Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas sam uzeo komplet Neoma, Pulsar i Fusilade. Jedna setvena jedinica i po litar herbicida 265 evra za plaćanje na jesen. Seme je od prošle godine ::lose::

Nisi trebao uzimati seme od prosle godine ,pa nije valjda dotle doslo da nemas izbora uzimati seme koje hoces

Ja sam rekao pre vise od mesec dana kada se pojavila ta akcija SUNGLOBE paketa,da ce verovatno dosta semena biti od prosle godine posto je ostalo dosta od 2011-te god. Mislim da je bolje uzeti seme ovogodisnje tj.2012-te posto suncokret zna da lose nikne ako je cuvan u skladisten u ne adekvatnim uslovima a i klijavost mu je generalno losija od kukuruza i krece se od 81-82% do 94-95% pa sad vidite koja je razlika a zakon je da se prodaje preko 80% bio barem dok sam ja radio!Znam da je prosle godine covek posejao jednu bastu od 3/4 k.j ostalo mu starog semena i nije mu uopste niklo nista dok je novo na drugim njivama izaslo odlicno!E sad,sve zavisi i ne mora da znaci...Meni je takodje ostalo oko 1,5 kg starog semena,koje cu izmesati sa novim i posejati na 22,5 cm pa cemo videti!

Pa druze vidi kakvi su parametri semena,ne mora da znaci da je od prosle godine a ako je prepakovano staro seme- opet proveri kakva je klijavost.Mozda je i dobro...

Ja sam prosle godine sejao seme staro 6-7 godina iz vremena kad je ZP poceo da radi sa nekom francuskom kucom.......ostalo mi od oglednih polja i svako zrno je niklo.........

Pa sta ako je od prosle godine. . . ja sam prosle godine posejao Adagio od predprosle godine sto sam sejao pa mi ostalo pola vrece, posejo ga i nije mu nista falilo, i imao odlican prinos. . .

Ma meni ostalo 3 vreće pionira pa planiram da ga sejem,nego danas jedan moj meštanin zamenio seme jer je na deklaraciji pisalo do 07.2012.
zanimam me šta se desilo sa insekticidom koji je nanet na seme(mislim na cruzer) ,da li je još važeći ,jer ako nije ne isplati mi se da sejem!?!

Ljudi niko nije rekao da staro seme ne valja,samo proveriti i traziti vazecu deklaraciju.Posto i staro seme mora imati novu,tj.vazecu deklaraciju!Ne moze svako da nikne,to je svima jasno,uglavnom suncokret ima klijavost oko 90% sto je dobro seme a sve preko je extra...Naveo sam primer iz prosle godine,covek je posejao neko staro seme i nije mu niklo,a opet ja uvek mi ostane neko staro seme i nisam imao problema!

Meni su rekli da ako je u paketu s herbicidima, onda je proslogodisnje seme, a ako uzmem samo seme bez hemije onda je ono staro, predeklarisano. Tako su vezali hemiju za novo seme, i onaj ko to hoce prinudjen je da plati vise.

Inace, pre par godina smo posejali staro seme(jednu godinu staro, tj ostalo od prosle godine) , valjda je bila arena, jako lose je niklo, morali presevati.

Pa nemam "prljave" zemlje,ide na zemlju koju radim duze vreme,mozda po koja uskolisna,sto nije problem,misljenja sam da Clearfeld daje manje prinosa od obicnih,al aj mozda gresim......Kondi cu ostaviti,Armoni po prospektu isti,ovo mogu promeniti,mislio sam da probam na nasoj zemlji.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh