Subvencije u poljoprivredi za 2018 godinu

U svim kalkulacijama ima zarade na proizvodnji ratarskih kultura dok ne dodjemo stavke arenda, e tu se sve srozava i vuce u minus nasa arenda. Jednostavno se previse od te zarade daje vlasniku parcele, a tu nam nije kriva drzava samo je lakse na drzavu prebaciti krivicu.

Mislite da je previse.A nije previse kada se stranom investitoru daju milioni za robovska radna mesta.A Vi mislite da je bolje da bude parlog ili da zemlja ide Nemcima,Arapima,itd.

Pa ko ovde trazi subvencije od drzave ? U mom selu je prosle nedelje odrzana licitacija za 50 000din/ha otisla zemlja koja se ore ovih dana, da su znali da ce biti subvencije za jos toliko bi vise otisle cene.

Samo kvalitet proizvonje moze da odrzi gazdinstvo, nismo mi narod za subvencije. Vidim neki odmah spominju "pokupe se subvencije, pa prepuste zemlju u arendu".
Izgleda neki ne razumeju da je doslo vreme da se od rada mora ziveti, a ne od gledanja u drzavu i demagoga za pozornicom ko ce sta da obeca, pa za njega glasati.

Pa ne bi tako bilo jer na državnu zemlju nema subvencija sada.Ja ne bi dao subvencije ni na privatan zakup kraci od 5 godina.Još bi:
Analizu obaveznu na 5 -7god za parcelu uz to da je finansira APV i Srbija.
Uljarice posebna subvencija po kilogramu.
Ukidanje svih troškova carine i uvoza na traktore i kombajne jer se nema više šta štitili u domaćoj industriji.
A tek kod drž zemlje šta bih uradio ne smem ni da pišem.

Kolega profesor i peet su me lepo argumentovali,ali opet mislim da za ovolike povracaje ne bi bilo para u drzavnoj kasi.

@laufer ako nemas sta korisno da kazes u okviru teme,ne pravi bespotrebne off topice.
ima ovde mnogo clanova koji mnogo pisu a nista pametno ne napisu. .. pa jos se razumu u mnoge teme a ni sami ne znaju sta pisu. .. mogli bi malo oladiti ... sto se subvencija tice da ponovim 100 put da se bez njih nemoze biti konkurentan i da one nisu socijalna mera nego mera odrzivosti stabilne neke privredne grane u drzavi a poljoprivreda je jedina grana direktno vezana za egzistenciju drzave i njenih stanovnika. Je si sad razumeo sta je naj vaznije i najprirodnije.

Jevto nisam ni spomenuo ta arape,robovlasnike ili slicno ...

Jedino znam da arendu dajem iz mog dzepa. :osmeh:

Razumem ja to,ali subvencije su neophodne.Da li je bolje da neke budu po kg,da se koristi sistem kartica,kako napisah,ili nesta trece,cetvrto...deseto.o tome treba razmisliti.Videti gde bi zloupotrebe bile najmanje.Ali meni se cini da ovde nije problem neznanje,mnogi znaju kako bi trebalo,medjutim odgovara im da bude mutno,nedoreceno,itd.
Ako nasi ljudi ne budu obradjivali zemlju,iz bilo kog razloga,docice neki sa strane kojima su ulaganja najmanji problem,pa ce nas covek da radi za 250 e kod njih.Nece voziti traktor,to se navodi satelitski,vec ce cistiti stalu gde ne moze da pridje masina.Ako se pobuni za platu,reci ce mu u smislu :Nisi ti ovde nuklearni fizicar,to je jednostavan posao,mozak na otavu,nemas nikakvu odgovornost,to na trzistu vredi 250e,uostalom ako neces,nacice se neko ko hoce.

Pa ko ovde trazi subvencije od drzave ? U mom selu je prosle nedelje odrzana licitacija za 50 000din/ha otisla zemlja koja se ore ovih dana, da su znali da ce biti subvencije za jos toliko bi vise otisle cene.

