Subvencije poljoprivredi za 2014

dršte lopova....uaaa

Špijuni su među nama:osmeh:
Nešto je tu meni sumnjivo.Sa starijim članovima bi već izbio rat kada ni ovim tempom pisali.Predložio bih novajlijama,tako i mojim Kikinđanima da lepo,malo opširnije se predstave u temi-Kako sam stekao imovinu da bi videli sa kim se dopisujemo.:ppozdrav:

Nešto je tu meni sumnjivo.Sa starijim članovima bi već izbio rat kada ni ovim tempom pisali.Predložio bih novajlijama,tako i mojim Kikinđanima da lepo,malo opširnije se predstave u temi-Kako sam stekao imovinu da bi videli sa kim se dopisujemo.:ppozdrav:

Apsolutno se slažem. I mislim da sam se detaljno predstavio kao novajlija. Možda i previše detaljno...
Kliknite na profil... Ne stidim se svog siromaštva. Mnogi (ne svi!) bi se trebali stideti svog bogatstva!

Naravno da sam najviše u ovoj temi. Meni (nama) subvencije znače preživljavanje. Ne razumem koji su ovde i zagovaraju ukidanje subvencija ili podržavanje samo megalomana...

Evo Zorane bas sad mislim da napisem JMBG i predocim imovinsku kartu, samo cekam da podpalis kotao u drzavnoj firmi gde radis da dignes sve cetiri uvis pa da skupis snagu za sutrasnji dan kad ces biti poljoprivrednik.

E moj bači,kome subvencije znace prezivljavanje bolje da se ne bakce zemljom!I nemoj sad da se javljaju i pisu kako sam ja protiv subbavencija:haha:ali stvarno to mislim,Boga mu poljubim nije Poljoprivreda sad radim sad ne radim ima uspona i padova kao i cekanje USRANIH subvencija,isto kao i MlekarstvU ili imas konstantnu proizvodnju ili PROPADAS...

Šta je gospodin @Zoran0230 po zanimanju svi ovde znaju, znaju imovinsko stanje, sa čime obradjuje njive, članove porodice, koju slavu slavi i ostalo.Ali od Vas ne znamo ama baš ništa a došli ste na forum da svima solite pamet kako ste najpametniji ovde.Sa takvim pisanjem ćete brzo i završiti članstvo na forumu!
Subvencije mnogo znače malim proizvodjačima jer im je to meki most da premoste poteškoće koje se sreću u poljoprivredi.Ali kada neko ima na stotine hektara priznaćete da kada im legne pozamašna svota to ipak nešto njima više znači nego svota malih proizvodjača i zato je njihov cilj da ih unište ili da se subvencije dele samo velikima!

Šta je gospodin @Zoran0230 po zanimanju svi ovde znaju, znaju imovinsko stanje, sa čime obradjuje njive, članove porodice, koju slavu slavi i ostalo.Ali od Vas ne znamo ama baš ništa a došli ste na forum da svima solite pamet kako ste najpametniji ovde.Sa takvim pisanjem ćete brzo i završiti članstvo na forumu!
Subvencije mnogo znače malim proizvodjačima jer im je to meki most da premoste poteškoće koje se sreću u poljoprivredi.Ali kada neko ima na stotine hektara priznaćete da kada im legne pozamašna svota to ipak nešto njima više znači nego svota malih proizvodjača i zato je njihov cilj da ih unište ili da se subvencije dele samo velikima!
Gle opet vi? Sa kojim pravom mi pretite iskljucenjem sa foruma. Kroz postove i razgovore sam rekao koliko zemlje radim sa kojom strukturom vlasnistva, sa kojom mehanizacijom raspolazem. Sto puta sam napisao da se ne zalazem za ukidanje subvencija, da ne podrzavam subvencije kroz investicije jer tek to ne odgovara manjim gazdinstvima, a vama je vazno koju slavu slavim. Pa evo da vam kazem slavim sv.Jovana Krstitelja. PS Danas je bio svestenik da sveti vodicu. Posto mi prete da ce me iskljuciti sa foruma i ne znam da li cu ovde doziveti 20 januar cestitam svima kojima je tog dana slave.

