Pišta bači
Član
A sta ce nama subvencije kad sa jednog hektara zemlje i jednom kravom, moze da se zaradi 6000 evra,,nisam hteo da ulazim u temu al to mi je napisao jedan narodni poslanik,cisto da vidite razmisljanje.Aj sad cu probati da prebacim poruku.,,,,,,,,,,,,Pa majstore bruto prihod na 10 tona kukuruza je oko 1500 do 1800 evra zavisnosti od cene na dobroj zemlji i potpunom agrotehnikom, Pola od toga je potrebno za ishranu recimo jedne krave koj adaje oko 5000 litara mleka godišnje što je 150 000 dinara, plus telence koje se malo podgoji do par stotina kila i za njega dobije oko 600 evra. e sad sabereš to i dobiješ od mleka i teleta negde blizu 2000 evra i sa ostatkom od 5 tona koje ona ne pojede, i s amanjim ulazom zbog stajskog đubriva bruto prihod je 3000 evra po ha. Pa majstore ukoliko se preradi meso i mleko tele preradi. Od 5000 litara mleka dobija se 500 kg sira tipa gauda ajdamer koji vredi oko 3000 evra, a teletina nije ispod 1200evra, plus surutke, koža itd . Pa saberi sve to i pokušaj od junećeg i goveđeg mesa da napraviš i po koju paštetu i bruto prihod celog lanca je 6000 evra bez onih 200 evra po kravi i 10 000 dinara po junetu podsticaja. Pozdrav,,,,,,,,,,,,,,
Evo ovako:
Ja ću tu količinu robe sa jedinice površine lako proizvesti, čak i više od toga, pod jednim uslovom: da taj veseli poslanik lepo proda sav taj sir po 6 evra/kg teletinu po 12 evra, + surutku, kožu, itd
Poslaniče veseli, ja radim taj posao i znam bolje od tebe kakvo je stanje na pijaci. Narod kupuje sir na 100 grama. O teletini i da ne pričam... A surutku pod imenom "mleko" kupuje na čekove u trgovinskim lancima na odloženo plaćanje!