Suncokret 2014

Vidim da NS ne zaostaje ni malo,čak naprotiv,ranija setva je ipak bolja...

Po mome dosadasnjem iskustvu bas i nije....
Jedno je sto pricaju kako se moze sejati i 1 aprila pa sve bude ok, a drugo ja kada to i uradis pa se lepo opeces.....
Prosle godine jednu njivu posejao 15-og aprila, suncokret cele godine kao iz bajke, zelen, velike pogace a na kraju 1300kg semena po jutru. Isti taj suncokret posejan na drugim parcelama dan pre prvog maja prosek 2t po jutru, a neke njive u ritu sto sam presejavao kukuruz 16-og maja (pojele svinje) 2400kg po jutru.
E sad to je bilo prosle godine, a predprosle ja bio bas vredan pa 2-og aprila posejao mnoooogo suncokreta. Ista prica, kao iz bajke: velik,zelen, velike pogace....
Prinos negde i samo 700kg po jutru, prosto da zaplaces kada udes kombajnom u njivu.
Neznam kako vi, ali ja bogami prvo da se ispece prasena prvi maj pa onda krecem u setvu suncokreta!!!

Ja godinama sejem krajem Aprila ili prvi dani Maja uvek je bio bolji, nego pocetkom Aprila.Dok sam sejao repu posle nje soja pa kukuruz i na kraju suncokret.Dzabe struka kaze da treba rano ga posejati ,kada je praksa pokazala suprotno

ja takodje iz vise razloga upraznjavam kasniju setvu suncokreta, i to iskljucivo posle 25 . 4 . i mnogo sam zadovoljniji rezultatima

Da li ima neko iskustva sa francuskim semenom suncokreta firme Ragt a hibrida Ekllor,kako se pokazao, uzeo sam jedan dzak za probu??

Kad god sam mogao sejao sam od 25. Marta pa ka aprilu.Definitivno su mi uvek bili bolji prinosi na ranim setvama nego na onim posle 15-17. Aprila.To se tako pokazalo izazito na hibridu Neoma.U suštini na svima je bolji prinos bio definitivno u ranoj setvi ali je kod nje to bilo naj izražajnije.

Stigao danas Kondi.
Jel domaći ? Neznam šta se dešava sa Singentom, cena semenskog suncokreta povećana a svo seme domaće, neznam ali njihovo hibride suncokreta u Padinini su bile jako zastupljeno ali mislim da će dosta ljudi odustati od Singente i da će singenta proći sa suncokretom isto kao i sa kukuruzom. I kukuruz njihov je bio odličan dog ga nisu počeli proizvoditi kod nas.

Ako su im suncokreti ovde proizvedeni netreba ni razmisljati o toj kupovini, prosle god. mi je Pako Francuz bio izuzetan ( ne tretiran, onaj za 3500din vreca), a kaze mi drugar da si kojim slucajem sejao Srbina, ne bi ga sejao vise nikad!

Jel domaći ? Neznam šta se dešava sa Singentom, cena semenskog suncokreta povećana a svo seme domaće, neznam ali njihovo hibride suncokreta u Padinini su bile jako zastupljeno ali mislim da će dosta ljudi odustati od Singente i da će singenta proći sa suncokretom isto kao i sa kukuruzom. I kukuruz njihov je bio odličan dog ga nisu počeli proizvoditi kod nas.
22dl48.jpg

Član gorannikic je kupio kondi i neomu ,proizvedeni u Srbiji.Deklaracija od kondija

Nazad
Vrh