Suncokret 2014

Da li neko sejao neki od RAGT hibrida suncokreta prošle godine?

Da li neko sejao neki od RAGT hibrida suncokreta prošle godine?
Bogami kod mene će RAGT biti na pola od 25kj suncokreta.
Čuo sam da su ih ovde lani sejali u nekom manjem procentu, i neki se hvale da su imali i po 26m po KJ.
Kum mi radi za agrimatco/ dipcom, firmu što distribuira te hibride u srbiji i kaže sledeće: da je matična kuća tih hibrida sa juga francuske, što u principu više odgovara našem klimatskom pojasu nego neki sever francuske. Ovogodišnji semenski progrаm ove kuće u srbiji će biti komplet iz uvoza.Imaju oni semensku proizvodnju ovde,al to je otišlo navodno za ukrajinu.
Ja sam dosada sejao kondi samo,al ove godine plafon jedna vreća kondija da mogu da uporedim sa barolom, i ovim RAGT hibridima.Cena semena je osnovni razlog zašto pravim zaokret.

Na semenu netraba štedeti, pogotovo što nije velika razlika u ceni po jutru, a u prinosu može biti. Sindžentini hibridi su provereni, što se za ostale nemože reći. Ja sam isto ramišlja da sejem i Kws i Lg i mnoge druge, a kad se stavi na papir cena semena je skuplja za 1 meter sucnokreta po kj, a Kondi će daleko više roditi od bilo kog drugog hibrida, tako da ja stajem veran Sindženti, al uzimam seme bez hemije.

Opet napominjem, svako je svoj gazda i može kod sebe na njivi da radi šta hoće, al nemojte da vas navuku sa pričom da je isto, jer definitivno nije, što je praksa pokazala.

Ni za jedan hibrid nemoze se reci da je najbolji....
Sve zavisi od svega......
Pre 2 godine imao LG i rod od 1200 kila po jutru, prosle ga nisam sejao sto `ne valja`, a drugar posejao prvi put pa imao 23 metra po 1kj istog tog suncokreta.
Pa ajde budi sada pametan......
Jedino znam da ga ja necu sejati pre prvog maja, prvo prase na razanj pa tek onda u setvu!!!

Ima dobre zamene za singentu itekako...
attachment.php

Čuo sam da su ih ovde lani sejali u nekom manjem procentu, i neki se hvale da su imali i po 26m po KJ.
Kum mi radi za agrimatco/ dipcom, firmu što distribuira te hibride u srbiji i kaže sledeće: da je matična kuća tih hibrida sa juga francuske, što u principu više odgovara našem klimatskom pojasu nego neki sever francuske. Ovogodišnji semenski progrаm ove kuće u srbiji će biti komplet iz uvoza.Imaju oni semensku proizvodnju ovde,al to je otišlo navodno za ukrajinu.
Ja sam dosada sejao kondi samo,al ove godine plafon jedna vreća kondija da mogu da uporedim sa barolom, i ovim RAGT hibridima.Cena semena je osnovni razlog zašto pravim zaokret.

Sejao ragt hibride pre dve god i prinos za tonu manje po hektaru a vreca od 2,5 ha jeftinija bila za 50 evr pa vidi racunicu

Pa onda imas jednostavnije resenje,posejati sa ovog podneblja seme,sta mislis da seju na severu Francuske nego ono sto odgovara tom podneblju........naravucenije je da saksija ima rupu i nema potrebe izmisljati istu.

Ja opet napominjem, da je svako gazda na svojoj njivi i da radi šta hoće, a da smo ovde da razmenimo mišljenja i iskustva...

Od 2010 na ovamo, nisam čuo za moju užu a i širu okolinu da je neki hibrid dao više od kondija. Primera radi prošle godine je kod mene jedan lik imao fušiju 23 mc/kj, a ja kondija 28mc/kj, neka je razlika u ceni semena po kj bila 20 evra, to nije ni ni meter suncokreta po kj, opet sam bolji za na 4 pa puta x jutara pa i po onoj relativno maloj ceni, imam bolji ekonomski rezultat.

Ono što ja pričam je iz skomnog iskustva od 2010 pa na ovamo, znači 5 sezona kako se u mom kraju seje ekspanzivno seje suncokret, sindžentini hibridi su uvek bili najbolji, a ako ne najbolji nisu bili ništa lošiji od drugih, a vro sam hibride od skoro svih smenskih kuća.

Kod mene su sejali RAGT Ciklos i bio je ok sa prinosom,manje od Singente doduse,nije los ni Mogli al mana je sto mu je stablo kao bagrenov direk,debelo...

Sredjen naziv hibrida.

Poslednja izmena:
Pa onda imas jednostavnije resenje,posejati sa ovog podneblja seme,sta mislis da seju na severu Francuske nego ono sto odgovara tom podneblju........naravucenije je da saksija ima rupu i nema potrebe izmisljati istu.
Bice i Ns mozda u kombinaciji, ali ocu da uporedim, njiva 20kj, pet hibrida, jedan od njih i kondi, pa da vidim dal ovi iz agrogloba imaju robu koja vredi te novce.

Ja opet napominjem, da je svako gazda na svojoj njivi i da radi šta hoće, a da smo ovde da razmenimo mišljenja i iskustva...

Od 2010 na ovamo, nisam čuo za moju užu a i širu okolinu da je neki hibrid dao više od kondija. Primera radi prošle godine je kod mene jedan lik imao fušiju 23 mc/kj, a ja kondija 28mc/kj, neka je razlika u ceni semena po kj bila 20 evra, to nije ni ni meter suncokreta po kj, opet sam bolji za na 4 pa puta x jutara pa i po onoj relativno maloj ceni, imam bolji ekonomski rezultat.

Porediti neki hibrid ima smisla samo u istim proizvodnim uslovima.Kako se mogu porediti različiti hibridi u različitim agroekološkim uslovima?

U vezi jeftinijeg i skupljeg semena. Nek rodi i manje, ali je manji rizik. Vise volim kad je mali ulog, nego kad treba da vijam svoje novce. Cene semena su bezobrazno skupe i za suncokret, kao i za kukuruz.

Slažem se da kod nas nisu svugde isti agroekološki uslovi, ali ako se u nekim povoljnim pokaže najbolje, nesumljam da će i u najlošijim biti najbolji, jel genetika je čudo...

Evo neki cena semena kod nas:
kondi=246-264 evra 150 000 semenki
Dolbi =246-264 evra
Kws Dragon=95 evra 75 000 semenki
kws Barolo =95 evra 75 000
Caussade Imeria= 170-180 evra 150 000 semenki
Caussade Fabiola=oko 170 evra i niže
Pionir F50 =10 000 dinara 75 000 semenki

Sve je zaprašeno od crva.

Nazad
Vrh