Samo kvalitet proizvonje moze da odrzi gazdinstvo, nismo mi narod za subvencije. Vidim neki odmah spominju "pokupe se subvencije, pa prepuste zemlju u arendu".
Izgleda neki ne razumeju da je doslo vreme da se od rada mora ziveti, a ne od gledanja u drzavu i demagoga za pozornicom ko ce sta da obeca, pa za njega glasati.
Ako si tako protiv subvencija i ne volis nista dzabe da dobijes kako si prihvatio da ti neko finansira proizvodnju cvekle i jos od toga napravis rijaliti?

Hahaha e jeste ludi 100%.Samo mu je falila Maca diskrecija i čika Aca.

- - - - - - - - - -

Zemlja se klasira svuda.Za svaki region postoje prosečni prinosa.Da neko hoće vrlo lako bi to sredio i uredio.Isto i za sve ostale kulture.

Zemlja se klasira svuda.Za svaki region postoje prosečni prinosa.Da neko hoće vrlo lako bi to sredio i uredio.Isto i za sve ostale kulture.
U restituciji sto smo dobili nasu dedovinu od pamtiveka je bila 2 i 3 klasa a po novom elektronskom zavodjenju postala 1 klasa.
Sva u bregovima i doljama. Tako da to nije realno !!!
Gde je moja 1.klasa u odnosu na Bikovacku ili Zednicku "tepsiju" a da ne usporedjujem sa srbobranskom 1 klasom.
Nema realnosti ako to bude parametar
Auuuu pa bas sam glup !!! Pa i nasa zemlja je uzNAPREDOVALA od kad je Aleksandar Srpski vodi

Bas to.
Kao sto se ni one subvencije i drzavna zemlja po pocetnoj ceni manjoj od subvencije nece ponoviti.
Koje ja nikada radio nisam tj nista sem svoje pradedovine,dedovine,ocevine,i arende od privatnih lica,par ha,i opet lepo,cist obraz,ali boze moj,uvek je bilo "pravih ljudi za kombinat", kako vetar duva tako pricaju.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Sto si se odmah pronasao ?
Ne radim ni ja drustvenu,drzavnu... samo svoju i arendu solarno placenu. A ko je vrsio uvratine od kombinata i obradjivao njihove njive...jbg sad je uselu izaslo par desetina HA od ekonomije, koje su vise decenija drugi radili bez placanja.

Sto si se odmah pronasao ?
Ne radim ni ja drustvenu,drzavnu... samo svoju i arendu solarno placenu. A ko je vrsio uvratine od kombinata i obradjivao njihove njive...jbg sad je uselu izaslo par desetina HA od ekonomije, koje su vise decenija drugi radili bez placanja.
Ima toga u svakom selu,na zalost,mnogo zemlje koja je ostala u "vazduhu" ,bilo bi dobro da se to resi,davse corkira ko treba,ako bude izvodljivo,tako i sa subvencijama,postoje mehanizmi i za dizel,i za subvencije po ha,u novcu ili repromaterijalu,ali treba da postoji stroga kontrola gazdinstava,ko muti,u pasivan status,i gazdinstvo i zemlja,tj parcele iz istog u blokadu,znam ja likove koji su podizali pare od povracaja za tifon koji nije ni izasao iz skladista distributera, takve stvari unistavaju ceo sistem subvencionisanja,nema kontrole,nema odgovornosti,nema procesuiranja,a trebalo bi,itekako.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Sta cete vecih mucki nego prodaje kombinata ranim biznismenima sa svom drzavnom zemljom koja se kasnije na voljseban nacin pojavila kao njihovo vlasnistvo? Ko sad ima mu.a da to vrati u prvobitno stanje, od istih da trazi da plate zakup za sve ove godine koriscenja?

Nazad
Vrh