Suncokret 2014

Mnogo razmisljam ovih dana o strukturi setve i pratim ovaj forum.Nista mi necemo dobiti ako nesejemo suncokret.Svi cemo da jurnemo na repu,jel to resenje?Vec nas i tamo pripremaju za nize cene.Kad se navucemo na repu i tu ce cena da padne,navodno zbog secerne trske.Mi moramo da gledamo kako da izbegnemo dijabrotiku,volovod i ostale negativne stvari po nase njive.Bar njih da sacuvamo.Monopol mi nemozemo da unistimo,ipak to mora neko jaci,drzava.Ali kako je i ona u sprezi sa njima dzaba posao.Gde si tu si.Ja na smanjujem suncokret a ni repu ne povecavam.Sejem pet kultura pa nesto opali negde kiksnem i pokrivam se nekako.Nabio sam trigliceride i necu vise da se nerviram.Gledaciu da povecevam prinose kako znam i umem.Izvinete ako sam otisao u :off_topic:.

Niko ne može da povećava prinose da budu u korelaciji sa njihovim smanjivanjem cene.
Koliko god ti budeš više ulagao i podizao prinose toliko će oni smanjivati cenu.

u pravu si druze sve sto si rekao,nemoj sejati ovo nemoj sejati ono pa sta da sejemo onda kad se nista ne isplati.isto je sta god da se poseje mi nikad necemo uticati na cenu.

Ni povecanjem prinosa nista necemo dobiti. Crpimo zemlju do krajnjih granica, a nasi proizvodi jeftini. Ulog svake godine sve veci, zakup sve vezi zbog alavosti. Dolazimo u situaciju da ne znam kako dalje...

Drugari,svi ste vi u pravu,usao sam u kredite do guse i sada nema nazad,i jedini spas je povecanje prinosa.Od kukanja nema vajde.Sistematski se ide na smanjenje broja gazdinstava i sto vise ljudi da odustane.Lakse je njima da rade sa par ljudi nego sa nas par desetina hiljada.Nemamo sindikat,prava udruzenja,asocijacije,sloge.Previse politike i u nasim udruzenjima,drzava otvara i zatvara granice po nalozima monopolista,i tako da nama,buraniji,ostaje vrlo malo prostora za manevrisanje.Menjacu sorte,dubriva,tecna djubriva,navodnjavanje,masine samo da ostvarim prinos i ne predajem se(to oni zele).:ppozdrav:

Lepo meni jedan otkupljivac kaze.Bolje ti je da otkupljujes robu nego da radis poljoprivredu.U jednoj godini samo na zitu mozes zaraditi vise nego na 100h zita.I ne brines se dal ce biti kisa ili nece,dal ce biti grad....

Koga sam znao svima sam nudio, a bio je i oglas u svaštari i kupujemprodajem...

Lepo meni jedan otkupljivac kaze.Bolje ti je da otkupljujes robu nego da radis poljoprivredu.U jednoj godini samo na zitu mozes zaraditi vise nego na 100h zita.I ne brines se dal ce biti kisa ili nece,dal ce biti grad....
Pojavljuje se (možda) pitanje i briga kome prodati.
Najbolja opcija je dati tih 100h u arendu/zakup i etogac.
Po kj 200 evrica je sasvim u redu za obe strane.

Si ti pitao tog otkupljivaca kolika suma treba za tu avanturu?? I verovatno karta u jednom pravcu, ako pukne sve da se digne sidro...

Cuo sam nesto da su izasli sa min zastitnom cenom od 250,- /t . I ja smanjujem povrsine na min

250e+pdv od 8% za one koji nisu u PDV-u. Sto ce reci 270e/t ili oko 31din po sadasnjem kursu. Napomenuti treba da je to najniza moguca cena i da moze biti i visa cena prilikom otpkupa ako im naravno bude trebao suncokret. Ono sto je problem u suncokretnu i Srbiji je monopol otkupljivaca Viktorija Grupe. Dijamant se solidarise sa njima i pionudi ekvivalentn cenu tako da nista ne vredi dok ne bude 4-5 NEZAVISNIH otkupljivaca tj. preradjivaca.

Nazad
Vrh