Subvencije u poljoprivredi za 2018 godinu

Ma baš te briga, ti sačekaj sledeći krug revolucije pa se na vreme priključi, neće ti trebati ni tepsija ribe obzirom na dužinu čekanja.
Nemam potrebu,zna se kome je taj sistem bio neophodan,sistem koji je stvorio kvazi partizanske penzije ,penzioneri postajali sa 16 godina,budzet olesen sa takvima,a sada njihova deca kivna ,kritikuji poljoprivrednike,mogu da im pljunu,nize clanaka.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Kad ste ovo lepo savladali, sad je vreme da smislite način kako biti tržišno konkurentan bez da plačete državo daj subvencije.

Al je tebi dobro.Sto ne obidjes malo ove strane gigante pa im solis pamet o subvencijama koje dobijaju od drzave. Namena subvencija je upravo materijalna pomoc u podrucjima od javnog interesa.Eto na sva zvona trube kako je poljoprivreda prioritet cele drzave a ovamo ne mozes ulog pokriti.

A ti investiraj u viši stepen prerade pa ćeš dobiti subvencije.

Što bi se subvencionisala proizvodnja kukuruza ili soje ili bilo koje ratarske kulture, da bi bili jeftiniji u Berrlinu ili Beču ?

Opet se vraćamo na početak...

Zato sto postoji opasnost da budemo nekonkurentni prema zemljama u okruzenju,izuzetno niske otkupne cene i nerentabilnost ulaganja u poljoprivredu. Reci ti meni zasto druge evropske zemlje nisu voljne da smanje velike subvencijeu poljoprivredi koje isplacuju svojim poljoprivrednicima.
Zasto su 2003. godine upravo poljoprivredne subvencije bile glavni razlog neuspeha razgovora svetske trgovinske organizacije na kojima je trazeno smanjivanje istih da bi pojedine zemlje uravnotezile cene i izbegle davanje proizvoda za bud zasta.Isto se desilo na zasedanju i prosle godine u Hong Kongu.Jednostavno zemlje u razvoju nisu bile u mogucnosti da isprate subvencije razvijenih poljoprivreda i osnovno zameranje je bilo da se vestacki obara cena na svim medjunarodnim berzama. Proizvodnja npr. paprike u Spaniji je neuporedivo skuplja nego u Juznoj Africi pa su opet zahvaljujuci visokim subvencijama postigli da bukvalno osvoje i istisnu tamosnje proizvodjace.
Jel ti sad malo jasnije

Zato sto postoji opasnost da budemo nekonkurentni prema zemljama u okruzenju,izuzetno niske otkupne cene i nerentabilnost ulaganja u poljoprivredu.

Ovo bi trebao biti odgovor na moje pitanje:

Što bi se subvencionisala proizvodnja kukuruza ili soje ili bilo koje ratarske kulture, da bi bili jeftiniji u Berrlinu ili Beču ?

Jel tako ?

A zašto bi R Srbiji bilo važno da bude konkurentna u disciplini proizvodnja ratarskih kultura za svetsko tržište ?

R Srbiji je važno da ratarske kulture budu što jeftinija sirovina za srpske prerađivačke kapacitete.

Zašto ? Zato jer nam je broj hektara bedan u odnosu na Ukrajinu, Rusiju, Kazahstan, Indiju, Stejt, Argentinu, Brazil...

*
Da kukuruz i soja budu jeftina stočna hrana. Time bi u konačnom cena šnicle bila niža i konkurentna na svetskom tištu mesa.

Ili da je recimo kukuruz jeftina sirovina za proizvodnju etanola ili kukuruznog sirupa, čime bi Srbija bila konkurentna na svetskom tržištu sirovina za prehrambenu industriju.

*
Trenutno je srpski kukuruz preskup za srpsko stočarstvo i za srpske skrobare. Skrobare su izboksovale da se kukuruz oslobodi uvoznih carina i uvoze kukuruz jeftiniji od domaćeg.

*
Srpski ratari neće imati računa da proizvode tako jeftin kukuruz ili soju !

Dobro, slažem se. Ne verujem u potpunosti, ali da se složim i prihvatim crnu prognozu.

U tom slučaju će srpski stočari dobiti srpske državne oranice da proizvode najjeftiniju moguću stočnu hranu i gaje n-puta više grla stoke nego što su trenutno u mogućnosti obzirom na cene kukuruza i soje, a i visine zakupnine.

*
Jeste, a šta će skrobare, pekare, uljare, mlinovi, strateške robne rezerve ? Kad spoljni svet vidi da mi toga nemamo zacecepiće cene !

Skrobare, uljare, mlinovi imaju svoje vlasnike i menadžment pa nek oni lupaju glavu šta, kako, odakle i pošto.

