Suncokret 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice NS materijala, dzaba su oni izmislili toplu vodu ja ih nesejem bar jedno10 godina.Zadnji put sam sejo NS 111 izgledao je jako dobro dok se nije jesen zakisila.Te lepe velike glave sve su iztrule, kad sam kosio na najmanji dodir padale glave.Jedva nakupio 700-800 kila.Iste godine strani hibrid za tonu vise .tako da smo ja iNS otada zavrsili saradnju.Sto se mene tice moze i svaka druga parcela biti zasejana sa NS suncokretom u svetu, ja sam platio skolu.

Za kukuruz nisam cuo, ali trenutno singenta nudi prodaju semenskog suncokreta u paketu s herbicidima, pulsar i gardoprim, ima nekoliko varijanti.
Meni nije interesantno zato sto cu mesto gardoprima da koristim acetosav plus, a za uskolisne korove kletox ili panteru , pulsar samo na clearfield hibride po potrebi

@zcurcic

Baš ovo što je @kristal napisao, NS seme suncokreta je izgubilo poverenje nas proizvođača iz vrlo dobro znanih razloga... A i malo mi je čudno da to naše seme svuda u svetu prolazi bolje nego kod nas. Pa zar te sorte nisu stvarane za naše agroekološke uslove? Kako onda to da kod nas daju lošije rezultate nego u npr. Ukrajini?

Što se generalno tiče zastupljenosti NS suncokreta na mom terenu, jako ga malo ima, tj. čak ga možda ni nema... Prvo se od 2005 - 06 sejao Pionir (pošto je kukuruz jako zastupljen) a uporedo nešto malo i KWS-a jer su ga banaćani tih godina jako hvalili, a od kako je došla Syngenta, svih ostalih hibrida suncokreta od svih semenskih kuća ima, pa da nekažem u tragovima...

Jedan moj prijatelj je uzeo NS Fantaziju za probu ove godine, pa ću pratiti, a a ko se bude dobro pokazala, uvrstiti je, zašto da ne...

Za kukuruz nisam cuo, ali trenutno singenta nudi prodaju semenskog suncokreta u paketu s herbicidima, pulsar i gardoprim, ima nekoliko varijanti.
Meni nije interesantno zato sto cu mesto gardoprima da koristim acetosav plus, a za uskolisne korove kletox ili panteru , pulsar samo na clearfield hibride po potrebi
Mala dopuna
Pulsar ide samo sa Neomom,a sa ostalim hibridima Fjuzilend.

Pa zar Pulsar nije za sirokolisne korove (za clearfild hibride) , a Fusilejd za uskolisne?! Onosno Pulsar ne deluje na sirak?

