Subvencije u poljoprivredi za 2026. godinu

Kod mene je bar 3/1 ali suprotno.Dosta više meni zahteva povrće nego voće.Ali opet je verovatno to individualno a i svaka kultura zahteva neku svoju priču.Tipa,voće i može da istoleriše manju grešku ali kiks u povrtarstvu može da te košta i sezone.Pozdrav ;)
Ja ne znam stvarno, van ratarstva radim samo nesto malo vinograda a povrce i voce samo u basti. :D
Oni godinama rade jabuku, breskvu i jagodu a od pre 2-3 godine papriku, kupus i paradajz..

Ali to pravdanje racuna po mome misljenju smesno. Kao prvo neko ako uzeo u arendu i dogovorio da daje i subvencije taj isti ce pravdati i dati pare vlasniku zemlje a deuga polovina subvencija tek ce onda biti igranka kad nam zakinu posteno

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

Ajd da postavim i ja pitanje, kako pravdati recimo beli luk kad sadni materijal uvek ostavljam sebi za narednu sezonu?
Nikako. Prosle godine sam imao, a i sad, 3,5 kj belog luka. Dobijes samo 18 k prvih za seme nije bilo nista.
A sto se tice pravdanja, imas za vestak i hemiju koja nije jeftina za luk.
Ali zbirno ako predajes realno na kukuruz i psenicu imas visak racuna koliko hoces.

Meni se cini da su ulaganja u voce veca nego u povrce.. Surak iz Udovica poslednjih par godina radi i jedno i drugo i nekako sam zakljucio da u voce mnogo vise ulaze..
Zavisi šta se sadi i kako to radiš.
Jagode recimo, 1 hektar.
40 hiljada frigo živića su oko 10k evra. Kopanje bunara, oprema za navodnjavanje (okiten, trake, slavine)...
Onda prihrana oko 40 kg nedeljno vodotopivog đubriva.
Mislim da bez 20k ne sme da se kreće u avanturu (za 1 hektar).

Evo dunje sada.
Oko 1000 komada po 2 evra.
Rigolovanje, đubrenje, posle rezidba, zaštita. Pa onda rad i ulaganje bar 5 godina do OZBILJNIJEG prihoda (ako ne izmrzne).
Vinograd po meni bez 15k evra po hektaru ne možeš podići i sačekati rod.

Opet, povrtari rade intenzivnije, skidaju po 3 roda sa iste površine, ali brzo im se i pare vraćaju. Uloženo - vraćeno za par meseci.

90% ručni rad, a u ratatstvu obrnuto, možda 10%
Nemrljivo veću uposlenost ljudi i prihod po hektaru daje povrtartstvo, otud ta logika ministarstva.

Logika ministarstva je da onima kojih je manje daju više, i onima kojih je više da daju manje. Matematika je jasna, tako će ukupno dati manje novaca. Znači samo ih to interesuje, kako da što manje para izađe iz kase, a ko koliko radi i ulaže ih zanima k'o lanjski sneg. Nego im je zgodna ta priča za neupućene konzumente Pinka, Informera i sličnih...

Da i onda dolazi do velike proizvodnje (konkurencije)i viškova i eto jeftine hrane za građane a propasti za prizvođače ali no.

Ne nego mora jednom da se napravi strategija poljoprivrede koja će obuhvatiti potrebe nečeg za sopstvene potrebe i šta bi bilo najrentabilnije proizvoditi za izvoz, izvršiti rejonizaciju gde šta sejati,saditi,gajiti... tojest gde se može najviše i najlakše proizvesti (najrentabilnije) a ne svi sve, stalno lutamo i skačemo sebi u stomak.Koji će moj krivak voćnjak, malina, vinograd u ravnoj Bačkoj na najplodnijoj zemlji.

Neka oni lepo formiraju inspekcije i koga uhvate da mućka dobro naplate i u pasivu.Više će tako napuniti budžet.

Ne nego mora jednom da se napravi strategija poljoprivrede koja će obuhvatiti potrebe nečeg za sopstvene potrebe i šta bi bilo najrentabilnije proizvoditi za izvoz, izvršiti rejonizaciju gde šta sejati,saditi,gajiti... tojest gde se može najviše i najlakše proizvesti (najrentabilnije) a ne svi sve, stalno lutamo i skačemo sebi u stomak.Koji će moj krivak voćnjak, malina, vinograd u ravnoj Bačkoj na najplodnijoj zemlji.
To je prosta stvar, jedonstano drzava ne sme da zabranjiva izvoz poljoprivrednih proizvoda kad su cene najvise, a sve pod izgovorom da treba za nase potrebe, a posle imamo viskove za dve godine unapred.

Bio kod poznanika veceras da mu odradim obnovu gazdinstva na njega i zenu, i setvenu straukturu, ubacio par novih parcela, i stize mu resenje o 2 junice od prosle godine na iznos od 200 000 to je za 2025. Valjda su krenuli nesto sa isplatama.

Bio kod poznanika veceras da mu odradim obnovu gazdinstva na njega i zenu, i setvenu straukturu, ubacio par novih parcela, i stize mu resenje o 2 junice od prosle godine na iznos od 200 000 to je za 2025. Valjda su krenuli nesto sa isplatama.
Pocela su resenja za junice , juce od 00 00 , takodje i geneticke resurse (buse/moravke .. ) stizu resenja ..

Nazad
Vrh