Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam rekao da ako cena bude ispod 30 dinara, misleći tu na 25 i manje, da će sa rodom od 25 do 30 meteri malo ljudi biti u nekom plusu. Jest da je off al moram napisati jel ima veze sa rentabilnosti. Naime jedan poznanik kaže da je na pšenici na tabli od 35 ha u plusu 500 kg po ha,a prosečan rod mu je bio oko 8,3 tone po ha. Primera radi arendu je platio 500 eura ha, a sve resto mu je ostalo ulaganje. 500 kg pšenice je po ceni od 16 dinara je 8000 dinara.Ako je to rentabilno, onda očigledno ja sam pobrkalo šerpe i lonce. Izgleda da u Srbiji samo Pavle Nenadović zna da proizvede, a nama ostalima nek je Bog u pomoći.

Ja sam rekao da ako cena bude ispod 30 dinara, misleći tu na 25 i manje, da će sa rodom od 25 do 30 meteri malo ljudi biti u nekom plusu. Jest da je off al moram napisati jel ima veze sa rentabilnosti. Naime jedan poznanik kaže da je na pšenici na tabli od 35 ha u plusu 500 kg po ha,a prosečan rod mu je bio oko 8,3 tone po ha. Primera radi arendu je platio 500 eura ha, a sve resto mu je ostalo ulaganje. 500 kg pšenice je po ceni od 16 dinara je 8000 dinara.Ako je to rentabilno, onda očigledno ja sam pobrkalo šerpe i lonce. Izgleda da u Srbiji samo Pavle Nenadović zna da proizvede, a nama ostalima nek je Bog u pomoći.
znaci na 123200,00ulozenih je zaradio 8000 dinara ...........veoma rentabilno NEMA STA !!! Da je te pare stavio u banku dobio bi cca 6000 dinara i ne bi lomio ni masine,ni grbacu i uvek je rizik da li ce roditi bas toliko
A GDE SMO SVI MI OSTALI???
ja polako ali sigurno uvidjam da tu kolicinu para koju vrtim kroz poljoprivredu nikako da se uveca.....ko da vozim bicikli umestu ???

Ne mogu da prećutim već koji put vidim takve kalkulacije,svi zaboravljaju OBRTNA SREDSTVA,valjda iz ove žetve zasniva se nova proizvodnja a ona iznosi MATERIJALNI TROŠKOVI za sledeću godinu onda tek shvataš da je taj minus mnogo veći,ne kukaju seljaci dzabe,a da ne govorim o stvarnoj kalkulaciji sa troškovima amortizacije preko čega nam se osnovni kapital gubi ,zato su kuće u Banatu 5000E i manje zbog te podmukle nevidljive pljačke,i nemogućnost obnove mehanizacije STANJE JE KATASTROFALNO

Ljudi da neidemo više u off ali tako je. Višeputa u raznim temama je pisano i o cenama i o kalkulacijama i o mnogo čemu, i uvek se isti zaključak izvuče. Ovo je tema o suncokretu i generalno suncokreti bar kod mene u kraju izgledaju mnogo dobro, neznam kako je to u Banatu ili Bačkoj, al kod nas će ove godine biti obaranja rakorda u prinosu, samo se bojim da cena neće propratiti tako da nam džaba i dobar prinos kad nam dva tri velika odkupljivača kroje cenu i nažalosti nedaju realnu već onu koju njima odgovara...

obisao veceras da vidim kako je stanje,... kondi sejan 17.04.
14brmea.jpg

zu3xfn.jpg

Ovde svi postavljaju slike najboljih suncokreta, kad ovo pogleda neko sa RTS-a snimiće prilog o rekordnom rodu...
U ataru nije svuda baš tako sjajno kao na slikama.

Naime jedan poznanik kaže da je na pšenici na tabli od 35 ha u plusu 500 kg po ha,a prosečan rod mu je bio oko 8,3 tone po ha. Primera radi arendu je platio 500 eura ha, a sve resto mu je ostalo ulaganje. 500 kg pšenice je po ceni od 16 dinara je 8000 dinara.Ako je to rentabilno, ...i.
Рентабилно ономе ко је земљу издао.

Ево како је то у ЕУ
cena-zakupa-i-kretanje.png

Просек иначе целе ЕУ је око 150 еуро/ха.

Ево и цене земље
cena-zemlje-kretanje.png

Ево шта је и најбитније Land rent per 100 EUR of production ranges from 0.39 to 6.82 EUR., а за целу ЕУ око 5. Код нас је као што видимо негде око 30-40.

При томе велики удео у овом набијању цена имају локалне самоуправе. У многим земљама ЕУ је ограничена горња цена закупа. Ево и њихових поседа.
velicina-poseda.png

Ваљда ће неки наш Пинки кад види Вучка у четвртак да му каже, Вучко брате изедоше нас бели међеди.

U bre, kad nasi tajkuni vide ovo ima da idu u Nemacku i iznajme na hiljade hektara za 300e/kj ili 500e/ha. Preotece nemcima posao za tili cas :osmeh:

Komšija planira da skine ovaj suncukret.200 m je ovako a100 metar je još zelen.Verovatno će ga preseći .

Na dijagramu se nije videla ta cena?

Знам. Али сам тај податак нашао у другом тексту. Претпостављам да је то рекорд, вероватно тамо где су им руже и сл.
Просек је тај, из збаничног документа.

Alal vera marku za ove podatke,jednostavno moje iskreno divljenje na ovakvoj predanosti,nema nam zivota dok neki seljak ne preuzme ministarstvo poljoprivrede ili vladu,

Ja sam bio pre 3-4 dana da vidim suncokret bilo je malo suvog lisca a danas da nepoverujes pola suvog kasnije cu postaviti slike. Sejan 16.4 LG5635
Pre neki dan sam rekao da kod nas za vikend krece zetva,e sad ako bude bilo kise mozda pomeri neki dan.Ova vrucina ga ubija koliko ga susi.

- - - - - - - - - -

Sto ne probas da ga skidas,da vidis kako vlaga ide.Vec je malte ne u selo njiva.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh