Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

Nije sve tako crno na belo. Ja sam prvi koji bi se pobunio da bez ugovora se ne uzima zemlja ali to je nemoguca misija. Fora je u tome sto je kod nas kirija relativno jeftina 100e/ha godisnje. Zemlje dobre nema mnogo (ima vukojebina koje se daju dzabe ali glava u torbi non stop).Imam nekih parcela gde su mi ljudi dali da ih radim za dzabe a dobre su + subvencija(znaci sve meni i ne placam kiriju samo da ne raste parlog) i onda ima ovih sto im i placam kiriju i uzimaju subvenciju a ima i gde oni uzimaju subvenije a ne placam kiriju,takodje ima parcela koje nisu imovinski resene pa ih radim dzabe i nema subvencije nikome. Kad se sve to preracuna u proseku mi je zakup njiva BESPLATAN (kada oduzmem subvencije za biljnu proizvodnju na ove zakupe gde ih uzimam)

Znaci sve zakupe radim dzabe ali na njih nemam 18 000 po hektaru a na neke cu imati 17000 + Nafta . Ja mislim da bi svako od vas pristao na takve uslove.

Jbg svako ima neku svoju racunicu i kalkulaciju i niko nije blesav da radi u minusu kako god da radi.
Pa kad vec prolazis tako dobro da ti fakticki u proseku ispadne sve bez placanja arende sta se onda bunis?
Sta da kazu oni kojima je prosek arende sa subvencijama ili bez od 200 do 300 e po kj? Ne po ha vec po kj?!
Nikad mi nismo zadovoljni, kako god okrenes po nesto nam smeta!

Nizi prinosi ?.Kakve to ima veze sa velicinom parcele ...prinos diktira na prvom mestu nista drugo do padavine i klima,posle kilometra praznog ide zemljiste, agrotehnika i ostalo.
Pa posej jednu njivu 10 kj kukuruza na duz uradi kako treba, i posej 30 basti da bude 10 kj gde imas breg, zbun, kratko pa gazis, zec, divlja svinja, svaki andrak. Pa stavi na vagu kad ovrses samo ce ti se kazati....

Povrsina je povrsina,to sto vi imate dzungle kao medje pa ih ne cistite i sume vam ulaze u njive ,to je druga stvar.

Ajd cuti bolje sto ne znas kako je to kad odes na njivu od 30ari koja sa 3 strane ima sumu,ne medju nego komsijsku sumu i pola njive hvata ladovina a drugu polivinu izgazis dok se okreces

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Ma nemoj,ti znas nesto ?.Znas ti sta je jebena susa kad skoro svake godine se pitas koji kur.. i sejes kukuruz ,za par t/ha ....bezi bre,imate veci prosek prinosa kukuruza po tim zajebinama od njiva nego ovde po nepreglednim tablama.Voda voda i jebena voda,nista drugo nije bitno,dodjite u sred leta da vidite kako izgleda kad fenira vreo vetar po Banatu,sve te table od njiva o kojima vi sanjate izgore u par dana.

Ma nemoj,ti znas nesto ?.Znas ti sta je jebena susa kad skoro svake godine se pitas koji kur.. i sejes kukuruz ,za par t/ha ....bezi bre,imate veci prosek prinosa kukuruza po tim zajebinama od njiva nego ovde po nepreglednim tablama.Voda voda i jebena voda,nista drugo nije bitno,dodjite u sred leta da vidite kako izgleda kad fenira vreo vetar po Banatu,sve te table od njiva o kojima vi sanjate izgore u par dana.
Ne znam,ja imam slavinu I otvaram po potrebi

Pa kad vec prolazis tako dobro da ti fakticki u proseku ispadne sve bez placanja arende sta se onda bunis?
Sta da kazu oni kojima je prosek arende sa subvencijama ili bez od 200 do 300 e po kj? Ne po ha vec po kj?!
Nikad mi nismo zadovoljni, kako god okrenes po nesto nam smeta!
Bunim se zato sto je subvencija za poljoprivrednika a ne za vlasnika zemlje.Ja se bunim koliko se bunim a ti sto imaju arende 200-300e bi se trebali buniti jos vise zar ne ?! Ako hoce da mu se poveca kirija na 150-200e ( u mom slucaju) a da meni ide ugovor nije problem,to se vec moz dogovarati u zavisnosti od kvaliteta parcele povrsine itd. Takodje kada imas vise zemlje prijavljene na svom gazdinstvu imas bolji kreditnu sposobnost,mozes lakse proci na konkursima,mozes konkurisati za vece masine itd itd. A oni to sve ne mogu iskoristiti zato sto se poljoprivredom i ne bave. Ne stetim ja tu samo zbog tih 18 000 ili koliko vec ima tu jos dosta faktora. Na primer sad ovo za seme,umesto sve da je na mom gazdinstvu ja se moram **greška sa 10 gazdinstava uzimati racune za sva ta gazdinstva posebno onda sa svih tih gazdinstava te racune placati vukljati se sa njima kad ce da legne dal su dobro predali i jos 100 sranja. Takodje kartice za gorivo neki koriste i gorivo imaju automobile na dizel a oni koji imaju benzince kao daju mi kartice pa se i sa tim karticama razvlacim saljem itd. Jeste da je to sve po principu(sto to prihvatas) ali jbg svaki dinar je bitan i onda gledam da iskoristim maksimum.Kada bi drzava resila da se ta fiktivna gazdinstva pogase bilo bi mnogo lakse. Na ovaj ili onaj nacin,a ja sam gore kao primer davo pravdanje 18 000 racunima za djubre.To je 300kg vestaka / hektaru a toliko sigurno svi bacamo.

Tako da mi je se sve to smucilo.Jedna normalna stvar se u ovoj drzavi ne moze odraditi da je tacno propisana i resena. Sve mora na neke mufte cufte kombinacije i ostala sranja. Dojadilo mi .

Ja mislim da se sve to treba ukinuti,ko daje subvencije onom muceniku sto radi za 50000 ceo mesec i petak i svetak

I ja mislim da treba ukinuti ali isto mislim da sa cenom od 17-18-20 dinara 99% nas sa foruma ne bi radilo ratarstvo više. Bez subvencija kukuruz bi trebalo da košta bar 30 dinara u žetvi. Isto tako i ostalo u poljoprivredi da ne budem shvaćen i ograničen na ratarstvo. Bez subvencija vlasnik ne bi dobio ništa a ti bi prodavao kukuruz i pšenicu po 30 dinara sa njive u silos.

Порекло(имовине) кажем ја....не штима нешто никако!Уважени колега Адамовић има диван кВип на ту тему у његовом репертоару.Не паше нешто то је сигурно...зајебите сорте,анализе,Хемија,Затварање бразде,орање итд то све нема везе с овом мојом тезом.

Ipak Ja skidamj kapu onima koji rade u brdima.

Poslednja izmena:
Bez obzira na ph ili druge faktore,redovna kisa je na prvom mestu kad je soja u pitanju.
Prosle godine da je padala kod nas jos jedna od bar 20 lit pocetkom Avgusta, gurao bi prosek na vise od 25 m po Kj, takav potencijal smo imali sa odlicnim padavimama do 22 Jula. Nakon toga, vruca Kosava i paklene temperature su cinile svoje!

Nazad
Vrh