[h=2]ljudi zašto vam je teško da bilo šta pronađete na netu
Pulsar 40
[/h][TABLE="width: 670"]
[TR="bgcolor: #6b8e23"]
[TD="colspan: 2"] Herbicid[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]
logo-BASF-zelena.gif
[/TD]
[TD]Pulsar-40Proizvodjač: BASF Agro, WadenswilZastupnik: BASF-Srbija, BeogradFormulacija: koncentrovani rastvor - SLAktivna materija: 40 g/l imazamoksa[/TD]
[/TR]
[TR="bgcolor: #6b8e23"]
[TD="colspan: 2"] Primena[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="colspan: 2"]Primena: Koristi se u kol. 1-1,2 I/ha (10-12 ml na 100 m²), kada su korovi u fazi 2-4 lista, u usevima:1) soje, graška i pasulja, tretiranjem posle nicanja, u fazi 2-3 trolista (faze 11-13 BBCH-skale);2) lucerke u zasnivanju, tretiranjem posle nicanja, u fazi 3 trolista (faza 13 BBCH-skale).3) suncokreta tolerantnom na imidazolinone (RIMI hibrid) u kol. od 1,2 I/ha od nicanja do tri para listova (BBCH 05-15)Spektar delovanja: jednogodišnji korovi. 1) Dobro suzbija u količini primene 11/ha:• širokolisni korovi, kao sto su: štir bijutavi (Amaranthus blitoides), štir obični (A. retroflexus), vijusac njivski (Bylderdyckia convolvulus), pepeljuga obična (Chenopodium album), tatula obična (Datura stramonium), dvornik obični (Polygonum persicaria), gorusica poljska (Sinapis arvensis), pomoćnica obična (Solanum nigrum), boca obična (Xanthium strumarium);• muhar sivi (Setaria glauca), muhar zeleni (Setaria viridis), muhar lepljivi (Setaria verticillata), sirak divlji iz semena (Sorghum halepense).2) Dobro suzbija u količini primene 1,2 I/ha - korovi spomenuti u tacki 1. i sirokolisna korovska vrsta: ambrozija pelenasta (Ambrosia artemisiifolia).3) Zadovoljavajuće suzbija u količini primene 1 /ha - širokolisni korovi, kao sto je: ambrozija pelenasta (Ambrosia artemisiifolia) i uskolisni (travni) korovi kao stoje sirak divlji iz rizoma (Sorghum halepense).4) Zadovoljavajuće suzbija u količini primene 1,2 I/ha - uskolisni (travni) korovi kao sto je sirak divlji iz rizoma (Sorghum halepense).5) Slabo suzbija sa obe količine primene - širokolisni korovi, kao stoje lubenicarka njivska (Hibiscus trionum).[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Zadovoljavajuce suzbija divljai sirak iz rizom​a, po njihovoj teoriji, a u praksi mu samo oprlji listove i ovaj se posle oporavi i nastavi!

Najmanji je problem to naci na netu ali treba cuti i iskustva ljudi koji su to koristili, i to su prave informacije za neki herbicid!

Danas sam saznao u vezi ovih paketa semena singente, koji idu sa herbicidama da je u tim paketima novo seme od prosle godine, a oni koji hoce da samo kupe seme(bez hemije) , e tu je predeklarisano seme.

Molim za savet.Juce sam u zakup uzeo njivu od 1,35h na kojoj je prosle godine bila psenica.Danas sam je izorao.Da li bi mogao da sejem suncokret?Koji redosled radova bi trebao da bude,koje djubrivo i kolicine da primenim?Sa cime da prskam i kada jer sam primetio da ima pirevine?Vidim da uglavnom svi za setvu predlazu Neomi i Kondi koja su pakovanja za 2-3h.Moze li se neutroseno seme koristiti iduce godine?Prodaje li se negde na jedno pakovanje i salje brzom postom?Puno pitanja.Hvala.

Prvo je izsetvospremiraj da se ne opece oranje.
Moze suncokret slobodno da se seje.Od djubriva Kan-San-An sta hoces.Od hemije zavisi koliko je zakorovljeno,ali mozes Gardoprim na crno a posto imas pirevine Fjuzilen-Agil-Fokus Ultra sta hoces od tog,nikako kopije poput Kletoxa,Farga...
Uzmi u razmatranje i LG 56.65 seme.

Izvinite na mozda glupim pitanjima.Sta znaci "Na crno" i koje kolicine djubriva i kada baciti i kada prskati?

Na crno znaci prskanje posle setve a pre nicanja.
Djubriva cca 90-100 AZOTA po ha.
A kad prskati to zavisi od korova,otprilike kad je sunc. visine oko 30-40cm

To su bas preterane cene nije istina da se suncokret nemoze kupiti moze i za manje pare otprilike grubo imaju po 50-60e po kesi ili ti 30-35 posto zarade pa racunajte ali to je samo gruba racunica jer kad vam uzmu suncokret tu je jos vlaga,necistoce,rastur pa se dodje do zarade od 40-45 posto na kesi malo li je,ako vam treba seme javite se na pp
Ja sam zainteresovan za seme ali mi je problem velicina parcele od 1,35ha.Postoje li manja pakovanja da ne kupujem vise nego sto mi je potrebno?

Danas sam uzeo komplet Neoma, Pulsar i Fusilade. Jedna setvena jedinica i po litar herbicida 265 evra za plaćanje na jesen. Seme je od prošle godine ::lose::

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh