Subvencije za mlečno govedarstvo

Za priplodne krave i dalje 25000 din.
Za krave dojilje sam negde procitao 30000 din. Nelogicno mi zvuci, ali ako je tako onda bolje
da ih covek prekrsti.
 
Da li je uslov za dobijanje subvencije minimum 3 umaticena grla?
Ne.Ostalo je 2 krave.Povečano je na 30 ovaca i 10 koza.
Uslov je minimum 3 umaticene krave za 2019 godinu a ne dve.

Na pocetku 2018 godine tj 15og marta je izasla izmena pravilnika gde je minimum potrebno 3 umaticene krave i 30 ovaca.
http://uap.gov.rs/wp-content/upload...u-stočarstvu-za-kvalitetna-priplodna-grla.pdf

Zatim posle pobune naroda, iste godine 25og aprila, pravi se nova izmena pravilnika koji govori u clanu 2 da je 2018 godina izuzetak od ove izmene pravilnika i da ce za tu tekucu godinu i dalje vaziti pravilo 2 umaticene krave i 10 ovaca.
http://uap.gov.rs/wp-content/upload...тицаје-у-сточарству-за-квалитетна-приплод.pdf
 
Ne mogu da uđem na sajt ministarstva, ali mislim da u ovom novom pravilniku piše da je to pravilnik o izmeni pravilnika, pa tamo nabrajaju koje pravilnike iz ranijeg perioda menjanju, i piše da se menja pravilnik iz 2017. godine, a tada je bio minimum 2 krave, a pošto se u najnovijem pravilniku menja samo broj ovaca i koza, krave bi trebalo da ostaju 2.Moguće da grešim.
Hajde , molim te, postavi pravilnik kompletan pa da vidimo.
Ja na sajt ministarstva ne mogu da uđem desetak dana, ne znam da li je do mene?
Ja to tumačim ovako:
Ovaj novi pravilnik o izmenama pravilnika se odnosi na pravilnike objavljene u sl- glasniku 26/17, 20/18, 34/18 i 44/18 i tu piše da se menjaju taćke 3 i 4.
https://www.farmnet.rs/login/files/6664cc7de104a7c4d52be89f08b11a3868e72976.pdf
Pravilnik iz 2017, sl. glasnik 26/17:
https://www.farmnet.rs/login/files/254d2fb23b2a280363dc6170ee93e540ae1b8bcd.pdf
Pravilnik iz 2018, sl. glasnik 34/18:
https://www.farmnet.rs/login/files/6e60dbac8e12fdb31c03c876bc92ae0a6a6d4353.pdf
Na šta se odnose brojevi službenog glasnika 20/18(verovatno na onaj pravilnik gde su minimum 3 krave) i 44/18, ne mogu da nađem.
Ja ovo tumačim da za krave ostaje isti minimalan broj kao u originalnom pravilniku iz 2017, dakle 2 krave.
 
Poslednja izmena:
Da bi mogao da apliciras za krave dojilje, koliko dugo nesmes da prodas tele? Pretpostavljam da postoji neki rok koji po zakonu nesmes da razdvojis tele od krave da bi imao prava da dobijes podsticaj.
 
Kako ne ispunjavam uslove za dobijanje subvencija za ovu godinu sa dve umaticene krave, dobio sam informaciju da ipak imam pravo na subvenciju od 20 000 po grlu. Nacuo sam da su neki predali papire za ne umaticene krave za taj iznos pa mi nije jasno o cemu se zapravo radi. Zna li mozda neko?
 
Kako ne ispunjavam uslove za dobijanje subvencija za ovu godinu sa dve umaticene krave, dobio sam informaciju da ipak imam pravo na subvenciju od 20 000 po grlu. Nacuo sam da su neki predali papire za ne umaticene krave za taj iznos pa mi nije jasno o cemu se zapravo radi. Zna li mozda neko?
To podnosiš do 31 jula za krave koje su oteljene od 1 jula prošle godine do 30 juna ove godine.KRAVE ZA UZGOJ TELADI ZA TOV-tako se zovu podsticaji.
 
Eto,milina.20.000 za ne matičene krave a za matičene 25.000 dinara.Razlika je samo u tome što se za matičene plaća mesečna članarina matičnoj službi,analiza mleka,smotra,podnošenje zahteva...
 
