Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kiraj, da to sam zaboravio da kažem da ako je seme loše onda nema popravnog. Ali ako ono sad izađe posle ovih kiša, onda nije problem u semenu već u dubini setve. Ja sam ove godine Kondi plaćao 192 evra, a Neomu 202, sve bez hemije i neki od članova su mi govorili ovde da je to predeklarisano seme, međutim kod mog dobavljača sam video deklaraciju da ima i klijavost i energiju klijanja 96%. I niklo je odlično, a ono u razoru ili s kraja gde spremač nije lepo ispremirao malo je lošije niklo, no ja sam zadovoljan skolopom od oko 92, 93%...

[h=1]Express® 50 SX® - Herbicid[/h]
Selektivni sistemični herbicid za suzbijanje širokolisnih korova posle nicanja u usevu suncokreta tolerantnog prema preparatu Express® 50 SX®.
Formulacija: vodorastvorljive granule (SG) - paste extruded (PX)
Aktivna materija: tribenuron-metil 500 g/kg
Pakovanje: 112,5 g
DELOVANjE
Express® 50 SX® je selektivni sistemični herbicid za suzbijanje širokolisnih korova u hibridima suncokreta tolerantnim prema tribenuron-metilu, posle nicanja. Express® 50 SX® treba primeniti na mlade korovske biljke kada su u intenzivnom porastu, mada se u povoljnim vremenskim uslovima (toplo i vlažno) može primeniti i za suzbijanje odraslijih korova.
SPEKTAR DELOVANjAExpress® 50 SX® dobro suzbija sledeće korove:

• ambrozija (Ambrosia artemiisifolia)
  • štir obični (Amaranthus retroflexus)
  • tatula (Datura stramonium)
  • pomoćnica(Solanum nigrum)
  • obična boca (Xanthium strumarium)
  • kukolj (Agrostema githago)
  • prstenak poljski (Anthemis arvensis)
  • smrduša obična (Bifora radians)
  • repica crna (Brassica nigra)
  • tarčužak obični (Capsella bursa-pastoris)
  • pepeljuga obična (Chenopodium album)
  • pepeljuga srcolisna (Chenopodium hybridum)
  • žavornjak (Delphinium consolida)
  • mrtva kopriva smrdljiva (Galeopsis tetrahit)
  • mrtva kopriva njivska (Lamium amplexicaule)
  • renika obična (Lepidium draba)
  • vrapseme poljsko (Lithospermum arvense)
  • kamilica prava (Matricaria chamomilla)
  • kamilica bezmirisna (Matricaria inodora)
  • bulka obična (Papaver rhoeas)
  • ljutić obični (Ranunculus arvensis)
  • gorušica poljska (Sinapis arvensis)
  • oranjica obična (Sisymbrium sophia)
  • mišjakinja obična (Stellaria media)
  • stisnuša kravlja (Thlaspi arvense)
  • ljubičica poljska (Viola arvensis)
  • samonikli suncokret
  • samonikla uljana repica
  • palamida njivska (Cirsium arvense)
  • štavelj (Rumex spp.)
Slabije suzbija:

• poponac (Convolvulus arvensis)
  • broćika lepuša (Galium aparine)
  • čestoslavica (Veronica spp.)
VREME PRIMENE
Vreme primene je posle nicanja suncokreta u fazi 2 – 8 listova (faza 12 – 18 BBCH skale).
PRIMENA
Express® 50 SX® se primenjuje SAMO u hibridima suncokreta tolerantnim prema tribenuron-metilu Primenjuje se jednokratno u količini 45 g/ha uz dodatak 0,1% okvašivača Trend® 90 ili dvokratno, u split aplikaciji, u količini 2 × 22,5 g/ha uz dodatak 0,1% okvašivača Trend® 90.
Informacije sadržane na sajtu isključivo su informativnog karaktera. Pre sprovođenja mera zaštite pažljivo pročitajte detaljno uputstvo koje se nalazi uz svaki DuPont proizvod.

