48195d3d177949ba8e1760d33625.jpg

Nisam ga ni ja nikad video uživo, jedino na slikama verovatno da noću samo izlazi.

Poslednja izmena:
Makazar obično po krugovima pravi štetu, i to na mestima gde mu se nalazi stanište. Trazite, pronaći ćete malu rupu. Isto kao i kod hrcka, samo je kod njega veća. Zekan jede više po redovima, na pravac, I za njega je rešenje kalijumov sapun.
Balegar ili kotrljan , kakve on veze ima sa suncokretom?

Nisam ga ni ja nikad video uživo, jedino na slikama verovatno da noću samo izlazi.
Nisam nikad ni cuo da se moze rjesiti problem zeca sa kalijumov om sa punom. Jel mozes opisati postupak? Lane sam sa zecom, imao, problem. A u kukuruzu sa fazanom koji se uvuce u uljanu, repicu

Nisam nikad ni cuo da se moze rjesiti problem zeca sa kalijumov om sa punom. Jel mozes opisati postupak? Lane sam sa zecom, imao, problem. A u kukuruzu sa fazanom koji se uvuce u uljanu, repicu
Mislim da sam čuo teoriju o tome da se oprska krug oko suncokreta, znači uvratine i do levog i desnog komšije. Kao to smrdi zecu i ne ulazi uopšte u njivu.Nije nemoguće.

Zaboravili ste Vranu kao potencijalnog unistitelja useva! To je podmukli zgad! Suncokret voli dok kotiledon izlazi i nije se jos otvorio, kida ga mestimicno nema reda.

Valjda 1kg na ha. Pa u prskalici se napravi, kao da prskas sa nekom hemijom, I okolo njive 2 širine prskalice. Ne beži zec od smrada, vec suncokret, tj biljka ima čudan ukus, dal gorčinu dobije ili sta, pa ga zec ne jede. Najbolje je celu njivu oprskati, ali sve zavisi kolika je šteta...

Bilo je vec o tome na forumu negde pisano, koliko se secam, razmuti se ovaj sapun u kofu vrele vode pa se tako sipa u prskalicu

Prvo,taj kalijev sapun ne moze da se rastvori u prskalici vec ga treba u necemu mesati i rastopiti pre nego sto se uspe u prskalicu.Drugo,od tog sapuna koristi imaju samo ventili za ukljucivanje/iskljucivanje grana na prskalici,rade k'o podmazani ,a zečevi i pored tog sapuna jednakim intenzitetom jedu suncokret.To je neko provalio jos pre desetak i vise godina da se prska kalijevim sapunom jer je on jedan od sastojaka u sredstvu kojim se mažu voćke i drva da im srne i divljač ne bi jela koru,pa otud ideje da bi taj sapun radio u suncokretu.Probano,ne radi.
Plus,posle njega obavezno rasklapanje svih sita,dizni i svega na prskalici radi čišćenja od ugrušaka sapuna.

Olalija niko ne secka suncokret iz sporta ili što nas mrzi. Makazar ga secka zato što je žedan, preseče ga i popije kap biljnog soka koji prema gore šalje korenov sistem. To se dešava kad je suša i nema ni rose na biljkama kao sada. Ako neko zna koji ga insekticid efikasno suzbija neka napiše. Popac ili skakavac je opet poseban problem jer kažu zaštitari da on nije insekt već zglavkar i insekticid na njega ne deluje.

Nazad
Vrh