Subvencije u poljoprivredi za 2018 godinu

Ja sam za to da se da nafta od 100lit/ha bez akcize na svu prijavljenu zemlju.Da se da 10000din/ha za djubrivo i to je to.Da daju 2 din po kg klase pšenice.Da povraćaj i na mašine,preradu,silose,zasade višegodišnje..
.budu 365 dana u godini od 50-80% vrednosti.

Ovo je već nešto drugo u odnosu na prostih 100 ili 200 evra po hektaru.

Sa ovim načinom saglasan.

Ovo je subvencionisanje ulaganja.

Slazem se sa tobom u potpunosti,meni bi recimo pomoglo jer ne radim privatne arende nista,ali takvi su u manjini. A ovaj sistem subvencionisanja dole naveden bi bio idealan...ali siromasna smo mi zemlja i pokradena da bi imali za tako nesto...
Nismo mi siromasna zemlja,nego su sredstva za subvencije preusmerena u sendvice,gorivo za autobuse,izmisljena radna mesta u javnim i komunalnim preduzecima,brdo sns omladinaca dobilo radno mesto posle lepljenja plakata,nosenja baba i deda na glasanje,sigurnih 30 glasova,50000 i vise mesecno,e to je sustina,novci su preusmereni,da se ne lazemo.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Niko ovde nije zeljan 15000 ili 20000 po ha u novcu,pa da mu se posle prebacuje kako je iste utrosio da kupi dzip ili slicno,postoji nacin da se svake godine isplate subvencije u vidu djubriva,semena,pa i sredstava za zastitu bilja,inputa koji ce na taj nacin povecati produktivnost,od cega ce i drzava imati koristi,ali sa druge strane,takav vid davanja nije po volji organizatorima proizvodnje,jer bi u tom slucaju isti davali mnogo manje repromaterijala na agro rokove,i time imali manji priliv novca ,na vec i onako lihvarske razlike u cenama repromaterijala za kes i za agro rok.

Slazem se sa tobom u potpunosti,meni bi recimo pomoglo jer ne radim privatne arende nista,ali takvi su u manjini. A ovaj sistem subvencionisanja dole naveden bi bio idealan...ali siromasna smo mi zemlja i pokradena da bi imali za tako nesto...
Gresis kad kazes da smo siromasna zemlja, siromasnima nas cine ovi koji vladaju nad nama i koji nas pokradu do iznemoglosti, dozvoljavajuci otkupljivacima da nas deru kako bi delili sa njima.Neka od tog procenta kojeg nam uzimaju bez rada i znoja izdvoje i za subvencionisanje poljoprivrede.
Za svih tih povracaja i subvencija bilo bi vise nego dovoljno ako bi oslobodili akcize na gorivo i ako bi drzava imala volje da kontrolise i da insistira na cenu djubriva i ostalog repromaterijala.

Gledam danas "ministra" sasvim slučajno, šaltajući kanale, i čujem (jasno i glasno) da ove godine ne trebaju računi za veštak, isplaćuje se 4.000 odjednom, a posle podnošenja Zahteva (biljna proizvodnja)...
Kaže i to da Uredba sledi do 10. Marta...
Će vidimo....
POVEĆANJE SUVBVENCIJA !!!! :haha:
JEEEEEEE !!!
icon_butt.gif

Gledam danas "ministra" sasvim slučajno, šaltajući kanale, i čujem (jasno i glasno) da ove godine ne trebaju računi za veštak, isplaćuje se 4.000 odjednom, a posle podnošenja Zahteva (biljna proizvodnja)...
Kaže i to da Uredba sledi do 10. Marta...
Će vidimo....
POVEĆANJE SUVBVENCIJA !!!! :haha:
JEEEEEEE !!!
icon_butt.gif

De facto ukida se subvencija za vestak,a povecava se osnovna za biljnu proizvodnju.Sad su olaksali i ovima sto ne seju nista,da se ne maltretiraju iskupljajuci racune.:bravo:

Kolega profesor i peet su me lepo argumentovali,ali opet mislim da za ovolike povracaje ne bi bilo para u drzavnoj kasi.

Da povraćaj i na mašine,preradu,silose,zasade višegodišnje...budu 365 dana u godini od 50-80% vrednosti.

@laufer ako nemas sta korisno da kazes u okviru teme,ne pravi bespotrebne off topice.

Niko ovde nije zeljan 15000 ili 20000 po ha u novcu,pa da mu se posle prebacuje kako je iste utrosio da kupi dzip ili slicno,postoji nacin da se svake godine isplate subvencije u vidu djubriva,semena,pa i sredstava za zastitu bilja,inputa koji ce na taj nacin povecati produktivnost,od cega ce i drzava imati koristi,ali sa druge strane,takav vid davanja nije po volji organizatorima proizvodnje,jer bi u tom slucaju isti davali mnogo manje repromaterijala na agro rokove,i time imali manji priliv novca ,na vec i onako lihvarske razlike u cenama repromaterijala za kes i za agro rok.

Upravo tako.Hvale se uvodjenjem elektronske uprave,elektronske zdravstvene,bla,bla,bla....Lideri u regionu....:haha:

Sta je problem da se odrade kartice,poput kreditnih i da poljoprivrednik ima kredit na kartici koji bi se racunao po hektaru puta broj hektara.Onda se koristi za placanje djubriva,semena,hemije.Npr.odredi se limit od 30% iznosa racuna da se skida sa kartice.Ima tu mnogo nacina,ali nekome to ne odgovara.

