Peet
Član
Pa kad vec prolazis tako dobro da ti fakticki u proseku ispadne sve bez placanja arende sta se onda bunis?Nije sve tako crno na belo. Ja sam prvi koji bi se pobunio da bez ugovora se ne uzima zemlja ali to je nemoguca misija. Fora je u tome sto je kod nas kirija relativno jeftina 100e/ha godisnje. Zemlje dobre nema mnogo (ima vukojebina koje se daju dzabe ali glava u torbi non stop).Imam nekih parcela gde su mi ljudi dali da ih radim za dzabe a dobre su + subvencija(znaci sve meni i ne placam kiriju samo da ne raste parlog) i onda ima ovih sto im i placam kiriju i uzimaju subvenciju a ima i gde oni uzimaju subvenije a ne placam kiriju,takodje ima parcela koje nisu imovinski resene pa ih radim dzabe i nema subvencije nikome. Kad se sve to preracuna u proseku mi je zakup njiva BESPLATAN (kada oduzmem subvencije za biljnu proizvodnju na ove zakupe gde ih uzimam)
Znaci sve zakupe radim dzabe ali na njih nemam 18 000 po hektaru a na neke cu imati 17000 + Nafta . Ja mislim da bi svako od vas pristao na takve uslove.
Jbg svako ima neku svoju racunicu i kalkulaciju i niko nije blesav da radi u minusu kako god da radi.
Sta da kazu oni kojima je prosek arende sa subvencijama ili bez od 200 do 300 e po kj? Ne po ha vec po kj?!
Nikad mi nismo zadovoljni, kako god okrenes po nesto nam smeta!