Tako je Maticu. Kod mene je trenutna racunica da mi po kravi ostaje 22.000,00. Hajde da se nadamo da ce podici subvencije za umaticene na recimo 35.000,00 pa da vratimo smisao toj prici.
 
Nije u redu.Isto kao što se vodi polemika o otpisu dugova za pio.Sad su svi koji redovno plaćaju budale a oni koji ne plaćaju pametni.
 
Za krave dojilje je 30000.Ne znam da li je to osnov po kojem umatičene krave dobijaju.Budite malo realni.Ja sam hteo da umatičim krave ali to sada ide zdravo teško.Ne može više da se mućka kao ranije.Pa valjda i mi koji nemamo umatičene krave treba da dobijemo koji dinar.Do prošle godine nismo dobili ni prebijene pare a vi ste dobijali.
 
Zorane šta konkretno ide jako teško sada?Teško je to što treba da se čeka najmanje 4 godine za dobijanje novčanih sredstava a treba sve redovno da se plaća u tom periodu pa je to većini problem.
 
Nema baš puno smisla da za kvalitetne priplodne krave budu subvencije 25000 din a za grla koja se ne nalaze pod kontrolom bude 20000 din. Jedini problem je budžetom za poljoprivredu predvidjeno izdvajanje za 40000 neumatičenih krava, što je smešan broj, tako da ne znam po kom kriterijumu će davati ljudima kad imaju tek za 15-20% krava.

Poslato sa JSN-L21 uz pomoć Tapatoka
 
Zorane šta konkretno ide jako teško sada?Teško je to što treba da se čeka najmanje 4 godine za dobijanje novčanih sredstava a treba sve redovno da se plaća u tom periodu pa je to većini problem.
Konkretno.Ja imam momentalno 9 krava i 2 ženska teleta.Jednostavno ni za jednu kravu kao ni za jednog njihovog ženskog potomka neću imati nikada pravo da ih umatičim.Znači da moram kupiti umatičene krave .I to sam uradio-kupio sam jednu umatičenu kravu i ona je bila naplativa kod starog gazde a kod mene ne može da se vodi kao umatičena.Razlog je-mućkalo se na veliko ( ranije),pa nije čisto poreklo.To sada ne može.Ušao sam u sistem sa 4 ženska teleta.Kada su se potelile nisam imao pravo jer im matere nisu umatičene a plaćao sam.Od onda sam odustao.Po meni,ja bih odavno ukinuo matičnu službu jer je nepotrebna i samo džaba uzimaju dinar.Kako sada stvari stoje i ja se slažem da ko ima umatičene krave da treba da dobije više ali vi se nikada niste okrenuli prema nama i rekli da ljudi koji nemaju umatičene krave treba da dobiju nešto.
 
Kao što sam i napisao u prethodnom postu.Neće niko da plaća a da za uzvrat ne dobija ništa godinama.Hoće svi odmah i sada da dobiju novčana sredstva a to tako jednostavno ne može.Naša kuća matiči krave od samog početka dok se nisu dobijale nikakve subvencije a redovno se sve plaćalo i plaća jer mi hoćemo da imamo kvalitetna grla.Pre mesec dana izradu pedigrea platio 3000 rsd po kravi,redovnu smotru x dinara i šta sada da kukam na sav glas ili da odustanem od svega toga jer mi se to neće nikada vratiti.
 
Uvek me nervira kad se prepucava a bez ikakvog efekta "vi niste nas mi sad necemo vas" kao da neko slusa sta mi zelimo i ispunjava nam te zelje
Druga stvar, ne mora da znaci da te umatucene su obavezno visoko kvalitetni priplodni materijal ima tu baba roga koliko hoces i obratno, koje nisu umaticene ima visoko kvalitetnih.

- - - - - - - - - -

Naša kuća matiči krave od samog početka dok se nisu dobijale nikakve subvencije a redovno se sve plaćalo i plaća jer mi hoćemo da imamo kvalitetna grla.
Ovo je i kod nas bilo, na samom startu smo prepoznali sta i kako ce ici stvar, kada smo prodali krave nismo ostvarili bolju poziciju to sto su sve bile umaticene!
 
Nazad
Vrh