Subvencije poljoprivredi za 2014

Jel to nesto nije u redu ili stvarno nema komentara na ovu temu? Toliko se prasilo prethodnih dana, a sada kada je izneto nesto konkretno tajac.

:cool:...lepo predizborno obećanje "kulacima", zavijena, no prepoznatljiva, pretnja malima, demonstracija veličine pred rektorom, dekanom i kolegama...

...sledeće godine, a može biti i na jesen, na bilo kakav zahtev odgovor će biti samo jedan...

U praksi se ovi ekonomski problemi rešavaju u okviru komorskog sistema. Mi smo pokazali da se teže dogovaramo međusobno kao proizvođači za razliku od trgovaca i prerađivača koji to rade efikasno. Kada nastane sukob proziva se i poziva u pomoć država. Državna administracija za popravljanje ovakvih situacija ima slabe alate i malo novca za intervencije, kao i nedovoljno organizovane Državne robne rezerve.

...i takoo...:cool:

Nisu nam ni predhodni ministri bili bolji,svuda u svetu se poljoprivrednicima potsticaj davao za unapredjenje poljoprivrede ili subvencije.
Samo kod nas daju kao da smo socijalni slucajevi.Nije to njihova dobra volja ,kunu se i zaklinju u evropu tamo mora zakonski da se odvoji novac za potsticaj.
Zna se koliko se odvaja i koliko sleduje i nema mucke,licno sam pricao sa jednim nemackim poljoprivrednikom njemu je odredjena subvencija to dobija redovno ,uslov da poseje prijavljene kolicine naravno kulture koje je posejao koliko mu je rodilo to je na njemu sve zavisi od setve ali je jako vazna stvar na kraju mi je rekao da sve uradi i na nuli je, subvencija mu je cista para.
Normalno njihova je zemlja jako loseg kvaliteta a i klima pa neuspevaju kulture kao kod nas.
Sustina je da guraju i nedozvoljavaju da im se ugasi poljo,pa makar najvise uvozili bas te nase kulture sto oni mogu samo da sanjaju da bih ostvarili takve prihode.

Zna se koliko se odvaja i koliko sleduje i nema mucke,licno sam pricao sa jednim nemackim poljoprivrednikom njemu je odredjena subvencija to dobija redovno ,uslov da poseje prijavljene kolicine naravno kulture koje je posejao koliko mu je rodilo to je na njemu sve zavisi od setve ali je jako vazna stvar na kraju mi je rekao da sve uradi i na nuli je, subvencija mu je cista para.

Zato nikad nismo culi da su se poljoprivrednici u Nemackoj pobunili zbog niske otkupne cene. Njihove subvencije su toliko velike da ne naprave gubitke ni kada poklone proizvod.
Pre neku godinu sam gledao neku emisiju o Engleskim farmerima. Farmer odveze sa unukom tele na licitaciji i proda ga za 100 funte. Vrate se srecni kuci zbog dobro obavljenog posla. Bole njega uvo sto je tele otislo za 130e, on je vec naplatio svaku muku oko njega. Nasi gastarbajteri tvrde da je jeftinije peceno pile u EU nego zivo neočupano kod nas.

Дејја такав систем може да функционише док год велике силе црпе државе као што смо ми,и третирају их као земље 3 света,узимају ресурсе и пљачкају....то и доводи до крајње пропасти свега,јер слабо која држава има толико новца да одржи такав систем без овог горе наведеног...

Posto ce po svemu sudeci biti izbora na procece, znaci da ove godine mozemo da ocekujemo i subvencije, sve po redu i kako prilici, a dogodine..... to je vec jako dugorocno za nas, dotle cemo videti jos. Sada nam osttaje da se spremimo za lepa obecanja, kule i gradove, barem do izbora.....

Posto ce po svemu sudeci biti izbora na procece, znaci da ove godine mozemo da ocekujemo i subvencije, sve po redu i kako prilici, a dogodine..... to je vec jako dugorocno za nas, dotle cemo videti jos. Sada nam osttaje da se spremimo za lepa obecanja, kule i gradove, barem do izbora.....
Da budem iskren, ja se bojim tih njihovih subvencija. Cim seljak dobije vece subvencije odmah se na njega okome lesinari i uzmu mu duplo vise nego sto je dobio za subvencije.

Mislim da nisi u pravu nazalost.
Izbori su 16og maja, a pored izborne kampanje, tesko da ce neko imati vremena za nove pravilnike, a takodje, cak i da budu isti kao stari tj za proslu godinu, nema se vremena da se sve odradi, skupe racuni, pregleda dokumentacija do 16og marta.

A i meni je vec muka od kretanja predizbornih reklama i obecanja...cak i da glasas, to nista nece promeniti. Koalicija je takva da svako sa svakim moze u vladu.

Ono sto cemo sigurno dobiti u tekucoj godini jesu silna obecanja rajskog preporoda.A sto se tice stimulacija i subvencionisanja domaceg agrara,bojim se da nezajazljiva masinerija u liku predizbornih kampanja i samih izbora,proguta i to malo socijale planirane za seljake.Jer,pobogu,mora se repata gospoda predstaviti u najboljem svetlu i tako nas sarmirati na tren zarad jeftinih glasova,a to kod nas kosta skuplje nego igde drugde.
@Kish
Mart se pominje kao datum novih izbora.

Zato treba nase pametno udruzenje da trazi da se to zakljuci pre izbora i da nema menjanja posle njih!

Ne znam zasto sam ubedjen da ce se dobar deo i nepostojecih budzetskih sredstava potrositi na izbore,tako da ce za nas ostati velika NULA.MMislim da dok izbori prodju i formira se nova vlada,pa onda prvih sto dana rada vlade........za mnoge poljoprivrednike,mislim na one koji su zaista na samoj ivici egzistencije,bice vec kasno za subvencije,a i ako ih bude bilo,ubedjen sam da ce to biti tek toliko da nam zamazu oci.

- - - - - - - - - -

Zato treba nase pametno udruzenje da trazi da se to zakljuci pre izbora i da nema menjanja posle njih!
Izvini,a na koje to NASE UDRUZENJE mislis??

Budite ubedjeni da je sve odlicno smisljeno i da ce ove godine subvencije biti ranijne, a sva papirologija ce biti expresno spremljena.
Zamislite da u izbornoj godini, i to sa iborima koji su bas pocetkom setve, uprskaju nesto sa subvencijama. Najmanje sto bi im u tom trenutku trebalao, jesu nezadovoljni poljoprivrednici kojima ne treba puno do blokada. Ono za sta treba da se brinemo jeste 2015.

Nazad
Vrh