Prica oko maticne sluzbe je usrana kao,uostalom, i sve ostalo u ovom Diznilendu od drzave. Koji crni 25.000 dinara za umaticeno grlo?! Od te sume 5.000 ide maticnoj sluzbi i to 50% unapred, to jest, kada se obradjuju zahtevi i salju resorno ministarstvu! Clanarina 1.000 dinara, na godisnjem nivou,plus HB broj,eventualno RB broj, prenos kupljenog teleta ili krave,junice (plus,preko prenosa u veterinarskoj sluzbi) i tako dalje i tako blize. Govorim za sluzbu ciji sam ja clan i gde me uveravaju da su isti uslovi svuda na teritoriji Diznilenda.
Druga bitna stvar- ko vodi racuna o genetskom unapredjenju mlecnog govedarstva i stocarstva uopste? Imamo li mi plan kako treba da izgleda genetski sastav i na koju genetiku se oslanjamo? Ono sto znam iz mog kraja, malo veterinara interesuje cime osemenjava krave u svom reonu. Vecini je to rutinska, brza intervencija sa solidnom zaradom,2.500 dinara kod mene! Od toga je vecina bikova iz testa, za siroku populaciju,o elitnim nema govora. Naisao sam na jedan primer u susednom reonu,gde veterinar radi dobru selekciju. U konsultaciji sa farmerom,kakvo je grlo,koje su mane,koje vrline,zatim ono sto on vidi kod tog grla (a i zna vecinu-leci ih,teli ih,prati ih) vrsi odabir semena odlicnih austrijskih bikova pre svega. Naravno da vodi racuna o srodstvu i pozeljnim linijama priplodnih bikova. Kaze mi farmer,ukoliko nemam da platim za seme koje mi preporuci,svejedno mi osemeni kravu njime,a kasnije se naplatimo,ne da mi,kaze, da ubacim svasta u kravu! Poklon do zemlje za strucne ljude koji ozbiljno shvataju svoju profesiju.
Sledece, sta radi maticna sluzba po pitanju selekcije? Tera nas da osemenjavamo registrovanim bikovima da bi ostvarili prava na subvencije. A da li mi radimo dobru,to jest pravu selekciju, da li dobijamo preporuke za naso stado,kojim bikovima popravljati genetiku i unapredjivati proizvodnju? Ja mogu da prijavim bilo kog bika na osemenjavanju, zato sto mogu da kazem veterinaru da napise na priznanici ime,manje-vise bilo kog bika do kog on moze da dodje. A trebalo bi uz svaku prijavu priloziti ulozak od semena sa serijskim brojem. Treba zensko tele nakon teljenja podrobno opisati,sto ce mu nadalje biti licna karta. Pa tako nece brojevi umaticenih krava nakon klanja ili nelegalne prodaje zavrsavati na usima ko zna kojih krava i tako dobijati status umaticenih grla. Neko rece da je dug put do umaticenja, neka se javi nekom od lokalnih prekupaca, nakupaca i doci ce do broja za odredjenu cenu. U mom kraju postoji nezvanicni cenovnik...
I tako dalje, i tako dalje...
Mi samo nesto vidimo negde kako lepo funkcionise,pa to brze bolje polupismeni prepisu i puste u primenu,a usput ti nakace niz birokratije takozvanih sluzbi,agencija... onda ti postanes njihov poreznik,a o svojoj proizvodnji i problemima istih si prepusten samom sebi i srecnim ili nesrecnim okolnostima.
Dok ovo pisem broj grla mom kraju se smanjuje. Sa nesto preko 10.000 grla pre nesto vise od jedne decenije,dosli smo na nesto vise od hiljadu grla (izvor od veterinara).
Trend se nastavlja...
Maticne sluzbe rade svoj posao...
Veterinari rade svoj posao...
Drzava radi svoj posao...
Seljak radi svoj posao... i polako nestaje...i fizicki...