Subvencije u poljoprivredi za 2017 godinu

treba ući malo detaljnije u problematiku prodaje mesa npr u EU , koga to baš zanima može da sazna kako to tačno funkcioniše i šta sve treba ispuniti da bi se moglo prodavati trgovinama iz EU . recimo jedna od najvažnijih regulativa koja je vezana za kvalitet ide preko veterinarskih i sanitarnih odobrenja , a ovde ta odobrenja vjerovatno ima vrlo malo organizacija ili možda i nema . To su odredjeni standardi , evo recimo znam pouzdano da ovde kod nas tu regulativu o upotrebi antibiotika u proizvodnji brojlera trenutno niko nebi prošao . Poslije se pitamo zašto nemožemo jednostavno prodavati pileće meso na području EU , a odgovori su obično logični i opravdani . Mi mislimo da je sve "domaće" kvalitetnije a najčešće to nije tako priznali mi to ili ne.
Imamo vrlo niske konverzije u tovu , i dobre prinose u ratarstvu , a kako smo došli do tako dobre konverzije , da nije to zbog isforsirane hrane i prekomjerne upotrebe antibiotika ili dali je naš kukuruz ili pšenica baš visoko kvalitetan ili ima možda slučajno često povišene toksine bez obzira na to što je domaći ??
netreba stvari gledati tako površno , ali plaćamo državne službe koje bi to trebale nama da razjašnjavaju a oni to ne rade , a nama je najlakše da kažemo da se zapad eto urotio protiv nas .

Da, da... Standardi, kvalitet, prekomerna upotreba antibiotika... Sve kod nas je loše a na zapadu su ''standardi''. Pre bih rekao: dvostruki standardi. Kad uđeš detaljnije u problematiku prodaje mesa u EU, ima i ovaj tekst:

Danske svinje šire novu superbakteriju

Šta je logično i opravdano i gde su ti standardi ovde? Pojeo vuk magarca kad su pare u pitanje.

Jedan Francuski farmer tretira psenicu nekih 10 puta hemijom u jednom ciklusu proizvodnje. Moguce da je njegov proizvod zdraviji, moguce da ima i gmo gen u sebi,,, sve je moguce. Uopste ne sporim druge proizvodjace, ali mene samo interesuje NASA proizvodnja i prodaja po nekim razumnim cenama. Sta ce se desiti ako neka kompanja, nekada pocne da uvozi psenicu u Srbiju. Sumnjam da ce bilo kakva subvencija stimulisati naseg proizvodjaca da nastavi sa proizvodnjom. :sta:
Ako se budemo sve vise oslanjali na subvencije, a sve manje na veoma lose cene nasih proizvoda necemo daleko dogurati.
Mi kao mali proizvodjaci treba da stitimo svoja trzista.

Momo to mozda stoji za pilice, mozda ne i nije tema.
Radi se o tome da jedna zemlja 4 godine nije htela da prizna nase hibride koji su odavno priznati u nekim drugim zemljama sirom EU. Gde je onda tu sad ravnopravnost, transparentnost podataka i ostale gluposti kojima nam mazu oci dok nam prodaju fals robu.

Sto mi ne dozvole da uvezem Evro Dizel iz Bosne ? U Bosni lepo dobijem povrat PDV-a, ovde na granici prijavim robu i platim porez ali sipak ne moze to je ilegalno,a legalno je sto je preko 30 dinara po litri kod nas to isto gorivo skuplje.

Poslednja izmena:
Jedan Francuski farmer tretira psenicu nekih 10 puta hemijom u jednom ciklusu proizvodnje. Moguce da je njegov proizvod zdraviji, moguce da ima i gmo gen u sebi,,, sve je moguce. Uopste ne sporim druge proizvodjace, ali mene samo interesuje NASA proizvodnja i prodaja po nekim razumnim cenama. Sta ce se desiti ako neka kompanja, nekada pocne da uvozi psenicu u Srbiju. Sumnjam da ce bilo kakva subvencija stimulisati naseg proizvodjaca da nastavi sa proizvodnjom. :sta:
Ako se budemo sve vise oslanjali na subvencije, a sve manje na veoma lose cene nasih proizvoda necemo daleko dogurati.
Mi kao mali proizvodjaci treba da stitimo svoja trzista.
Ne mogu da uvoze psenicu jer je nasa najjeftinija i nisu konkurentni nasim ratarima

Bio sam lično na farmi u Francuskoj prije mjesec dana , kod čovjeka koji baš koji proizvodi pšenicu , repicu i repu na 500 vlastitih ha , a broji se u prosječne . Pokazao mi je papir analize pšenice koja mu 2 puta u zadnje 3 godine nije primljena za ljudsku ishranu nego u stoćnu tu ima 5-10 stavki koje se analizraju . Nije imao sreće sa vremenom pa pravi gubitke zadnje 3 godine al ne kaže da mu je neko kriv. Inače u te zadnje 3 godine kupio 2 nova case kombajna to je zanimljivo kad sam ih pitao kako to , ali to nije tema .

Polako, polako pa si shvatio da smrdi iznutra! A kad vam ja kazem onda nabrajate hiljade faktora kako nam EU smesti!
Nije tacno! Jednostavno na cenama nas deru a subvencije su nam skroz oduzeli!
Itekako ima veze primer kupovine 2 nova kombajna onog poljoprivrednika iz Francuske i sa subvencijama i na kraju sa uredjenom drzavom!

Obozavam ove sto idu po inostranstvu i obilaze neke gazdetine,pa sto nisi isao kod nekog u nekoj cuki sto radi 5 hektara zemlje da vidimo kako je kod njega.Isto tako i oni kad dodju kod nas dodju kod nekog ko radi 500 hektara i taj se "nakenja" kako je sve idealno. Kao sto se kojekakvi poljoprivrednici iz vojvodine u poljo emisijama prokenjaju kako uzoru jutro sa 6 litara nafte i poseju sa 2 litre,i djubriva bace 70kg na jutro i kad to vide gospoda iz fotelja naravno da ce nam ukinuti subvencije.

Dzabe to kacis, kada pojedince to ne dotice. Nece nama naskoditi nasi prijatelji.

Što nisu uspeli Turci, Austrougari, nemci, komunisti, kuga, tifusi, glad, siromaštvo, poplave, suše, požari, av je pošlo za rukom
sve je seljak i selo preživeo ali ove mislim da neće

Eh da je bilo samo 12.000! Nisi ti bas u toku ili zaboravljas brzo ono sto ne zelis da pamtis!
Evo ja cu da te podsetim!
Vrednost evra 100 din. Subvencije po 1 ha 14.000 din plus povravaj od goriva 37 din. po litru za evro dizel! Sve ukupno skoro 170 evra!
Valjda ti je sad jasnije zasto je bilo bolje za poljoprivrednike, odnosno ratare koji raspolazu sa vise ha!

Ja mislim da ce ove godine biti subvencije i za gajenje vrabaca i goluba,posto je tako jako povecan budzet.
Izvinite na smenjtnji u ovoj temi, necu vise.

Nazad
Vrh