Republičke robne rezerve, ostaćemo gladni? Nećemo, čim se uoče takvi trendovi raspisaće se konkursi za proizvodnju potrebnih količina po unapred dogovorenim i garantovanim cenama.

*
Ništa od ovoga nisam ja smislio.

Ovo je smislio i razradio prvo Karl Marks, a potom "Momci čikaške škole liberalne ekonomije".

Dve strane istog života.

U čemu je razlika ?

U raspodeli viška vrednosti, zarade.

Marx višak vrednosti raspodeljuje neposrednom proizvođaču, radniku i seljaku.

Čikaški momci višak vrednosti raspoređuju kapitalu odnosno vlasniku kapitala.

Vidim da tebi ne vredi objasnjavati, uporan si,naporan i ne znam sta pokusavas da postignes frazama Karl Marksa. Inace Kapital od Marksa sam procitao i ucio od korice do korice.3 Ispit pre 20-tak godina na Ekonomskom fakultetu u Subotici iz politicke ekonomije.Ceo rad mu se zasniva upravo na kritici kapitalistickog sistema koji je tada bio zastupljen.Od tada se dosta toga promenilo i konstantno se menja.
Kad si mi rekao "zasto ne proizvodim finalni proizvod" e pa vidis po Marksu je upravo Psenica,Kukuruz finalni proizvod,tada je tako pisano.Moze biti Sirovina za Mlinara,stocara ali za privredu je sirovina seme a konacan proizvod je upravo pomenuta zitarica.
Necu vise raspravljati a i svako ima pravo na svoje misljenje. Moje je da su subvencije,neophodne i sta vise pozeljne kako bi se unapredila proizvodnja i omogucio kakav takav profit.To pisem sada sa stanovista obicnog proizvodjaca.

Moje je da su subvencije,neophodne i sta vise pozeljne kako bi se unapredila proizvodnja i omogucio kakav takav profit.

Posle ovoga se nema šta pisati, a još manje da takav ekonomista nešto objašnjava.

Ekonomista nam poručuje ne može se zaraditi ako nema subvencije, a subvenciju treba obezbediti od poreskog obveznika koji treba platiti porez na zaradu ! (sic !)

Pošto zaradu obezbeđujemo iz subvencije mi proizvodimo da bi proizvodili ! Iz hobija valjda...

Uzmimo od siromašnih i dajmo bogatim hobi igračima.

Žalosno, žalosno, žalosno.

Posle ovoga se nema šta pisati, a još manje da takav ekonomista nešto objašnjava.

Ekonomista nam poručuje ne može se zaraditi ako nema subvencije, a subvenciju treba obezbediti od poreskog obveznika koji treba platiti porez na zaradu ! (sic !)

Pošto zaradu obezbeđujemo iz subvencije mi proizvodimo da bi proizvodili ! Iz hobija valjda...

Moje je da su subvencije,neophodne i sta vise pozeljne kako bi se unapredila proizvodnja i omogucio kakav takav profit.To pisem sada sa stanovista obicnog proizvodjaca.

A sto nisi citirao do kraja...Vidis li ti sta sam na kraju napisao.
Jbte ti si malo i bezobrazan lik a????

Pa bradonja kakve veze imaju subvencije sa unapredjenjem proizvodnje , preradom i ekonomijom u ratarstvu ? Šta fali da se subvencije ipak dobiju pa onda opet nakon toga kako se ko snadje i kako ko dalje izvede ekonomiju ? Tako će i biti , dobićemo subvenciju po hektaru ili po kilogramu soje ili nekog drugog zrna bez obzira što je tebi izgleda krivo ili što nisi za to.

U pravu si ti bradonja, to nije normalna ekonomija, ali to nismo smislili mi i Srbija, nego Evropa.... Kakvi su oni to onda ekonomisti kada daju 10 do 20 puta vise subvencija da bi bili konkurentni???
I jos povrh svega imamo 30% nize cene zitarica. A isto izvoznici tih zitarica kao i mi. Mozda vise prerade i prodaju kroz meso.... Ali i izvoze...

Nema ko da pojede tu hranu... Zato sto je unisten stocni fond.
Oni moraju da subvencionisu ratare da bi opstali, a onda x 10 za stocare, pa da obnovimo stocni fond, onda mozemo drugacije da poslujemo...
A u Evropi ti daju i jednima i drugima... A ti bi da ne das nikom... Kako onda da izdjes na svetsko trziste sa mesom kada oni dobijaju i kroz zitarice i kroz proizvodnju i preradu mesa?
Ista ti je prica za sve sto si naveo u #265 postu.