Imam jedno pitanje ..ako Express ima aktivnu materiju tribenuron-metil i kosta koliko kosta a Cerealis koji kosta 400 din ima istu aktvinu materiju i ne sme da se koristi u suncokretu(na njemu pise selektivni herbicid za suzbijanje sirokolisnih korova u psenici) ! Ko koga tu jb?!

Poslednja izmena:
Ove godine je syngenta usrala maximalno sa klijavoscu semena,utepali nam od ko zna kada seme po astronomskim cenama.
Ako prosle godine nije bila godina za suncokret,onda ja neznam kada ce biti.

Ja sam posejao Neomu, na jednoj parceli odlicno nikla, na drugoj nikla 50% seme iz istog dzakceta parcele sejane isti dan. Po nekoj mojoj logici da nije bilo dobro seme bila bi ista situacija na obe parcele, pre ce biti da je nedostatak vlage odigrao kljucnu ulogu u katastrofalno losem nicanju.

sta mislite,danas sam izprskao za uskolisne korove kletoksom, da li da odmah sutra prskam sa ekspresom ili malo da sacekam?

Pitanje za iskusne , sincokret mi je nikao oko 90 posto ali je prolem sto imam od 2 do 8 listova, da li je pametno prskati ili da cekam da mladi porasto pa spartanje??

Da li ce da se oporavi suncokret ako je malo dobio u prskanju od sirokolisnih korova.Vec 4-5 dana stoji niti se susi niti raste...U pitanju je 2 vrste,vetar je duvao a posto tata prska i pored stavljenog dzaka je prebacilo 2 vrste!Prskanje u kukuruzu je uspelo ali suncokret ne znam da li ce da se oporavi!Imate li iskustva u ovakvim situacijama!Zaboravio sam da slikam

I meni se to desilo savato, danas sam video....pazio sam ali jbg...bas me zanima sta ce biti sa njim, posto stoji isto...

Da li ce da se oporavi suncokret ako je malo dobio u prskanju od sirokolisnih korova.Vec 4-5 dana stoji niti se susi niti raste...U pitanju je 2 vrste,vetar je duvao a posto tata prska i pored stavljenog dzaka je prebacilo 2 vrste!Prskanje u kukuruzu je uspelo ali suncokret ne znam da li ce da se oporavi!Imate li iskustva u ovakvim situacijama!Zaboravio sam da slikam
Ako ti se prvi mladi gornji listovi uvrcu na suncokretu zanci da je prskanje suncokreta "uspelo". Suncokret ce ostati tog uzrasta zakrzljao bez daljeg razvoja.

Pitanje za iskusne , sincokret mi je nikao oko 90 posto ali je prolem sto imam od 2 do 8 listova, da li je pametno prskati ili da cekam da mladi porasto pa spartanje??

Ako mislis prskati sirak onda mozes odmah, pa posle dve nedelje spartaj,nema cekanja malog suncokreta da poraste jer ni sirak neceka !

Imam jedno pitanje ..ako Express ima aktivnu materiju tribenuron-metil i kosta koliko kosta a Cerealis koji kosta 400 din ima istu aktvinu materiju i ne sme da se koristi u suncokretu(na njemu pise selektivni herbicid za suzbijanje sirokolisnih korova u psenici) ! Ko koga tu jb?!
Mora tako zbog registracije.Prskj slobodno pionirov A31 ja sam prosle god . Radio sa njim jel nisam nasao ekspres.

evo sta je ostalo od mog suncokreta posle leda
ap9xrt.jpg
inb9cp.jpg

U svakom slučaju i taj presejani će biti bolji nego moj koji je 60% u četvrtom paru,20% u drugom paru i 20% sad izbija prvi par.Katastrofa od nicanja ovegodine.

