Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

Bunim se zato sto je subvencija za poljoprivrednika a ne za vlasnika zemlje.Ja se bunim koliko se bunim a ti sto imaju arende 200-300e bi se trebali buniti jos vise zar ne ?! Ako hoce da mu se poveca kirija na 150-200e ( u mom slucaju) a da meni ide ugovor nije problem,to se vec moz dogovarati u zavisnosti od kvaliteta parcele povrsine itd. Takodje kada imas vise zemlje prijavljene na svom gazdinstvu imas bolji kreditnu sposobnost,mozes lakse proci na konkursima,mozes konkurisati za vece masine itd itd. A oni to sve ne mogu iskoristiti zato sto se poljoprivredom i ne bave. Ne stetim ja tu samo zbog tih 18 000 ili koliko vec ima tu jos dosta faktora. Na primer sad ovo za seme,umesto sve da je na mom gazdinstvu ja se moram **greška sa 10 gazdinstava uzimati racune za sva ta gazdinstva posebno onda sa svih tih gazdinstava te racune placati vukljati se sa njima kad ce da legne dal su dobro predali i jos 100 sranja. Takodje kartice za gorivo neki koriste i gorivo imaju automobile na dizel a oni koji imaju benzince kao daju mi kartice pa se i sa tim karticama razvlacim saljem itd. Jeste da je to sve po principu(sto to prihvatas) ali jbg svaki dinar je bitan i onda gledam da iskoristim maksimum.Kada bi drzava resila da se ta fiktivna gazdinstva pogase bilo bi mnogo lakse. Na ovaj ili onaj nacin,a ja sam gore kao primer davo pravdanje 18 000 racunima za djubre.To je 300kg vestaka / hektaru a toliko sigurno svi bacamo.
viber_image_2024-08-22_11-55-05-493.jpg

Pravo na podsticaje ostvaruju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju – u svoje ime i za svoj račun i da subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

Svi poljoprivredni proizvođači koji imaju informacije o zloupotrebama u vezi sa prijavom poljoprivrednog zemljišta pozivaju se da pošalju svoje informacije o zloupotrebama na elektronsku adresu
prijavizloupotrebu@minpolj.gov.rs

Svaka informacija može biti od izuzetne koristi jer ćemo tako moći brže da kontrolišemo i suzbijemo sve eventualne zloupotrebe, a samim tim ubrzamo isplatu subvencija onima koji zaista imaju pravo da ih dobiju. Zajednički je interes da novac svih građana Srbije namenjen jačanju naše poljoprivrede i prehrambene industrije bude iskorišćen na najbolji mogući način.

Konacno da se vrati stari dobri obicaj potkazivanja komsija, ja ne znam gde se to izgubilo od 1946, 1949 na ovamo.

Subvencije su samo presipanje iz supljeg u prazno drzave koja vise nema nista svoje. Pricamo o slobodnoj trgovini i trzistu a svake godine sve vise "drzava" ulaze u uvoznike i prodavce a sabija cenu proizvodjacima. Od 2 dinara do 5 dinara po kili, toliko "dobijamo" i to nije novac svih gradjana, vec da se ne lazemo nas novac.

A sta ćemo sa državnom koja mora biti sva u eagraru?

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Znam zato I kažem. Coci je napisao da ne mora sva da se unese u eagrar. Pa sam dao primer da državna ulazi automatski. I nema da se bira.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Nigde ne pise da sva zemlja mora da se unese u eagrar. Ne uneses nema subvencija, nema vece kreditne sposobnosti.

Ово није тачно. У чл. 26. ст. 2 тачка 3) подтачка 1) Правилника о упису у Регистар пољопривредних газдинстава, промени података и обнови регистрације, електронском поступању, као и о условима за пасиван статус пољопривредног газдинства се каже да може да се добије пасиван статус ако нису унете све парцеле на којима се обавља пољопривредна производња. Пречишћен текст ради лакшег разумевања:

Пољопривредно газдинство води се у Регистру у активном статусу, осим ако се стекну услови за пасивни статус, и то ако се у поступку утврди да пољопривредно газдинство није уписало у Регистар све катастарске парцеле земљишта из члана 6. овог правилника на којима обавља пољопривредну производњу.

Znaci ako vlasnik zemlje uzima subvencije i nece da napravi ugovor a zakupac radi zemlju a nije prijavio u e agrar mogu obojica da plate kaznu ako neko prijavi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Juče napravio ugovor za neku zemlju koju radim preko 20 g.Do sada nikad nisam imao ugovor a ni gospođa čija je zemlja nema gazdinstvo.Cena arende je 250 evra /ha.

Ma neka starija gospođa koja živi u NS.Radim dugo te neke dve njene parcele koje su pored mojih njiva.A nikad nisam uzimao subvencije a nije ni ona.Ako misliš zbog cene arende,kod nas se tako kreće cena 250-300 evra/ha zavisi od kvaliteta zemlje i dela atara.

Da objave Uredbu za refakciju goriva i za seme, to nikako da stignu, a Uredbu za tužakanje i prijavljivanje komšija, e to mogu.:zli:

Nazad
Vrh