Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kondi ,sejan 23 .04 ,male promene u boji.

Kondi sejan 11.05

Ne volim da stavljam slike tuđih parcela ali ovo sam morao da slikam.
Radi se o divijoj formi suncukreta koji je samonikli i zna da pravi strahovite probleme u žetvi.

evo kako izgleda moja neoma posle grada

sdc18309.jpg

danas procenjena šteta ove Neome na 15%

Jel suncokret pred vrsaj mora da ima suve listove,ili samo pozute ili nesto trece?molim da mi pomognete jer sam ove godine prvi put suncokret posejao.

Jel suncokret pred vrsaj mora da ima suve listove,ili samo pozute ili nesto trece?molim da mi pomognete jer sam ove godine prvi put suncokret posejao.

Ja sam prosle godine ovro neke parcele na kojima je jos bilo zelene mase, a imao je vlagu 9 %. . . uzmi uzorak, tako sto ces da otkines glavice od ovih zelenih i od zrelih tj. crnih priblizno da bude ista kolicina i jednih i drugih, pomesaj i izmeri vlagu, i onda ces da vidis. . . i na to racunaj jos 1 do 2 % vise kad prodje kroz kombajn. . .

drustvo radio sam prosle godine suncokret sa zmajom 142 zatvarao sam vetar skroz nekako mi ga mnogo izduvavao napolje vlaga je bila od 4 do 7 posto dal da ga radim sa vise vlage dal bi ga manje izduvao ispod adaptera nema nikakog rastura ali na prolece se pokazalo na otkose kad sam posejao kukuruz prve godine sam radio suncokret dal radim nesto pogresno ili je kod svakog tako unapred hvala

najbolje se radi kad je oko 11-12 i tada imas najmanje rastura, malo skidaju za vlagu ali ces mnogo vise izgubiti kad je vlaga jako niska, zrno kao zrno nema tezinu + vetar ga izduva.. na tom uzorku sto uzmes kao sto je moj imenjak objasnio bude oko 10 slobodno skidaj, a imalo vodis racuna kako ga kipujes u prikolicu ima i tu raznih fazona..:osmeh:

pa zato pitam prijatelju nije sramota pitati zato i sluzi ovaj forum ako znas neke cake kazi da znaju svi ako ne opet hvala

nisu cake ali sto bi se reklo "tako se radi" sve zavisi od povrsine parcele i prikolica, kipujes neizmenicno po jedan bunker u svaku ako imas vise prikolica i rasiris po patosu lopatom i tako svako naredno kipovanje siris, i kipujes neizmenicno i siris, da malo sunce uradi svoje, a za finis ostavis mesta (u zavisnosti kako uzimaju uzorak na tom otkupnom mestu) i stavis najzreliji i najvise uprzen.. malo se znojis al "ukrades" neki posto sigurno.. neko bi rekao malo kvarno, al ni njih ne grize savest zbog cene proizvoda, visokih pariteta i repromaterijala..

nisu cake ali sto bi se reklo "tako se radi" sve zavisi od povrsine parcele i prikolica, kipujes neizmenicno po jedan bunker u svaku ako imas vise prikolica i rasiris po patosu lopatom i tako svako naredno kipovanje siris, i kipujes neizmenicno i siris, da malo sunce uradi svoje, a za finis ostavis mesta (u zavisnosti kako uzimaju uzorak na tom otkupnom mestu) i stavis najzreliji i najvise uprzen.. malo se znojis al "ukrades" neki posto sigurno.. neko bi rekao malo kvarno, al ni njih ne grize savest zbog cene proizvoda, visokih pariteta i repromaterijala..

To što ga širiš sloj po sloj da ga Sunce prosuši nije ni malo na kvarnjaka. To je prirodno sušenje, dakle sasvim pošteno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh