Subvencije u poljoprivredi za 2025 godinu

Kako ce tek da nam bude krivo kad budemo kinezu ili banglaescu placali zakup on nezni ni gde je Srbija? :(
Jel bolje da imaš ugovor sa kinezom ili reč sa Srbinom?
Pa normalno, bez para ne mozes ni u wc da udjes a kamoli u tudju njivu, i dalje mi nije jasno sto se grabe i uzimaju njive bez ugovora ako im ne odgovara
Nije stvar ugovora i novca nego kolega gore reče da je bolje 10k na svu zemlju nego 17k za seme. Šta misliš na tu temu?

Meni vise odgovara 17 000 zato sto imam dosta njiva kod kojih subvencije idu vlasnicima (redovne) a seme ne mogu kupovati pa to ce da ide meni. Prosle godine su i onih 10 000 uzeli lagano :)
I ovih 18 000 sto daju za osnovnu biljnu proizvodnju kad bi davali za vestacko djubrivo i pravdanje racunima bilo bi top. 99% problema sa fiktivnim gazdinstvima bi bilo reseno.

Ako im vec cinis takvu uslugu sto im ne das i od te tvoje bedne zarade ako je i bude, pola, pa bar da on bude prezadovoljan, kako li je tebi, Ebemliga!

Meni vise odgovara 17 000 zato sto imam dosta njiva kod kojih subvencije idu vlasnicima (redovne) a seme ne mogu kupovati pa to ce da ide meni. Prosle godine su i onih 10 000 uzeli lagano :)
I ovih 18 000 sto daju za osnovnu biljnu proizvodnju kad bi davali za vestacko djubrivo i pravdanje racunima bilo bi top. 99% problema sa fiktivnim gazdinstvima bi bilo reseno.
Imam tudjih livada koje kosim, bogami od ove sezone ce malo da daju za gorivo.

Meni su ovi sto izdaju zemlju, a nece ugovor ali zato hoce subvenciju najgori soj ljudi. Eto mu je neka on radi i neka uzima onda subvenciju. Ali jok ma nece. Eh kada bi svi mi samo jednu god istrpeli da ne uzimamo od takvih vec sledece bi bilo drugacije. Samo da mi nismo alavi i daja sto vise zemlje da se radi i da se cuje da ovaj ima vise od ovoga. Meni tu nista nije jasno. Cemu sve to.

Sve je sustina da se mi koji uzimamo zemlju pobunimo, kod nas je u selu cena bez ugovora jedna a sa ugovorom druga tako da onda ta subvencija i ne znaci nista..

Jel bolje da imaš ugovor sa kinezom ili reč sa Srbinom?

Nije stvar ugovora i novca nego kolega gore reče da je bolje 10k na svu zemlju nego 17k za seme. Šta misliš na tu temu?
Ja mislim da se sve to treba ukinuti,ko daje subvencije onom muceniku sto radi za 50000 ceo mesec i petak i svetak

Послато са RMX3263 помоћу Тапатока

Meni su ovi sto izdaju zemlju, a nece ugovor ali zato hoce subvenciju najgori soj ljudi. Eto mu je neka on radi i neka uzima onda subvenciju. Ali jok ma nece. Eh kada bi svi mi samo jednu god istrpeli da ne uzimamo od takvih vec sledece bi bilo drugacije. Samo da mi nismo alavi i daja sto vise zemlje da se radi i da se cuje da ovaj ima vise od ovoga. Meni tu nista nije jasno. Cemu sve to.
A kakav soj su oni sto uzimaju tu zemlju

Понуде по 150 € јутро без папирологије. Вероватно ће покупити онај ко још има простора за кредит.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Ja mislim da se sve to treba ukinuti,ko daje subvencije onom muceniku sto radi za 50000 ceo mesec i petak i svetak

You're mixing grandmothers and frogs.

Problem je u tome što zbog subvencija svih drugih država, mi ne bi bili ni blizu toga da budemo konkurenti sa cenama i propali bi vrlo brzo (brže nego ovako).
Primer - ako Grčka (recimo) da velike subvencije, Grku se isplati da proda 1kg extra klase nektarina i po 40 centi. Onda ona preplavi tržište Evrope i našu niko neće da kupi jer je skupa. Onda naša preplavi Srbiju i bude toliko jeftina da je neisplativa za proizvodnju.
Drugi primer - elektro automobili iz PRC. Dobijaju tolike subvencije ako ih izvezu, da mogu i džaba da ih daju. Onda dođu u Evropu, SAD i - stvarno PRC!

Znači,može bez subvencija, ali na svetskom (ili bar evropskom) nivou.

A meni je najgori soj ljudi koji su onomad svojim kolegama koji obrađuju zemlju uzimali polovinu subvencija koje im nisu bile dostupne jer su PIO plaćali po drugom osnovu.

Ako im vec cinis takvu uslugu sto im ne das i od te tvoje bedne zarade ako je i bude, pola, pa bar da on bude prezadovoljan, kako li je tebi, Ebemliga!
Nije sve tako crno na belo. Ja sam prvi koji bi se pobunio da bez ugovora se ne uzima zemlja ali to je nemoguca misija. Fora je u tome sto je kod nas kirija relativno jeftina 100e/ha godisnje. Zemlje dobre nema mnogo (ima vukojebina koje se daju dzabe ali glava u torbi non stop).Imam nekih parcela gde su mi ljudi dali da ih radim za dzabe a dobre su + subvencija(znaci sve meni i ne placam kiriju samo da ne raste parlog) i onda ima ovih sto im i placam kiriju i uzimaju subvenciju a ima i gde oni uzimaju subvenije a ne placam kiriju,takodje ima parcela koje nisu imovinski resene pa ih radim dzabe i nema subvencije nikome. Kad se sve to preracuna u proseku mi je zakup njiva BESPLATAN (kada oduzmem subvencije za biljnu proizvodnju na ove zakupe gde ih uzimam)

Znaci sve zakupe radim dzabe ali na njih nemam 18 000 po hektaru a na neke cu imati 17000 + Nafta . Ja mislim da bi svako od vas pristao na takve uslove.

Jbg svako ima neku svoju racunicu i kalkulaciju i niko nije blesav da radi u minusu kako god da radi.

Pa jeste mozda u sustini basplatna arenda, ali su i prinosi nizi i sitne parcele nego ovde kod nas. Mi sve povrsine oko sela od 10-20-30 ari nazivamo baste (frtalji) i uglavnom niko se ne otima za to. Vec dalje gde su njive na duz (400m) od lanac i vise svako hoce da uzme....

Pa jeste mozda u sustini basplatna arenda, ali su i prinosi nizi i sitne parcele nego ovde kod nas. Mi sve povrsine oko sela od 10-20-30 ari nazivamo baste (frtalji) i uglavnom niko se ne otima za to. Vec dalje gde su njive na duz (400m) od lanac i vise svako hoce da uzme....
Naravno,sve ima svoje ali kao sto rekoh gore svako se snalazi i radi sa onim sto ima.

Nizi prinosi ?.Kakve to ima veze sa velicinom parcele ...prinos diktira na prvom mestu nista drugo do padavine i klima,posle kilometra praznog ide zemljiste, agrotehnika i ostalo.

Nazad
Vrh