Rekao sam da svi znamo ko je gospodin @Zoran0230, a da o vama ne znamo ništa.Čim Vas neko prozove ona dodate nešto o sebi.Po stilu i načinu psanja ja sam rekao, a ne pretio, da ćete brzo završiti postovanje na ovom forumu. Kada pretim to je malo drugačije napisano. Stvarno mi niste jasni da ste 90 % poruka napisali u ovoj temi.Da li Vi nemate ništa drugo da napišete? Sve mi više liče da ste pripadnik neke stranke koja treba da posvadja narod na forumu ili da ih odgovorite od subvencija.Znači slažem se sa mišljenjm nekih članova da ste neki špijun, ali uskoro ću saznati i kakav!

Rekao sam da svi znamo ko je gospodin @Zoran0230, a da o vama ne znamo ništa.Čim Vas neko prozove ona dodate nešto o sebi.Po stilu i načinu psanja ja sam rekao, a ne pretio, da ćete brzo završiti postovanje na ovom forumu. Kada pretim to je malo drugačije napisano. Stvarno mi niste jasni da ste 90 % poruka napisali u ovoj temi.Da li Vi nemate ništa drugo da napišete? Sve mi više liče da ste pripadnik neke stranke koja treba da posvadja narod na forumu ili da ih odgovorite od subvencija.Znači slažem se sa mišljenjm nekih članova da ste neki špijun, ali uskoro ću saznati i kakav!
pa niko malima nije ni osporavao pravo na subvenciju

Ma ljudi dozovite se pameti dosta nesuglasica vratimo se temi jednom,subvencije su svima dobro dosle nije to nikakva socijalna pomoc poljoprivrednicima.
Svaka drzava izdvaja pare za agro budzet ,potstice i pomalo nagradjuje svoje poljoprivrednike, za rad kroz koja ona na kraju najvise profitira plasiranjem nasih proizvoda na strana trzista.Da oni vise para uloze u subvencije i potsticaj vise bi se i drzavi vratilo to je sigurno.

To je vec vredjanje nepristojno jednog moderatora. Jedan me naziva spijunom drugi tajkuncicem tu ne reagujete i to vam ne smeta. Da ja vas nesto licno pitam posto ste protiv svih koji rade iole vise zemlje. Da li mislite da u temama o mehanizaciji tipa Claas, Case, Dzon dir, Nev holand ljudi rade manje od 100ha? jer ako u ovoj temi napadate takve, a u onoj sve naj lepse sa njima neznam sta da kazem. Da li mislite da se oni slazu da se njima ukine subvencija. Za vasu informaciju prisutan sam i u temama vezanim za stocarstvo, ratarstvo i po malo sport. Da pisem o mobilnim, kolima, sta sam radio danas i sl. nemam vremena. U ovoj temi sam malo aktivniji zato sto me direktno dotice i tema kao tema, a i razlicita misljenja ostalih. Hvala na strpljenju.

Ne bih da mnogo pametujem u ovoj temi, ali treba subvencionisati PORODICNA poljoprivredna gazdinstva, a svi znamo koja su to.I subvencije samo za zemlju u sopstvenom vlasnistvu i samo ona gazdinstva koja se iskljucivo bave poljoprivredom i nemaju drugi izvor prihoda.

To je vec vredjanje nepristojno jednog moderatora. Jedan me naziva spijunom drugi tajkuncicem tu ne reagujete i to vam ne smeta. Da ja vas nesto licno pitam posto ste protiv svih koji rade iole vise zemlje. Da li mislite da u temama o mehanizaciji tipa Claas, Case, Dzon dir, Nev holand ljudi rade manje od 100ha? jer ako u ovoj temi napadate takve, a u onoj sve naj lepse sa njima neznam sta da kazem. Da li mislite da se oni slazu da se njima ukine subvencija. Za vasu informaciju prisutan sam i u temama vezanim za stocarstvo, ratarstvo i po malo sport. Da pisem o mobilnim, kolima, sta sam radio danas i sl. nemam vremena. U ovoj temi sam malo aktivniji zato sto me direktno dotice i tema kao tema, a i razlicita misljenja ostalih. Hvala na strpljenju.
Ovo je forum gde moze svako da iznese svoje misljenje,samo sto se nesvidja svima tudja misljenja i tu dolazi do nesuglasica i onda replikama nikad kraja.
Postaje stvarno dosadno sve se svodi na repliciranje imas prava na svoje misljenje i ja to postujem ali molim te bez sekiracije .
Isti moderator je i mene kaznio za iznosenje slobode govora,nije mu se svidjalo i donekle i on ima prava,ali neki put ta prava zna da i zloupotrebi
I ja slavim Svetog Jovana srecna ti slava I naravno svima koji slave.

