Suncokret 2014

razlika u ceni syngenta i ns semena je poprilicna,po jutru izadje 3.000din. za te pare moze hemija(djubrivo) da se uzme,prosla godina je bila dobra za sve semenske kuce,suncokret jeftin a seme poskupelo...

Da li vredi rizikovati za 1500-3000 dinara po kj za seme ?Mislim da ne vredi.Pre dve godine sam radio probu na dve parcele ,razlika je bila 200 kg /po kj u korist kondija.Drugi hibrid je bio LG 5665. 200 kg suncukreta x neka cena(0,2-0,3 E ,je više od 3000 dinara.

Slažem se sa oba vida razmišljanja...
Ipak sam za prvu varijantu, po cenu da mi rodi i 300kg manje, iz inata, samo zbog te politike agroglobe-a i bezobrazne extra zarade koji oni prave već duže vreme i to prodajom semena bez paketa...

Još jednom ću da napomenem da u odnosu na dolbi NS nije zaostajao ni kg prinosa, dok u odnosu na kondi jeste 100-150kg... Po meni jedini problem NSa je što zrno bude zrelo, a masa još zelena... Pored NS moram i Euralis hibride da pohvalim petunia je dobar hibrid.
I ovo jeste prilika da svi redukujemo syngentine hibride makar i na našu štetu, jer smo tek dogodine naderali ako im prođe ove godine...
Ove godine mora da im ostne minimum 30% inače dogodine opet skuplji, eto uporedite prethodne 2 godine pa će vam sve biti jasno.... Uvek manjak semena, a oni za po 20%-30% skuplji svake godine.

Da li vredi rizikovati za 1500-3000 dinara po kj za seme ?Mislim da ne vredi.Pre dve godine sam radio probu na dve parcele ,razlika je bila 200 kg /po kj u korist kondija.Drugi hibrid je bio LG 5665. 200 kg suncukreta x neka cena(0,2-0,3 E ,je više od 3000 dinara.
Ja se slažem sa tvojim postom, mislim da ne vredi rizikovati. Prošle godine su mi stvarno fantastično rodili Syngentini hibridi i koliko god hteo da ih bojkotujem zbog poskupljenja, ne dopuštam da radim sebi na štetu. Ajd, da imam više zemlje, možda bih i probao nešto drugo (možda ovaj Dragon KWS-ov), ali odlučio sam da stagniram malo sa eksperimentima. Na 9 k.j. ide Kondi, i Armoni koji nisam našao prošle godine da probam, umesto Delfi/Dolbi-ja.

I kod mene su bili prvi, a sad mozda i nece.
Sta! za 2 god 100e skuplja vreca ne racunajuci paket! samo vi radite za Agroglobe ja necu.
Ne podnosim bezobrazluk pa makar i na moju malu stetu, a dogodine neka je povecaju za jos 100e necu imati brigu!

Dragane delim slično mišljenje sa tobom, nenormalno mnogo je sindženata poskupila u odnosu na ostale. Jeste da su dobri, ali generalno gledajući nikad nemožemo znati koliko će rodoto, ali da su drugi toliko loši i nisu... E sad ja sam sejao samo sindžentu predhodnih godina, ali ove godine se dvoumim dal da probam nešto drugo, pa ako se pokaže dobro, leteće sindženta napolje...

Ali što je najgore i ostali prate cene, i oni dižu... Taman tako da ti dodje da se dvoumiš.
Samo ih treba bojkotovati kao Viktorijance, pa sad za plate nemaju....

Prvo se krene sa manipulisanjem cena a potom sledi ono najgore,opadne kvalitet semena,sve mi mirise na tako nesto,daj boze da gresim...domace semenske kuce su prve prosle tu skolu,neverujem da su strane imune(pioneer u pocetku i sada),pogotovo smo mi njima ‚‚veoma znacajno trziste"........dok je monopol uvoznika posebna prica.

Pošto u mom slučaju bar zadnjih par godina nije bilo neke znatne razlike između sindžentinih hibrida ,barola I fusie biram povoljnije seme.

Da ne hvalim syngentu,ali kod nas kad je godina suncokreta syngenta dobro rodi,rode i ostali dobro.
Ali kada je godina kukuruza,onda syngenta rodi opet dobro,a ostali odu u bunar.
Sto bi rekao clan kum.
Ako neznas sta da sejes,ti posej syngentu,a ona je zvrljava do kraja,pa opet tako zvrljava rodi 2000kg/kj.

Ne bi svi sejali njih da to nije tako, svasta se sejalo dok nije dosla Arena i ostali,znaju i oni to al se nisu tako ponasali do prosle godine.
Pitam ja vas koja ce nam zarada ostati za 5god. ako nastave ovim tempom a mi sve to progutamo kao curani!?

U pravu ste nema sta,deru ubijaju,znaju da su No1.
Ja sejem ono sto je u losoj godini dobro,a u dobroj godini najbolje,ovo vazi za sve useve,e sad svako ima svoju racunicu.