Poslednja izmena:
Mali doprinos raspravi.
[h=2]Usvojen budžet Evropske unije za 2018[/h]
  • Više od 77 milijardi evra biće iskorišćeno za jačanje privrede, unapređenje konkurentnosti univerziteta i za pomoć društvima u nadmetanju na globalnom tržištu;
  • Mladi će, kroz Inicijativu za zapošljavanje mladih, imati na raspolaganju 350 miliona evra za unapređenje šansi za zaposlenje;
  • Za zajedničku poljoprivrednu politiku izdvojeno je 59 milijardi evra,
  • 4,1 milijarda evra namenjena je upravljanju migracijama i rešavanju bezbednosnih pitanja;
  • 40 miliona evra za finansiranje zajedničkih istraživanja u cilju razvoja inovativnih tehnologija i proizvoda u oblasti odbrane.
  • {Preuzeto sa:http://eupregovori.bos.rs/progovori-o-pregovorima/u-fokusu/292/2017/11/19/usvojen-budzet-evropske-unije-za-2018_-najvise-novca-nova-radna-mesta-jacanje-privrede-i-bezbednost.html}.
  • Stace nama subvencije, rzbicemo ih mi nasim idejama. Srbija je ovo brale !!

Jel ima negde konkretnih vrednosti evropskog izvoza žitarica, da analiziramo to malo na osnovu egzaktnih podataka ?

Ne vrednosti proizvodnje, nego baš izvoza u tonama .

I po mogućnosti za ove "stare" članice, ništa Mađari, Bugari, Rumuni.

Mi smo eto u prvih 7-8-10 svetskih izvoznika kukuruza, bili do skoro, sad je to palo zbog ovogodišnje suše...

@bradonja sa petokrakom
S...š brate za sve pare, pišeš kojekakve gluposti u odbranu davno propalog sistema. Imaš mnogo kvalitetnih postova u mnogo tema, ali kad te krene taj gen za pro.....nje, nema od tebe jačeg. Opusti se malo... Dremucka jedan kritičar kritičara. Kad se on probudi, j..o si ježa u ledja.:cao:

Bitno je da se subvencioniše radno mesto, to je ok i to prolazi, krivak bi stranac otvarao fabrike kod nas da mu nisu obezbedili sve na izvolte a mi da čuvamo socijalni mir.Nek meni da te subvencije za radnika i odmah ga zapošljavam i dobiće sve te pare što dobijem od države, bar će pare ostati u našoj zemlji, ali no.

Ma donekle je bradonja u pravu , ali ne u vezi subvencija . Nema tu šta da se palamudi , donosi se zakon ili pravilnik o subvencijama , na snovu toga se mi dlučujemo šta da radimo , dali smo zadovoljni ili ne . Ako sam odlučio da posijem npr pšenicu , daj ti meni subvenciju koja pripada i koja je obećana , a moje je šta ću sa žitom da radim , dali ću prodati kupcu pa sta me briga dali je domaći ili stranac , ili ću praviti kifle , moja stvar .

Mi smo najpametniji. Jel ti bradonja znaš da su subvencije uveli Englezi još 1947? A šta je tada bilo kod nas? Oduzimanje zemlje i svega ostalog po kućama.

Naravno,ali zato Englezi najvise propagiraju neoliberalni ekonomski pravac.

Nikada ne slusajte sta Englezi pricaju,uvek radite ono sto Englezi rade.

Ekonomisti ce se setiti,a verovatno i drugi,Listovih merdevina.

Izvinjavam se sto upadam u raspravu...

- - - - - - - - - -

Da se razumemo,subvencije nisu socijalna kategorija,ne daju se zbog toga sto su poljoprivrednici socijalno ugrozeni.Subvencije su ekonomska mera za jacanje konkurentnosti sopstvene poljoprivrede i industrije!
Drugi cilj je likvidacija konkurencije.

Jebeš ti subvenciju kad kod nas sve naopako rade,kad je suša bila zabranili izvoz kao nema ni za nas(suncokret pre koju god onaj vučićev taliban jajić),sad opet suša uvoze sranje od kukuruza a ne kukuruz,ej žito uvoze njega bar bilo dve god ko đubra,uvoze se svinje kao kod nas nema(pa vi ste napravili da ljudi neće da gaje svinje),a za dve god kad rusija zapati svoju proizvodnju ,onda ćemo se češati kome prodati po našoj ceni bez subvencija .

Drzava svesno radi sve ovo jer njoj je bolje da se poljoprivredom bave 10 firmi nego mi. Sve se to desava po nalogu EU, bice kao u rumuniji, radice zemlju stranci. Koga je jos briga za nas i da nama pomogne.

Послато са GT-I9506 уз помоћ Тапатока

Nazad
Vrh