Upravo tako.Hvale se uvodjenjem elektronske uprave,elektronske zdravstvene,bla,bla,bla....Lideri u regionu....

Sta je problem da se odrade kartice,poput kreditnih i da poljoprivrednik ima kredit na kartici koji bi se racunao po hektaru puta broj hektara.Onda se koristi za placanje djubriva,semena,hemije.Npr.odredi se limit od 30% iznosa racuna da se skida sa kartice.Ima tu mnogo nacina,ali nekome to ne odgovara.
Nemaju mehanizam da rese problem :)

Pa neka bi.Opet bi te pare u narodu završile a ne u Beogtamu na vodi i metrou iz 1978.
Dosadni ste sa tim cenama arendi.Znaš onaj deo iz filma:a što ulaziš u frku kad si slabić.
Pa ko ovde trazi subvencije od drzave ? U mom selu je prosle nedelje odrzana licitacija za 50 000din/ha otisla zemlja koja se ore ovih dana, da su znali da ce biti subvencije za jos toliko bi vise otisle cene.

Samo kvalitet proizvonje moze da odrzi gazdinstvo, nismo mi narod za subvencije. Vidim neki odmah spominju "pokupe se subvencije, pa prepuste zemlju u arendu".
Izgleda neki ne razumeju da je doslo vreme da se od rada mora ziveti, a ne od gledanja u drzavu i demagoga za pozornicom ko ce sta da obeca, pa za njega glasati.

Nije isto raditi zemlju za 150 ili 300 eura po kj i za to dobijati subvenciju , nije isto imati u atar sa 3000 ili 15000 ha , nije isto živeti u selu sa 2000 ili 15000 stanovnika , sve to menja oblik subvencija, suviš ste subjektivni i ne razmišljate dovoljno široko i duboko, i na kraju , zašto se svi ne zalažemo za red , zakon , disciplinu, prava agrarnu politiku već samo da nam subvencije bude veće, svakom bi godilo da dobije taj novac ali to nije rešenje svih problema već samo gašenje !
Nije isto Zapadna evropa , pa ni same Norveška i Švedska a kamoli istočni balkan, ja vam samo kažem; zalažete se na pogrešan način , zato vlaast i može da radi to što radi, pa pogledajte gostovanje dva tkz ugledna i poznata poljoprivrenika u brazdama, sad im treba jeftinije gorivo , a proletos samo daj investicije....čudo smo mi , opanak kad se potpapuči i siroma kad se obogati !???

Pa ko ovde trazi subvencije od drzave ? U mom selu je prosle nedelje odrzana licitacija za 50 000din/ha otisla zemlja koja se ore ovih dana, da su znali da ce biti subvencije za jos toliko bi vise otisle cene.

Samo kvalitet proizvonje moze da odrzi gazdinstvo, nismo mi narod za subvencije. Vidim neki odmah spominju "pokupe se subvencije, pa prepuste zemlju u arendu".
Izgleda neki ne razumeju da je doslo vreme da se od rada mora ziveti, a ne od gledanja u drzavu i demagoga za pozornicom ko ce sta da obeca, pa za njega glasati.
Od rada se zivi u ravnopravnoj utakmici na trzistu,ako se jesenas uveze krompir po 22 dinara,soja po 46 ,kukuruz sada po 16 i maje dinara,onda tu nema price o zivotu od rada,postenog naravno,nije taj koji je izvezao kukuruz vise vredan od ovdasnjih poljoprivrednika,niti pametan,nego je podstican od strane drzave u kojoj zivi,finansijski,da proizvede vise po jedinici povrsine,zrna,koncetrata,mesa,mleka,jaja....,tu deblji kraj izvlace oni kao sto smo mi,sto sada u ovom vremenu pricamo da nam nisu potrebne subvencije,kao razlog tome navodimo primere tipa arende i slicnih,koji nisu utemeljeni,a do pre par godina niko nije tu pesmu pevao,kad jedna svinja jede koncetrat sa balansiranim sadrzajem hraniva,umnogome ce biti korisnija za famera os one koja bi jela travu,e mi sada,upravo jedemo tu travu,i ako ovako ostane,zavrsicemo kao onaj magarac.

Nema vece demagogije od Vase poslednje recenice.Kako da budemo ravnopravni i konkurentni kad su granice otvorene i roba se uvozi-izvozi bez carina,a mi nemamo subvencije,dok ih drugi imaju.To sto pricate je samoubilacka politika.Ovde smo i za to sto ne mozemo da se slozimo oko zajednickog minimuma.Mnogi su kukali na subvencije po h,pa sad kad su simbolicne,opet nije dobro.Moze to i da se ukine nacisto.Mnogi bi bili srecni,a MMF bi pohvalio dalji pad spljnog duga,ostalo bi i za duple sendvice zasluznim aktivistima....

Bas tako a tek da je manja arenda a uslovi evropski?
A mi nemamo nista od toga.Izgleda da je problem sto smo vredni i hocemo da radimo pa ....a vodja kaze drugacije da smo lennji

Nazad
Vrh