Suncokret 2016

Sa Suncokretom se ove godine ne mogu pohvaliti,ali mogu se pohvaliti sa jednom umetnickom slikom iz moje njive...

3314459d725920dfbf58ba3aebfdc756.jpg

Neoma sejana na 50 bez veštaka,3 godine bila pšenica.

A ima i ovo u ataru,u tom delu atara tradicionalno su dobri suncokreti ove godine biće iznenađenja ali neprijatnih. Peet taj je u 5 redu malo dalje od tebe.
Ja tamo imam kukuruz u odlicnoj formi!
Nisam isao dalje od moje parcele, tako da nisam video to, ali izgleda da ce taj skoro skidati taj suncokret!

Juce sam usao kod jednog velikog gazde u suncokret.Sredina glave uopste nema zrna.Znaci ne da nisu napunjena nego ih uopste nema.Zemlju radi u fulu.Kod mene to nisam primetio nigde.

juce obilazio parcele pod suncokretom nisam bas preterano odusevljen. A po mojoj proceni zetva za 10 dana to sto je ranije sejano

Slikao svoj prije 5 dana , pticija perspektiva sa kabine traktroa, inace suncokret ima preko 2m , LE25 i nesto u sredini LE99 , zrna puna do sredine i vrlo krupna , danas vidim da poceo naglo da sazrijeva, sijano na 22cm, 200kg NPK 3*15. Glave vece nego sto je karakteristicno za ovaj hibrid. Takodje i vrlo bujan , unutra se nije nista vidjelo koliko lisne mase ima, danas totalno drugacije , lisce suvo min 1/3 od dolje. Ima 3-5% popadalih.

1604qxu.jpg
[/IMG]

Zatvorena brazda pocetkom Aprila i posle par dana koriscen total, oko 2 l/kj zbog repice koja je krenula ko luda! Pre setve 2 x setvospremac! Zatim posle nicanja kad je suncokret bio u fazi 3 para listova Ikarus 0.7 l\kj.

Teoriju zasnivam na praksi.Apsolutni sam zagovornik dobrog sklopa u odnosu na redje a vece.Neoma sejana na 21cm.Na oko nikakva.Glavice kao moja pesnica.Medjutim nicanje 99%,sklop do kraja ocuvan.Prinos preko 2300kg po kj.Ista godina ista sorta.Daleko lepsa na oko.Setva na 25cm.Glave ko lavori ali manji broj tih glava.Losiji sklop.Prinos 1900kg po kj.
Ove godine sve Neoma sejana na 23.5cm.

Isto mi je to rekao i covek koji radi dosta zemlje, on cak seje na 19cm suncukret...kaze isto sto i ti, male glave daju prinos...zato te i pitam....ja nisam primetio razliku, a sejao sam jednu godinu samo doduse sto ne moze biti meredovno, izmedju razmaka od 19 i 23,5 od iste sorte, sem sto sam potrosio vise semena samo kod prve varijante.....tako da sam se vratio standardu od 23,5cm kao i ti....

Nazad
Vrh