Pulsar 40

Sistemični herbicid za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih travnih i širokolisnih korova
Aktivna materija: 40 g/l imazamox
Formulacija: koncentrat za rastvor (SL)
Pakovanje: 1 L
Usev: soja, grašak, pasulj, *CLEARFIELD suncokret
Spektar delovanja: abutilon (Abutilon theoprasti), ambrozija (Ambrosia artemisifolia), štir (Amaranthus retroflexus), štir (Amaranthus blitoides), hoću-neću (Capsela bursa pastoris), pepeljuga (Chenopodium hybridum), pepeljuga (Chenopodium album), datura (Datura stramonium), različak (Delphinum consolida), bulka (Papaver rhoes), divlja paprika (Polygonum spp.), gorušica (Sinapis arvensis), kereće grož|e (Solanum nigrum), čičak (Xanthium strumarium), veliki muhar (Echinochloa crus galli), muhar (Setaria spp.), sirak iz semena (Sorghum halepense iz semena)
Količina primene: 1,0 - 1,2 l/ha
Vreme primene: od 1 do 3 trolista Karenca: 35 dana MDK: 0,05 mg/kg Pulsar 40 suzbija iznikle širokolisne i travne korove i preko zemljišta u fazi klijanja. Pulsar 40 se primenjuje nakon nicanja gajene kulture. Mehanizam delovanja preparata: Korovi lako usvajaju Pulsar 40 preko korena i lista. Transportuju ga kroz biljku i uništava im se vršni deo. Preporuke za primenu: Najbolji rezultati su u ranijim fazama porasta korova 1-4 lista, sa količinom preparata 1,2 l/ha odnosno 0,7 litara po katastarskom jutru. Da bi duže delovao količina preparata može se deliti u dva navrata: - Kada je u pitanju suzbijanje travnih višegodišnjih korova, npr. divlji sirak (Sorghum hala-pense), može se reći da je efikasnost zadovoljavajuća - sirak ostaje pri zemlji i zaustavljen je u porastu. - Ukoliko zbog nepovoljnih vremenskih uslova do|e do naknadnog nicanja sirka ili je po-krovnost sa sirkom na datoj površini posebno velika, suzbijanje divljeg sirka treba raditi ciljno preparatom Focus Ultra. - Suzbijanje širokolisnih i semenskih travnih korova vršiti u ranijim razvojnim fazama korova. - Suzbijanje višegodišnjih širokolisnih korova: palamida (Cirsium arvense) i poponac (Convolvolus spp) vršiti višim dozama: 1,2 l/ha, a u grašku i pasulju uz prethodnu pro-veru selektivnosti pri gajenju novih nepoznatih sorti. - Suzbijanje rizomskog divljeg sirka, iako je dosta uspešno, u uslovima velike brojnosti zahteva u navedenim “niskim” kulturama primenu preparata Focus Ultra. Selektivnost: U nepovoljnim vremenskim uslovima (hladno i kišno vreme) može doći do kratkotrajne pojave bledila (nijansa ka žutoj boji) kod svih navedenih kultura, koje traje 3-10 dana i nema nikakav uticaj na razvoj i prinos gajene biljke. Prednosti primene: - potpuna kontrola širokolisnih i travnih korova i samo jednim prskanjem - uspešno suzbijanje volovoda (Orobanche cumana) - selektivan u primeni u svim leguminoznim kulturama - soja, grašak, pasulj - jedno od retkih re{enja protiv palamide i ambrozije u soji i grašku Plodosmena: Nakon gajenja kultura prskanih sa Pulsar 40 mogu se gajiti: - posle 4 meseca: pšenica, ječam, raž, suncokret i duvan - posle 9 meseci: kukuruz i krompir - posle 12 meseci: uljana repica i šećerna repa

Pazi da se ne zeznes Pulsarom moze da se prska samo CLEARFIELD suncokret. Na cicak deluje 100% ( ovo ti kazem iz prakse ) sa dozom od 1.2 lit/Ha

@diklofen tih 60 % ti daju prinos kakav bude mogao da izgura sa tim sklopom sledecih 20 % ce ti dati vlagu da i ovi na kantar ima sta da skinu a od tih poslednjih 20 % nema nista.. bolje da nije ni niklo... jedino ako ti fali na vrstu vise komada uzastopno ili ogumci mozda i bude ali ako 2 ima pa jedan nema pa jedan ima onda taj ce taj samo uzalud da se gura trosi hranu i vodu..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh