Suncokret 2016

Syngenta je bila dobra dok nasi nisu poceli da je proizvode i doradjuju,a cena i dalje bezobrazno skupa,znaci los u zadnjih dve godine,ovo je moje iskustvo iz naseg atara a i ostali se zale da to vise nije to....
I Kupava je bila dosta visoka i polegla,a ovo je stajalo ko u mladica.

Ja sam isto imao Neomu i Kondi iz Madjarske seme ali dzabe Kondi je podbacio i naspram Neome i naspram KWS Dragona!

Jutros kod uljare u Zr,kolona kamiona puni suncokreta cekaju da predaju,a u dvoristu uljare gigantska gomila suncokreta na otvorenom,sad ga je ova kisa lepo natopila.

Tu kod malih silosa na krivini stoji gomila već par dana, a prolazim vec skoro svaki dan.
Tako je i prosle godine stojala ogromna gomila pored podnog skladišta, burazer tvrdio da je suncokret, kad ono ispalo primese što odvoje. Mada, necu da tvrdim.

Mi smo ove godine sejali Pioneer LE 99 i 25, bili su visoki oko 2,5m tako da adaptacija za kukuruz nije nikako radila, pa je morao heder za suncokret da radi, mada i sa njim je bilo problema. Sve u svemu mislim da ih vise necu sejati jer mi je dosta ostalo u njivi, prinos dobar, ali bilo bi i više. Njive čiste, ali nije vredno ovolike za*ebancije.
I nesto kondija i LG 5635 od prošle godine. Na pojedinim mestima je bilo bolesnih.

Skinut suncokret pre neki dan, prinos 2350 po jutru plativog.HIbrid Kondi, Le 99 i Le 25 tim redom je i varirao prinos, KOndi je standardno najbolji , Le99 ga prati, LE 25 22 po jutru, stim sto su mi Pioniri cisti kao suza (radjeni sa kineskim Expresom) dok je kod kondija promakla mestimicno ambrozija , kerece grozdje i tatula. Inace primese kod Pionira 1,8-2% , a kod Kondija 3,4 do 4 % zbog korova. Kod Kondija je kombajner primeti da ima dosta trulih stabljika, koje da su uspele da se odrze do kraja , prinos ne bi bio ispod 2500 po jutru.

Da li se zna koji je razlog toj trulezi,pitam iz razloga jer je i kod mene bilo toga na jednoj njivi gde me prinos bas desetkovao.

Meni rekose da je u pitanju bila plamenjaca prouzrokovana onim ranim maglama od pre mesec i koji dan sto su bile.:sta: Mada meni se cini da je neka druga bolest jer stapovi su bili beli i truli dok ih pipnes raspadaju se ko da su od pepela!

Takodje i kod nas dosta trulezi i polomljenog...na jednoj njivi mi je bilo oko 40% trulezi i popadalog...i ja sam hteo da pitam sta je to i kako spreciti? U pitanju je vecinom Neoma...

Kod mene nije bilo bolesti ni na Adagiju,LG-u,Pioniru,Neomi i Fushiji,mozda ukupno ako sam primetio 10-ak glavica koje su bile trule ali od kisa valjda.Inace meni su sve stabljike bile zelene kad sam vrsio,jedino malo le25 kojeg sam zakasnio usled kvarova da skinem,on je bio uprzen :p.A od svih gore pomenutih hibrida,sledece godine ponovo LG (56.33) i pionir sejem,izbacujem Syngentu,bar kod mene nije rodila nista vise od LG i pionira,jedina dobra prednost joj je sto je stvarno niza dosta od njih,pogotovo le25,koji nzm sta koji k... trazi preko 2.5 metara visine.Mada sledece godine mi nece praviti visina problem posto cu skidati za zitnim hederom,samo nek bude dobra godina kao ova,bar je kod nas bila (prosla godina je bila susna),i lako ce biti visokih prinosa.Inace sam i ja imao polomljenog dosta,pogotovo LG,ali nije lezao skroz na zemlji,to je sve usled jakog vetra,a i redovi su bili potpuno izmrseni.

Nazad
Vrh