Ja sam sejao petuniu, 2012 godine i imao sam prinos slican dolbiju i kondiju oko 2,2t/kj, ove godine i petuniju i belamis sejem....

Koliko sam bio sasenjen Singentom ni neznam da ovo postoji :ppozdrav: mcbaycow
Aaa probacu ove godine svasta, necu vise zavisiti od MAKARKOGA!

Dal zna neko od kad ove derikoze Agroglobe zastupaju Singentu??

Najbolja osobina Syngentinih hibrida je KONSTANTNOST! Ja sam imao i NS 111, i NS Velja po 2 t/kj, ali isto tako sam imao i po 700-800 kg. Kod Kondija, i Neome 4 godine unazad ne idem ispod 1800-1900 kg!
Sto se tice semena, bilo suncokreta, ili kukuruza, nisam se dosad vodio cenom semena. Prosecna ulaganja u kukuruzu su mi oko 1000 eura po hektaru, a u suncokretu oko 600. Da zbog nekoliko desetina eura, ili procentualno 1-2% ugrozavam profit-ne zelim!

Poljoprivreda je ozbiljan posao! Tako da je greska voditi se PRINCIPIMA. Opravdanja ima samo PROFIT, ISKUSTVO, i STRUKA.

Dragane, da se ne lazemo i kod mene je Syngenta 70% zastupljena, samo eto proba se... Kanda ove godine malo vise da se proba...
Od pocetka mislim....

Dragane, nije tema i izvinjavam se za :off_topic: a pomalo nije red da ja sad tebi dajem savete, jer sam dosta mlađi i u poslu a i po godinama, ali ja sam tako bio tvrdoglav u ovo vreme 2011-te, pa mi se posle obilo o glavu, ali je dobronamerno. Taman kad sam ušao samostalno u poljoprivredu, ovi iz Pionira poskupeli cenu kuk. hibrida opet, ne sećam se baš šta je bilo, al nije ni bitno; pa još čujem tako od ovih starijih iz sela kad smo izlazili sa predavanja ''ko ih jb, sejaćemo neš' drugo, nećemo mi Pionir...'' i tako te priče koje svake godine čujem, a posle..., al dobro. I odlučim ja da mu nađem zamenu, i na oko 50% površine da ostane Pioneer a na druge njive sam izabrao LG. Da ne dužim, u jesen 2012 mi je Pioneer izvukao prinos kolko tolko, na Pioneeru sam imao oko 4t/k.j. a na LG mislim da je bio od 1700 do 2000 max. po k.j. Prešao sam nekako tričavih 3000kg/k.j., ne bi trebalo ni da se žalim kakva je godina bila, ali mogao sam dosta više da postignem. Pioneer na svakoj stabljici- kakav takav ali klip, a na LG 5,6 jalovih pa 1 pabirak.
I, naposletku, kome sam ja to onda napravio štetu, njima ili sebi?
Daleko da ćeš proći kao ja, jer ima dosta konkurentskih kuća koje mogu da pariraju Syngenti, ovo kod mene je samo primer da ovde treba hladne glave razmisliti o svemu, a ne glavom kroz zid. Jer može biti da ćeš baš tih 200kg više da uvidiš da si ih izgubio kad budeš vršao kod drugoga Syngentu, a donekle tiha voda breg roni.

Dragane, da se ne lazemo i kod mene je Syngenta 70% zastupljena, samo eto proba se... Kanda ove godine malo vise da se proba...
Od pocetka mislim....
Kako radiš probu , da li seješ na istoj parceli ,dali seješ dva tri hibrida ? Ovo pitam zbog toga što sam radio probu u istim uslovima .Da nisam ovako radio moglo se zaključiti da je LG dao bolji prinos ,pošto su te godine rani rokovi setve dali manje prinose kod oba hibrida .
Probu sam radio 2012 ,sa dva hibrida na dve parcele ,dva lokaliteta i dva roka setve.
Hibridi LG 5665 i Kondi.Jedna parcela kondi 2200 ,LG 2000 kg/ kj. Druga parcela kondi 2600, LG 2400 kg/kj.
Račun je jasan.Dve vreće od 150000 zrna LG = 8 kj x 200 kg/kj = 1600kg x 56 din = 90 000 dinara.Razlika u ceni semena je bila oko 10 e po vreći.

Da, obavezno na istoj parceli, isti datum setve...
Recimo te 2012, bio je na istoj parceli dolbi i petunia, isti prinosi... (malo je bila šac metoda, moram da priznam).
A ove godine ide na probu sa neomom na jednoj parceli sa istom agrotehnikom, i istim datumom setve.
Na 1/3 ide neoma, euralis belamis, i raiffeisen fushia. Sva 3 hibrida su clearfield, parcela je prljava, tako da ce se pulsarisati.
Zemljište je lošijeg je kvaliteta (tamo prema Bašaidu kod mosta) 4 i 5 klasa, pa videcemo....:osmeh:

Nazad
Vrh