Suncokret 2014

Kad bi svi kupovali seme samo jednog proizvodjaca brzo bi trebalo da se iskoreni los kvalitet! Tako da ovo sa syngentom mozda i nije toliko lose! Al cena je druga prica!

A I cena bi bila bar jos duplo veca. Cena semenskih hibrida konkretno kukuruza je duplo skuplja kod nas nego preko bare, ali tamo 99% trzista drze 2 semenske kuce. Nisu im kod nas cene sigurno toliko jeftinije sto nas vole.

KOd mene je pionir bio dobar ove godine.mislim na f50 a kolega je imao le25 i on je punio stvarno dobro..samo je istina da je singenta teza za 200-250 kg po prikolici...ali pionir se vrse cist kao suza!

Da li je neko probao da poseje seme Neome koje je ostavio od merkatilnog useva?

P.S. Znam da na original pakovanju piše da je hibrid.

Znam dva čoveka koji su to radili, ali su mešali original seme sa merkantilnim pola-pola. Ne znam koji su hibridi bili, jedan je radio sa nekim LG semenom a drugi sa nekim sindžentinim. Kažu da nije bilo takvih biljaka suncokreta sa mnogo malih glava, to bude samo kad je samorast NS hibrida. Na prinos se nisu žalili.

Samo mi jedna stvar nije jasna????? Cenu semena nam digli 20eura po hektaru i sad vidim nekima ne odgovara i to je u redu. Meni recimo nije odgovaralo to sto su mi uzeli 900eura po hektaru za ovrsen suncokret prosle godine i ja sam to nezadovoljstvo izrazio tako sto sam isao kao ludak(tako je kasnije ispalo) sa traktorom na proteste. Jos nam to nije bilo dosta pa smo, mislim na nas iz Pozarevca, isli ispred vlade sa tri autobusa, naravno o svom trosku. Gde su bili svi ti nezadovoljni proizvodjaci suncokreta?????????

Možda bi bilo realnije da se seme plaća u paritetu merkantilnim suncokretom, pa neka i oni prodju kao i mi.
Neoma je pre dve godine koštala u paritetu oko 600 kg suncokreta + pdv.

Paritet za seme je prava stvar ali......... Taj odnos kod nas nikad nece biti normalan!!!!

Samo mi jedna stvar nije jasna????? Cenu semena nam digli 20eura po hektaru i sad vidim nekima ne odgovara i to je u redu. Meni recimo nije odgovaralo to sto su mi uzeli 900eura po hektaru za ovrsen suncokret prosle godine i ja sam to nezadovoljstvo izrazio tako sto sam isao kao ludak(tako je kasnije ispalo) sa traktorom na proteste. Jos nam to nije bilo dosta pa smo, mislim na nas iz Pozarevca, isli ispred vlade sa tri autobusa, naravno o svom trosku. Gde su bili svi ti nezadovoljni proizvodjaci suncokreta?????????

Ja sam nezadovoljan proslogodisnjom cenom,i ja sam bio na protestima,ne traktorom ali autom par dana zaredom.Isao sam i na blokade u Pancevu.Vec sam napisao u nekoj temi ja kukuruznu adaptaciju nemam a da platim vrsaj 20h 1900e ja te pare nemam.Pogotovo sto sam se sad zaduzio za psenicu i jos cu se zaduziti za suncokret,tako da gledam da izadjem iz vrzinog kola...Tako da sejem suncokret vrsem svojim kombajnom kad hocu i kosta me samo gorivo.Tako mogu da se izvucem jos ove godine od sledece moram da povecam povrsine pod kukuruzom zbog plodoreda....

nije u temi ali me interesuje sa cim si prskao f 50,posto on ne moze sa ekspresom?

Ja sam ga imao cisto za probu 1 hektar,njiva je bila totalni parlog,prskao sam ga sa "cerealis", proizvodi ga agromarket,kesica kosta 300din a inace se sa njim prska psenica i ista je aktivna materija kao sunexpres. Mogu ti reci da sam zadovljan kako je skinuo cicak a i sve ostale sirokolisne korove iako je samo 300 din

Suncokret prskam samo na crno,terbis acetohlot i korekrivno protiv uskolisnatih kletox..nemam toliko prljave njive da bi koristio pulsar ili expressun!

Acetohlor ume da bude zajeban u suncokretu. 2010 usled obilnih padavina posle prskanja na crno,svi su presejavali. Prosle godine u martu mesecu iz nase savetodavne sluzbe nam je stiglo obavestenje da ne prskamo acetohlorom suncokret, mada je posle opicila susa tako da i ko je prskao nije imalo veze

Acetohlor ume da bude zajeban u suncokretu. 2010 usled obilnih padavina posle prskanja na crno,svi su presejavali. Prosle godine u martu mesecu iz nase savetodavne sluzbe nam je stiglo obavestenje da ne prskamo acetohlorom suncokret, mada je posle opicila susa tako da i ko je prskao nije imalo veze
El to u Sapinu presejavano?

Iskreno da ti kazem,do sada nisam imao problem! Znam da nije bas povoljan u kisnom periodu ali nismo imali u ponudi S-metolahlor!
Od ove godine agromarket ima u ponudi jedan takav preparat,tako da verovatno menjamo acetohlor!

Ja sam ga imao cisto za probu 1 hektar,njiva je bila totalni parlog,prskao sam ga sa "cerealis", proizvodi ga agromarket,kesica kosta 300din a inace se sa njim prska psenica i ista je aktivna materija kao sunexpres. Mogu ti reci da sam zadovljan kako je skinuo cicak a i sve ostale sirokolisne korove iako je samo 300 din
Pa zar cerealis nije dosta jači od Sunexpresa?Koliko ideš cerealisa po hektaru?

Nazad
Vrh