Subvencije poljoprivredi za 2014

уторак, 28. јан 2014, 19:45 -> 23:11
[h=1]Нова расподела субвенција у аграру[/h]За пољопривреднике и у овој години предвиђене субвенције од 12.000 динара по хектару, али уз значајне новине у прерасподели, рекао је за РТС министар пољопривреде Драган Гламочић. Наводи да је Уредбом о расподели подстицаја предвиђено и повећање у сточарској производњи.
Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић каже да је то министарство уважило захтеве пољопривредника, будући да је година била тешка и сушна.
Из гостовања Драгана Гламочића у Дневнику РТС-а

"Одлучили смо да останемо на субвенцијама од 12.000 динара по хектару, али смо увели велике и значајне новине", рекао је Гламочић, гостујући у Дневник

Koje su to velike značajne novine-ili ja dobro ne vidim ili ih ni nema.

Pre izbora uvek teče med i mleko. Videćemo šta nas posle izbora čeka ako ovi postignu veliku većinu to će značiti da će poljoprivreda, kao jedina grana privrede koja još koliko toliko funkcioniše, doživeti ogromne reforme koje će odgovarati samo tajkunima.

Povod za ovaj osvrt je reagovanje pojedinaca na medijski nastup dr Glamočića. Zamerke i komentari koji se čuju otkrivaju da se njihovi autori uklapaju u onu poznatu izreku „e, sad neću ni kako ja hoću”.

Sinoć je ministar dr Dragan Glamočić u nacionalnom Dnevniku RTS naveo samo deo izdvajanja, a istog dana udruženja poljoprivrednika su iznela zahtev da se što pre u javnost izađe sa pravilnicima o raspodeli i proceduri za prijavljivanje.

Pojavljivanje dr Glamočića u Dnevniku probudilo je „dežurne minere” u pojedinim strankama i večite kritizere da na društvenim mrežama napišu kako je sve to „farsa pred izbore”.

A zamislite šta bi oni i poljoprivrednici rekli da se ministar i Vlada nisu ponašali prema Zakonu i Uredbu o raspodeli odgodili za maj (a toga je bilo) u trenutku kada su gazdinstva pozvana da se registruju i kada moraju saopštiti mere agrarne politike za tekuću godinu.

Objavljivanjem ove uredbe svako gazdinstvo zna na čega može da računa i da se nada da neće biti kresanja u isplatama tokom godine.

Koliko su neki pojedinci izborno već sada povampireni, pa i primenu pozitivnih zakonskih propisa, što je Vladina obaveza, guraju u izborni vrtlog.

Za novinare, ipak, jedno pitanje ostaje bez odgovora – zašto je raspravu o ovoj uredbi, za koju nije bilo saglasno Ministarstvo finansija, presekao Aleksandar Vučić, da bi potom bila jednoglasno usvojena? Ko to i zbog čega nije želeo da razume zakonske obaveze?

Već prvih dana u pridruživanju EU ostaje nam da naučimo i prihvatimo istinu – bez ulaganja u poljoprivredu nema spasa života na selu, a to se ne postiže „davanjem, pa uzimanjem”, već preciznim spiskom podsticaja i na duže staze i kontrolom trošenja dobijenih para.

I još nešto: od EU ćemo dobiti fondovske pare, ali bez našeg dinara neće biti ništa. Ti dotoci fondova dogodiće se tek onda kada imamo pouzdane institucije, službe i ustanove i potpuno kadrovski popunjenu Upravu za agrarna plaćanja.

„Dežurni mineri” na društvenim mrežama to znaju, ali trenutno za to ne mare, jer imaju drugačije naloge za javni nastup.
citat preuzet...

Poslednja izmena:
Ko se usudi da kritikuje dr Glamocica zalepi mu se etiketa ¨dezurnog minera i vecitog kritizera˝. Ovo podseca na devedesete godine kad je Vucic bio ministar informisanja.

Krave u sistemu krava-tele...
Ipak ima velike razlike u odnosu na prvobitni zakon o subv. od prosle godine.
U zakonu se govori o minimalnim iznosima subvencija ,a ovde o max. iznosima...

Pozdrav nov sam na forumu i treba mi par osnovnih informacija?

Dakle na u avgustu podizem zasad jagode.Gazdistvo trebam da registrujem po prvi put koliko sam razumeo najkasnije do kraja marta ili?
Zanima me ako su podsticaji npr.30% za sadnice,30% za sistem navodnjavanje,kada ja moram da predam te racune i dali je kasno da zahtev za subvencije napisem posto dobijem te racune tj.podignem zasad.?Ili cu te racune moci da prikazem tek sledece godine.I kako funkcionisu te subvencije za gorivo?

Ovo ima ili nema veze sa matičenjem-možeš li to malo opširnije pojasniti .
Ima veze sa maticenjem ,u obzir dolaze krave tovnih rasa hereford ,sarole ,limuzin ,a.angus ,sortorn ,belgijsko plavo itd.
To su sve dojilje koje sluze za proizvodnju junadi za tov ,a zasto je izostavljen Simentalac kao rasa dvojnih osobina nemam pojma.

mislio sam da je mnogo vise.... a sto se tice ovih sunvencija u vezi ovaca i tov jagnjadi, da li stada koja nisu umaticena imaju pravo na to?

Kod nas je na nivou 1200-1300din. Ako ste suvlasnici na nekoj parceli to ide na drugi ZK ulozak. Na tri parcele sam suvlasnik pa sam platio preko 4k din:zli:

hoces da kazes da za svaku parcelu moras da platis po crvenu? ja imam jedno 5-6 parcela po 50tak ari, meni je to usitnjeno

Bez obzira, za svaku parcelu ide drugi katastarski izvod.

Pa šta misliš od čega da živi onolika birokratija?

pazi sad ovo... ako ja hocu da izvadim izvod iz katastra za 2 njive koje imaju 4,5 hektara ukupno, a za ostalo necu a ima da se vodi na mene, jer mogu da registrujem gazdinstvo?

Nazad
Vrh