Suncokret 2014

Zavrsen suncokret kod mene,sinoc u 10 sati sam dosao kuci, jutros sam predao.Evo ovako, sa 3.75 jutara 5703kg Jus-a,hibrid Kws Dragon,od vestaka dobio 100kg ureje po jutru.Prosek izracunajte sami,svakako nisam zadovoljan,ovaj hibrid necu vise sejati,vracam se na Kondi,za mene no1.Vlagu sam imao 9.2%,primese 2.1%.

Ovršeno 2590kg sa 2kj, vlaga 9%, primese 3 %, sorta Barolo. Loše, veoma loše, puna prikolica a kilaža nikakva. Videćemo kako će biti na ostalim parcelama, nadam se bolje.

Sumo i Pionir LE 25 ,izgledaju zrelo ali mi se čini da imaju vlage.Juče je komšija radio sličn suncukret a vlaga 16 %.
Sumo

LE 25

Danas poceo da skidam suncokret,Oskar 1.600kg/j glave trule a vlaga 14%,mnogo lose podneo kisu izgleda,djubrenje 150kg/j NP i 150kg/j SAN,Fantazija 2000kg/j samo 150kg/j SAN vlaga 14% primese 5%,stopirao sam zbog vlage do vikenda,suncokret je skroz crn kao da je izgoreo a vlaga sacuvaj boze...

Stigli smo otprilike na pola zetve.
img201408231017171.jpg

img201408231039391.jpg

img201408261548011.jpg

img201408261522421.jpg

img201408261617561.jpg

desno moj barolo, oko 1700kg/kj, levo komsijski suncokret /cicak
a ima i ovakvih divljih suncokreta

danas kosen kws dragon , to u zivotu u njivu necu posejati , uvrsena zmajevka(ni kile vise ne moze stati rasipalo bi se) ima 38 metara ,skroz izgoreo vlaga 16, a koliko je sturog izletelo kroz kombajn ne pricati

prosek 11-12 po jutru

vracam se na syngentu definitivno

Vidim slike sa sličnim problemima kao kod mene... Suncokret zreo, stabljika gola, ali još se drži vlaga, ne može kositi.
Problem je što ambrozija neminovno ide iznad suncokreta kako je dobila prostor. Dok se suncokret osuši, vlagu će dati trava... Šta činiti?

[h=2]ZA IZVOZ MOŽEMO ISCEDITI 150.000 LITARA ULjA[/h]
Novi Sad, 27. avgust 2014.
Izvor: Dnevnik
27%20ulje.jpg
Žetva sucokreta je počela pre nekoliko dana, a očekuje se da ćemo ponoviti lanjski rekordan rezultat. Po procenama Poslovne zajednice „Industrijsko bilјe“, mogli bismo ubrati i oko 600.000 tona ove naše nazastuplјenije ulјarice, a i ulјa ćemo proizvesti mnogo više nego što nam treba.– Optimistične su prognoze kada je reč o rodu suncokreta. Nema preciznih podataka o posejanim površinama jer je sve više neugovorenih, a naš veliki nedostatak je što nemamo „yi-pi-es“ sistem koji bi dao jasnu sliku i na tome država mora da poradi. Ipak, procenjuje se da je zasejano blizu 190.000 hektara, a očekuje se prosečan rod od oko tri tone suncokreta po hektaru – kaže za „Dnevnik“ direktorka „Industrijskog bilјa“ Olga Čurović, napominjući da su to još uvek procene i da će se pouzdanije informacije s terena imati sledeće nedelјe – još uvek, naime, vremenske prilike mogu uticati na krajnji rezultat.Ako budemo imali rod od 600.000 tona, ulјare bi mogle proizvesti oko 250.000 tona ulјa, veli naša sagovornica. To znači da bismo za izvoz imali čak 150.000 litara ulјa, što nam govori da moramo dobro učvrstiti stare pozicije na inostranom tržištu i naći nove kupce. Pomenimo, cena suncokreta je dobrano pala u odnosu na onu od pre dve godine, kada je iznosila oko 55 dinara. Sada je prepolovlјena, ali valјa imati na umu i to da je cena ulјa u radnjama značajno niža nego tada kada je, po nekim ocenama, bila prenaduvana. Žetva suncokreta počela je krajem prošle nedelјe i u ataru kikindske opštine, gde je tom bilјkom posejano između 12.000 i 13.000 hektara. Međutim, u tom delu Vojvodine očekuju slabije prinose.– Prvi pokazatelјi pokazuju da će rod suncokreta biti značajno manji nego lane – kaže Zoran Simić iz Polјoprivredne stručne službe. – Za sada su, kod prvih rokova setve, prinosi 20 do 30 manji procenata te će prosečan ovogodišnji prinos biti od 2,5 do tri tone po hektaru. Takva situacija uzrokovana je bolestima, koje su bile najizraženije tokom jula, u vidu napada patogena i parazita. Vremenski uslovi bili su idealni za razvoj zaraznih bolesti.Iako je rano procenjivati, očekuje se da će i kvalitet zrna suncokreta biti lošiji.– Ulјare će analizirati sadržaj ulјa, a Polјoprivredna stručna služba još uvek nije radila ozbilјenije analize. Što se tiče krupnoće ulјa i mase, vidi se da je zrno sitnije i lošije naliveno nego prošle godine – dodaje Simić.Najbolјe vreme za žetvu sunockreta je kada je vlaga između 11 i 12 procenata. Svako dalјe odlaganje tog posla kada vlaga padne na šest do sedam odsto usloviće još veće gubitke prinosa.I ratari iz srednjeg Banata kažu da prvi otkosi nisu pokazali dobar rezultat i da je bolest odnela oko 20 odsto prinosa. Paori još nisu počeli da skidaju soju s njiva, a rezultati s oglednih površina su odlični i slute na dobar rod te kulture. I kukuruz bi trebalo da postigne dobar rezultat.– Kukuruz je u odličnom stanju. Jedini problem koji se može pojaviti ukoliko bi se padavine nastavile je fuzarija na klipu, što bi dovelo do lošijeg kvaliteta zrna. Primećeno je i crvenilo, naročito na parcelama u blizini strnjike, te očekujemo probleme s tim patogenom u narednim godinama – objašnjava Simić. TRAŽE 40 DINARA, ULjARE DAJU 27U srednjem Banatu žetva suncokreta uveliko je u toku, a polјoprivrednici su nezadovolјni cenom o kojoj se govori – 250 evra za tonu.Ratar iz tog dela Banata Vojislav Cvejić podseća na to da je pre četiri godine suncokret koštao 38 dinara kilogram, a da su svi troškovi u proizvodnji značajno porasli. Po njemu, realna cena za kilogram te ulјarice bila bi 40 dinara. Mnogi polјoprivrednici u Orlovatu i drugim banatskim selima eliminisali su suncokret iz setvene strukture upravo zbog toga što nemaju garantovanu cenu za tu veoma zahtevnu kulturu.Po informacijama koje smo dobili u ulјarama, akontativno će se suncokret plaćati 27 dinara, što je kao prošle godine.

