Suncokret 2014

Juce smo skinuli Dragon,i to jedva(kvar na kombajnu).Na nepunih jutro i po neverovatnih 1946kg za naplatu,necistoca 2.1%,vlaga 9.1%,plus navrh toga ja sam morao da istovarim prikolicu jer sam kasno stigao na otkupno mesto(oko 7 sati)sva sreca pa nije bilo puno za istovar.::sramota::

Juce predvece skinuli 5.5 kj. rajfajzenove fusie vlaga 12%, necistoce 4% ukupno 11960kg. Suncokret sejan 5 aprila na 21,5cm od djubriva nista nije baceno(valjda mu ostalo od prosle god.)Sve u svemu na kakav ulog prezadovoljan sam.

Juce pao prvi otkos kod mene, Hibrid MAS83r, 2kj prinos nepoznat, bar se covek sam prijavio i platice koliko treba, ni naftu za kosidbu nece da uzme...najvise mi krivo sto sam pored tih 2kj imam i 2kj kondija da bi video koliko moze MAS da rodi, dogodine cu morato opet da stavljam u ogled al neki kasniji 98.M da nebi bila tolika razlikau sazrevanj u pa da mi opet pokose :osmeh:

Juce uradjen kondi, sejan 02.04. na 23,5cm,od djubriva samo predsetveno 150 kg urea-e, prskan na crno I kasnije protiv sirka, nismo stigli na da ga ospartamo, prinos u jusu 2282 kg po kj, rana setva, veci razmak, bez djubriva, ova godina ispade dobro. Inace ima sarenih prinosa, komsija imao 1300 kg, drugar 1500.
2014-08-24-7.jpg

Juce predvece skinuli 5.5 kj. rajfajzenove fusie vlaga 12%, necistoce 4% ukupno 11960kg. Suncokret sejan 5 aprila na 21,5cm od djubriva nista nije baceno(valjda mu ostalo od prosle god.)Sve u svemu na kakav ulog prezadovoljan sam.

A sta je bio predusev i koliko je on djubren, ako znate?

Juce smo skinuli Dragon,i to jedva(kvar na kombajnu).Na nepunih jutro i po neverovatnih 1946kg za naplatu,necistoca 2.1%,vlaga 9.1%,plus navrh toga ja sam morao da istovarim prikolicu jer sam kasno stigao na otkupno mesto(oko 7 sati)sva sreca pa nije bilo puno za istovar.::sramota::
Koji je razlog za tako mali rod?

Lepo je sto svi pucaju na visoko samo Da podsetim prosle godine na susi kod mene u kraju retko ko je prebacio 2500kg na H.Tako da gore navedene brojke nisu lose.

Nama da rodi i vagon po H bilo bi malo.Ne moze i jare i pare.Ove godine sam imao rekordnu psenicu.Nikad mi vise nije rodilo.Kisna godina nadao sam se i kukuruzu koje sam posejao samo za stoku ne za prodaju.Bili su svi kukukruzi zeleni,lepi,ma kao na slici,kad oces djavola napalo ga ono crvenilo koje nikad nije bilo u mom kraju.Bar na 35 posto parcela.Ne moze sve da bude rodno.nekom odgovara kisa nekom ne.Suncokretu ne tako da kolko ima da ima,samo da pokrijem troskove i ako ima mala zarada bicu zadovoljan.
Sledece nedelje planiram da krenem neke parcele na kojima je suncokret na suncokret,dosta su se osusili pa ce mo videti kako ce biti.

Kod nas se krece neki prosek od 1200-1700 kg po lancu.Mozda je neko drugi vise skidao kod nas.

Koji je razlog za tako mali rod?

Ne znam,njiva druge klase u vlasnistvu,nisam uopste prskao protiv korova,nije bilo potrebe,predsetveno baceno 100kg ureje po jutru,sklop odlican,postavljao sam sliku dok je bio mali.Primetio sam da ima dosta praznih semenki i gde je ljuska bila duplo veca nego jezgro,stali smo par puta da stelujemo kombajn da se odradi najbolje sto se moze,ali to je to.I da,komotno sam ga mogao skinuti jos tamo prosle nedelje,ali onda je jos bilo dosta zelene lisne mase,nesto na brzinu je sazrio za ovih par dana.Imam jos 2.5 jutra u Banatskom Dvoru,njiva 6 klase,neznam ni sta da ocekujem odande,verovatno ne puno.Tamo predusev psenica,isto baceno 100kg ureje po jutru,videcemo za par dana, mozda vec sutra.

Ja sam skinuo Neomu, sejana 3.04. na jesen dobio 100kg 3x15 na kj, a na prolece 100kg an-a po kj, prskan na crno i ospartan, prosek mi je nesto malo manje od 2300kg/kj...prosle godine sam bacao samo mesano na jesen, prolece nista i bio je prinos oko 20m, razmisljam da se vratim na to, nisam siguran da mu taj azot znaci nesto...videcemo sa Armonijem, koji je jos zelen a sejan je istog dana, bacen an samo na prolece, tako je barem analiza rekla da treba, pa cemo videti...kazu da vise rodi, ali nista to ne mora da znaci...inace kod nas su suncukreti dosta dobri, oko 2000kg gore, dole...ovi raniji, ali ima velike povrsine koje su sejane oko 20.04. pa cak i kasnije zbog silnih kisa i problema sa pokoricom, videcemo kakav ce on rod dati...
p.s. inace, van je teme malo ali juce sam se vracao sa sela, red prema uljari neverovatan, par km slepera skoro do susednog mesta Kleka, nikada nisam video toliko slepera kod uljare, mozda to znaci nesto :sta:

Na 2.5 kj 6160 kg vlaga 14% u prolece bacen NPK 16x16x16 150 kg po kj i prskan samo protiv sirka. Barolo i Armoni Pola njive je bilo jako zrelo pola zelenije.

Nazad
Vrh