Suncokret 2016

Prijasnjih godina pionirov LE25 je bio vrlo nizak , imao na jednoj njivi mozda max 1,5m ostalo bio nizi a kad je dozreo bio jos nizi, ove godine sijani kasnije su nizi od ovih sijanih ranije, a mislim da ima i do 3m visine pojedine njive.

Prijasnjih godina pionirov LE25 je bio vrlo nizak , imao na jednoj njivi mozda max 1,5m ostalo bio nizi a kad je dozreo bio jos nizi, ove godine sijani kasnije su nizi od ovih sijanih ranije, a mislim da ima i do 3m visine pojedine njive.
Kažu ljudi da je malo problem ta visina za kombajniranje jer ne može da se heder digne dovoljno visoko pa uvlači veliku masu u sebe pa ima zagušenja i ide se sporo. I pitao sam ih da li će i dalje sejati pionire kažu da hoće, ipak lepo rode a prskanje je jeftino, za razliku od imi hibrida. A ja sam danas video jednu parcelu sa dosta popadalog suncokreta, prilicno je visok, tu će dosta ostati ne pokupljeno.

Послато са HTC Desire 200 уз помоћ Тапатока

Kod nas mislim da nece vise sijati kws koji se prska pulsarom, popadao preko 50% kod one oluje.

Kod mene bilans na 8.5 Ha 23620 kg plativog, Pioneer Le 25,jednom reci jako lose.Godina za suncokret kod nas prilicno dobra, njiva bez korova plus na ovoj njivi suncokret nikada nije sejan. Izrastao na nekim delovima i 3 metra,glavice jako male,a dobio samo 100 kg AN-a po jutru. Na njivi je ostalo jos sigurno 2 tone,jer jednostavno se desavalo da se stabljika zbog visine slomi pre nego sto heder uspe da je uvuce. Probao jednom i nikad vise ::lose::.
Na jednom jutru sam imao i KWS Dragon,zato sto nisam imao semena da zavrsim setvu sa Pioneer-om. Glavice skoro pa duplo vece i visina normalna.

Kod nas ovde u backoj pada vlaga kad ide kroz kombajn....bez sale....vecina nas su predali sa vlagom 5.5-8.5 mada bio jedan extremni slucaj 19%... pitam se onda koliki je bio na samoj stabiljci.....

Ja zadnju parcelu sto sam skidao,predao sam pre neki dan,vlaga 13%,Adagio.Ima jos po koja parcela u nasem ataru,a i taj ce se skinuti za koji dan.Bas cudna godina,vrsi se suncokret,kukuruz,bere se u klipu takodje,a skida se i soja+repa,ludilo :D.

Danas pokosena zadnja parcela. Presejavan i uz to voda ga dirala. Prinos 14 po kj.
Kod mene sareno ove god . od 21 metar do 14. Isti hibrid (barolo) isto djubra ( 100 map i 100an) .
Prosek oko 17.5 lose

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

Jel neko koristio regulator rasta u suncokretu. To bi možda bilo rešenje za pionir ekspres hibride. Ja sam imao jednu pacelu površine 5,35kj LE99 i prinos je bio2398kg/kj uzans kvalitet,ali bio je na granici da smo ga uspešno ovrli zbog visine.

I ja bih potpisao, ali šta ako bude nekog vetra ili bude još viši kao kod nekih što su pisali?

Kako ti se pokazao za to vreme kako ga sejes
Meni u prvi mah je bio razocarenje ali kad sam skinuo ostale koji su delovali dosta bolje onda su oni postali razocarenje

Englezi bi rekli best bay , kad izracunas ulozeno i dobiveno ako koristis kopiju ekspresa, moze se reci da su njive ciste od korova. Ove godine je vise rodio kod mene u ataru kasnije sijani , nekad rodi manje , prosle godine prosijek 2250kg/kj a ove 1800kg/kj, previse kise , ali koliko cujem ni koji su sijali singentine nisu bolji a kws (pulsar) je katastrofa , imali ljudi na hektaru bunker na zmaju 142 kombaju. Kod mene je bio bolji 25 od 99 , a ovdje tvrde da je kod njih bio bolji 99. Primjetio sam da jako dobro rodi i kod proljetnog oranja , mozda cak i bolje nego jesenje a pogotovo u proljece kad se izveze stajnjak , na toj bi njivi kukuruz izgorio a suncokret rodi kao nenormalan imao prosle godine. Takodje prosle godine sijao na 24cm a ove 22, ali on kompenzuje glavama ako je rjedi , cak po pionirovom katalogu se 25 sije rjedje od drugih njihovih hibrida.

Nazad
Vrh