Mozete da iscedite samo paorsku muku i znoj

Evo ga nas najveci problem.

(Poslovna zajednica ,,Industrijsko bilje")

Pogledajte ko su osnivaci

Osnivači:
- A.D. Vital - Vrbas,
- Dijamant A.D. – Zrenjanin,
- Fabrika ulja Sunce – Sombor,
- Plima M A.D. – Kruševac,
- Fabrika ulja Dunavka – Veliko Gradište,
- Fabrika ulja Banat – Nova Crnja,
- VictoriaOil A.D. Šid – Šid,
- Sojaprotein A.D. – Bečej,
- Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad,
- Agrocoop A.D. – Novi Sad,
- Sunoko D.O.O. – Fabrika šećera Bačka D.O.O. – Vrbas,
- Crvenka Fabrika šećera A.D. – Crvenka,
- A.D. Šajkaška Fabrika šećera– Žabalj,
- Sunoko D.O.O. – A.D. Šećerana-Jedinstvo – Kovačica,
- Sunoko D.O.O. – A.D. Jugozapadna Bačka – Bač,
- A.D. Zrenjanin – Zrenjanin,
- A.D. Fabrika šećera TE-TO– Senta,
- Sunoko D.O.O. – D.O.O.. Donji Srem – Pećinci,
- JT International A.D. – Senta, [FONT=&quot]
- Duvanska industrija Čoka – Čoka

Ovo njihovo ponasanje je krajnji bezobrazluk, lopovluk, pohlepa (neznam ni kako da ih opisem sto primerenije)
Kazu u tekstu ,,Mogli bi smo ubrati 600,000t suncokreta. Pa nije to njihov suncokret da mogu ONI da uberu :
I jos da im drzava kupi sistem da bi znali koliko je cega posejano a da te informacije plate poreski obveznici.....................pa dokle bre vise.......

Ta nemoj da se jedis Techo kad ste vi iz ban.paora imali 350e/t.To je oko 40din i ta cena jos i moze da prodje.:osmeh:

Kasno sinoc sam skinuo 3kj i frtalj Neome. Vlaga 9 primese 2.4. Malo pre izmereno 7780kg. U jesen zaorano 300 kg map-a, u prolece 300kg ureje. Nije prskan, samo jednom zagrnut.

Juce skinuli Neomu sejana 7. aprila, bez kg vestackog djubriva (predusev repa) prosek je 1850kg/kj sa vlagom od 10.5% i primese 5%....

Zavrsen suncokret kod mene,sinoc u 10 sati sam dosao kuci, jutros sam predao.Evo ovako, sa 3.75 jutara 5703kg Jus-a,hibrid Kws Dragon,od vestaka dobio 100kg ureje po jutru.Prosek izracunajte sami,svakako nisam zadovoljan,ovaj hibrid necu vise sejati,vracam se na Kondi,za mene no1.Vlagu sam imao 9.2%,primese 2.1%.
Probaj isti taj dragon da posejes 15-og maja dogodine, jedno jutro cisto za probu...... pa da vidimo rezultate........
Juce radio drugaru Le25 celih 1t na 1 jutru....sejan 4-og aprila.
Ja moj inace necu skidati sigurno jos najmanje 10 dana. A neke parcele zadnje sejane mozda i 20-tak dana, listovi mu zeleni jos skroz do zemlje. U pitanju je Le25 i izgleda bas obecavajuce :)

Skinuta za sad oko 24kj,Kws Dragon je bacio 2150kg/kj,radi se ekstra,necistoca na njemu 0,4%,malko je laksi...Armony ima prosek 2380kg/kj,necistoca 1,9%,vlaga je svuda oko 9%....,nema bez Syngente nista.

Nazad
Vrh