Suncokret 2014

Azot iz urea se postepeno razlaze i postepeno bude pristupacan biljkama, a samim tim i duze traje od AN koji ima u sebi brzodelujuci azot (Ukratko toliko)a sto se tice setve ovamo kod nas vecina seje suncokret posle kukuruza i soje

Ja sam pre nekoliko godina okrenuo redosled (uprkos protivljenju strucnjaka, i cudjenju sela), sejem prvo suncokret, i pokazalo mi se bolje... Najpre se odrazilo na sklopove- kad je dosta drugog suncokreta napolju, moj tek izlazi, pa raznorazne zgadije imaju da biraju.
Posredno se odrazilo i na prinos, bas zbog gusceg sklopa.

sta mislite,posto sam prosle godine placao setvu,ove sam mislio da posejem sa mojim sejacom u pitanju je bekerov sa kukuruznim plocama,tj diskovima.pa me interesuje ako neko zna da li treba da se smanji vazdusni pritisak ili da ostane kao za kukuruz?i na koji razmak da stavim?

Ja mislim da svi seju suncokret prvo ,jer mu odgovara temp. zemlje od 6 do 8 stepeni a kukuruz trzi nesto vislju temp.(vecina preporucuje da se kukuruz seje tek kada temp. zemlje dostigne 12c)

sta mislite,posto sam prosle godine placao setvu,ove sam mislio da posejem sa mojim sejacom u pitanju je bekerov sa kukuruznim plocama,tj diskovima.pa me interesuje ako neko zna da li treba da se smanji vazdusni pritisak ili da ostane kao za kukuruz?i na koji razmak da stavim?
Ja sam prošle godine sejao suncokret sa becker sejalicom. Smanji pritisak na 0,6, a i ne moraš da smanjis... Ja sam sejao na 24cm.

Od kad radimo suncokret uvek se sejao prvo on pa se prelazilo na kukuruz, dve godine u nazad promenu sam redosled, pre 21-22.04 ne sejem ga.
Druga stvar oko azota u suncokretu.
Na jednoj parceli od 3kj. bacio sam 450kg uree jel je trabao ici kukuruz, pa sam odustao iz nekog razloga i na toj parceli je posejan suncokret, isti prinos i u isto vreme je ta parcela stigla za kosidbu sa parcelom nedaleko odatle, na kojoj je bilo baceno na 3kj 300kg san-a, na obe parcele Dolbi, bez NPK.
Znaci azota jako malo, a san-an sto mu je odmah dostupan i sto mi lakse da udesim ciklon sa 100kg sana, nego sa 70kg uree.

Zna li neko da li su Pionner hibridi suncokreta (seme) tretirani nekim insecticidom, ako ga je sejao?

@skolski nisu Pionneri tretirani insekticidom.

I ove godine sejemo suncokreta,posto je zemlja na koju ide jako kilava(za sitnu ranu je ok,al nesmem) i jedino to ima kakve takve vajde,naruceno 4 vrece Kondija i 4 vrece Armonia i 5 vreca KWS Dragon za probu,ako se nabavi.

imam jedno pitanje kakav je pred usev soja za suncokret,imao bih jednu parcelu da posejem pa me interesuje dali je onda suncokret podlezan nekim bolestima?

Pa spise kazu da je najbolji predusev strna zita,jednogodisnje mahunarke(soja),kuruz....a losiji one sa dubokim korenom,repa,lucerka....

Mislo sam ove godine posejati 1ha suncokreta za svoje potrebe, kažite mi ima li ekonomske opravdanosti da posejem ili da odustanem od te namere.

Ja hocu, samo tamo gde moram, a izgleda, kako je krenulo da ni kukuruz uskoro nece imati opravdanosti za sejanje.

Mislo sam ove godine posejati 1ha suncokreta za svoje potrebe, kažite mi ima li ekonomske opravdanosti da posejem ili da odustanem od te namere.
Пази само ако је твоја њива једина са сунцокретом хоће птице да га изједу само тако..мада мсм да се то решава агрилом сада...

У мом крају га нико не сеје ,била би једина њива, собзиром на принос сунцокрета да ли је боље посејати кукуруз па га продати и заменити за сунцокретову сачму или сејати сунцокрет, ви кији сејете сунцокрет имате добро искуство по питању приноса , како се они крећу у зависности од временских прилика, да ли је суша или не, е сад цена сунцокрета прошле године мала претпрошле задовољавајућа, какав је ваш савет.

Pozdrav druze,vidim da si iz Cacka ..to je neka slicna zemlja kao i ovde u okolini Kg-a...realno je da ocekujes oko 2 do 2,5 t na H...a mozda i manje ako ti je prvi put da sejes!

Oplemenjivački program Instituta do danas iznedrio preko 440 hibrida suncokreta
Hibridi suncokreta novosadskog Instituta (uključujući i zajedničke hibride sa većinom svetskih semenskih kuća),
zauzimaju preko 3 miliona hektara u svetu.
Najveći proizvođač suncokreta u svetu je Ukrajina, a najzastupljeniji hibridi u Ukrajini su novosadski!
Većina svetskih kompanija kupuje novosadsku genetiku!
Institut među prvima u svetu uveo hibride u proizvodnju, prvi pronašao izvor tolerantnosti na Fomopsis,
prvi u Evropi stvorio Clearfield (IMI) hibrid....
Svo seme je tretirano fungicidom na bazi metalaksila, sistemičnim insekticidom i kvalitetnim polimerom.
Seme je pakovano u kvalitetne natron vreće, setvena jedinica je 70000 zrna.
U promet puštamo seme klijavosti iznad 90% dorađeno isključivo u doradnom centru Instituta
opremljenim najsavremenijom opremom za doradu.
Najmanje 5 godine Institut NIJE IMAO REKLAMACIJA NA KVALITET SEMENA.
Maloprodajne cene semena suncokreta za 2014. godinuHibridi (s.j. 70.000 zrna) Maloprodajna cena
(sa PDV-om)
Baća, Branko, Duško, Novosađanin, NS-H-111, NS Fantazija,
NS Novak, NS Oskar, NS Taurus, Orfej, Rimi PR, Sremac,
Sumo 1 PR, Sumo 2 OR, NS Dukat 9.000,oo din.
Cepko, NS Gricko, NS Slatki, Vranac 11.500,oo din.

DODATNE POGODNOSTI:
Seme je tretirano insekticidom CRUISER.
Za kupljenih 5 SJ semena suncokreta u maloprodaji kupac dobija 1 SJ gratis.

da li neko seje ns hibride,kako su se pokazali?

Cuo sam za tu Fantaziju da je u okolini Vrsca dala oko 3t po k.j e sad da li je istina,ne znam...kazu da je ona i valjda onaj Oskar nova genetika i da su za Vojvodinu odlicni,e sad...najbolje da se javi neko ko ga imao ili bio u kontaktu sa nekim ko ga imao?!

Ja sam prošle godine radio ogled na parceli mog kuma,

NS Fantazije i NS Novak, oba su bila na istoj parceli, a pored je bio i Syngentin Dolbi...

Sva tri hibrida su bila dobra, oko 4000kg/ha, Mislim da je je cak najvise od njih dala NS Fantazija, ali mnogo su se teško radili, odnosno glave su im bile dosta zelene u odnosu na dolbi, i bilo je dosta primese....
Inače kod nas je zakon Syngenta, i dominiraće kod nas i dalje, ali moram da kažem da NS hibridi suncokreta prosle godine nisu zaostajali uopšte....

Nazad
Vrh