Suncokret 2016

Vi vojvodjani mislite da svugde radja kao kod vas. Kod nas su ljudi imali ispod 1500kg prosek po ha. Treba malo saslusati i druge ljude, a vi odma, nesto gresite, ne radite dobro.
Nije do toga, nego je zemlja siromasnina nego kod vas, kisa ima manje kod nas.
Ima malo i da ljudi ne znaju da rade, da ne bacaju dovoljno azota i da su neke parcele zakorovljene. Ali jma i do drugih stvari.
Kod nas zadruga Uljarica negotin je imala prosek ispod 1500kg po ha. A dali su djubriva po analizama, sve odradeili kako treba. Ali kad nece da rodi, onda nece. Zasto i seju suncokret ja ne znam.

Kazite mi dali planirate ove godine Neomu da sejete?

Kod mene prosle godine je uhvatila neka bolest,bas je podbacila sa prinosom jedva 1500kg/kj

Sejem oko 10 kj i mislim da ce sve Adagio biti,s tim da necu ga prskati ove godine pulsarom!

Manjeviću opusti se.Nije ni u Vojvodini svuda sjajno a neće svi ni napisati loše prinose već samo prosek sa najboljih parcela.Loše otpadaju,ne računaju se.

Pa pravo da ti kazem to vec znam.
Nego svi kazu mali je to prinos. Pa kod mene se smatra da je prinos od 2-2,5t po ha dobar prinos.
Jedino oko Negotina kazu da idu na 3t. Kazu da je to zbog fabrike djubriva iz Prahova, kazu ima u vazduhu hranljivih materija koji su zemlji potrebni.
Ja bas nesto ne verujem u to ali ajde.

Izvinjavam se. Nisam dobro formulisao, nisam mislio na sve vojvodjane.
Mislio sam one koji pisu o tome. Da nesto ne radimo dobro, te ne obradjujemo dobro, te ne radimo analize.
Pa jeste mi smo ludi, posejacemo u zemlji sa grudvama kao pesnice, necemo prskati protiv korova, necemo spartati. Ali hocemo prinos od 4t po ha.

Voleo bi da mi neko od članova, ko dugo godina seje suncokret navede koje su prednosti napr. Neome, Kondija i sl u odnosu na Barolo, koji kod mene uvek daje preko 2000 kg/kj....

Poslednja izmena:
Neka kažu i drugi ali više rode i to standardno i do 25m, neomu možeš prskati pulsarom. Jedino je seme skuplje.

Imam pitanje za proizvodjace suncokreta, mi smo zadnji sejali pre 10 godina, ali se i dalje borimo sa samoniklim suncokretom. Na jednoj parceli je greskom bio mali deo istanjiran dok jos nije bio skinut, tamo je najgore. Psenica i kukuruz prodju, ali kad soje dodje na red eto njega opet, preprosle godine smo morali rucno na kraju da ga sklanjamo. A na drugoj parceli gde nije sejan vise od 12 godina se ove godine u soji pojavio. U celom ataru uopste nem asuncokreta tako da nije mogao da bude prenesen. Kako ga unistiti...

I koja je cena trenutno suncokreta na malo?

Poslednja izmena:
Pa pravo da ti kazem to vec znam.
Nego svi kazu mali je to prinos. Pa kod mene se smatra da je prinos od 2-2,5t po ha dobar prinos.
Jedino oko Negotina kazu da idu na 3t. Kazu da je to zbog fabrike djubriva iz Prahova, kazu ima u vazduhu hranljivih materija koji su zemlji potrebni.
Ja bas nesto ne verujem u to ali ajde.

Manjeviću šta se nerviraš, kod tebe je zakup 30 evra/ha tako da imaš računa da ti rodi 2 t/ha, ne negde gde je zakup 300 e/ha ili više tom i 2 t/kj je malo!

Ne pisem ja i tome. Nego pisem da treba malo realnine sagledati stvari. Da ne moze svugde roditi tako dobro.
Znam da kolege nisu mislile nista lose svojim postovima, nego sam hteo da objasnim da kod nas ispod Beograda nema tih prinosa. Mozda oko Pozarevca, hoce da rodi tako, pa ovamo oko nekih reka, primer Morave, gde je nizi teren. Ali ovo ostalo, nema sanse.

Tema je, što bi kazli stari ljudi cuncukret, mislim da nismo daleko odlutali od nje kao što ima kojekakvih lutanja u drugim temama na forumu.

Što se tiče prinosa suncokreta, on zavisi od mnogo faktora, pre svega od zemljišta, đubrenja (manje-više), klime, hibrida itd isl...

Svi mi gledamo da nam bude prinos što veći jer po logici stvari bi tad trebali da zaradimo više, ali to nemora da bude slučaj odnosno zavisi od visine ulaganja učinjene u proizvodnju. Tačno je da u našoj zemlji ima delova gde je povoljnije za gajenje suncokreta, ali ako ćemo da gledamo Vojvodinu i sa sve dobrim rodom na pojedinim delovima, cena zakupa zemlje sve više umanjuje računicu u toj proizvodnji.

A nije ni lepo da se svim Vojvodjanima obraca tako jer ne pisu svi isto i ne pocenjuju rad drugih!!!

- - - - - - - - - -

Evo opet pise ''svi kazu!

Čekajte ljudi nisam mislio ništa loše i ne potcenjujem ničiji rad,ali mi je post izgledao kao da je napisao da je rodilo preko 5t po hektaru pa sam ga prokomentarisao na takav način.

Mislim da se proizvodnja suncokreta u srbiji dovela do samog vrha i da su rezultatu postignutih prinosa izvanredni, a onda se dodje do situacije i razmisljanje dali uopse ima smisla zasnivati novi rod, jer se radi na ivici rentabilnosti, ne daj boze mali kiks u proizvodnji i to malo zarade se gubi! Naravno za tu situaciju su zasluzni gangsteri iz dijamanta i viktorije, jer oni savrseno znaju gde je ta granica rentabilnosti i tako nas zarobili, oni svake godine obezbedjuju sebi sirovinu, a nama godine prolaze u nadi ''sledece godine bice bolje'' :ppozdrav:

Sve si lepo napisao. Samo mislim da bi to trebalo da se doda i za ostale ratarske kulture, psenica, kukuruz...

Nazad
Vrh