Da se ja pitam ja bih sve subvencije dao sebi, rodbini I prijateljima...na nivou drzave I nije neka kinta par hiljada po ha, ali kad bi nas par dobilo te milione kako bi mi bili pametni I sposobni!!

Čitam unazad već par stranica i osluškujem šta se dešava... pa ajd i ja da napišem neku reč. Da li će tih 6 000 din ili 8000 din po ha zaista pomoći malom poljoprivrednom proizvodjaču da preživi ? Ako je čini mi se 5 ha prosečno gazdinstvo 5x 8000 din= 40 000 din ... da li će ova suma novca pomoći nekome da bude konkurentan na "evropskoj sceni" ... mislim da neće .... a taj novac uglavnom ode na tekuće troškove koji nisu direktno poljoprivredne prirode... pa kako će onda država da podigne i intenzivira proizvodnju kada se novac ne sliva direktno u ono čime se podiže prinos ?

Nema nam druge...moraćemo da prihvatimo pravila igre ..kad tad... ako ne sutra ono će nam doći prekosutra i samo guramo stvari pod tepih, posle se čudimo što nam država propada. Ili da glasamo neku ekstremnu stranku koja će da napravi preokret u kontinuitetu politike koji se vodi od petog oktobra... nema treće opcije. Ili prihvati igru ili je promeni. Pošto mi se čini da će ipak biti ovo "prihvati igru" tako ćemo i mi morati da se menjamo... tj. biće jako bolno. Mala,ne komercijalna gazdinstva koja uglavnom vode stariji ljudi , moraće ili da izdaju zemlju u arendu i da idu u socijalu (ili će je prodati-prepisati na nekog jer mislim da ne možeš dobiti socijalu ako imaš zemlje na sebi). I ta socijala je diskutabilna ukoliko neko nema neki invaliditet... no da ne dužim u tom smeru. Druga su mala gazdinstva sa mladim ljudima ... oni će ,morati da intenziviraju proizvodnju... šta će proizvoditi to je veoma diskutabilno da li je to organska proizvodnja, povrtarstvo,voćarstvo i vinogradarstvo. Treća su gazdinstva koja svaštare...orijentišu se na stočarsku proizvodnju kada je dobra cena ,a na ratarstvo kada je loša cena stoke ... oni će morati da intenziviraju stočarstvo i proširuju kapacitete. Striktno ratarska proizvodnja je rezervisana samo za velike igrače ...mada i oni su počeli da podižu voćnjake i da dižu farme jer baš i ne mogu da dodju do državne zemlje od koje su mahom zavisili.

E sad ... imamo znači ona1. socijalna ne profitabilna ili nisko profitabilna gazdinstva od kojih takoreći "nema vajde"
2. mala gazdinstva koja se prebacuju na plastenike,voće,vinograde
3. ona mala do srednja koja se prebacuju na stočarstvo
4. profitabilna velika gazdinstva koja ostaju samo u ratarstvu

Da bi napravili plastenik ,voćnjak ili vinograd retko ko ima početni kapital za ulaganje..znači treba im dugoročni kredit sa niskom kamatnom stopom i grejs periodom od 2-3 godine minimum
Da bi napravili farmu krava, prasilja ili farmu tovnih junadi i svinja treba takodje veliki kapital da se počne od "0" ili adaptacija postojećih objekata ..takodje treba kredit sa niskom kamatnom stopom i nekim grejs periodom od 1-2 godine
Profitabilna velika gazdinstva su u najvećoj prednosti...jer mogu da biraju čime žele da se bave...a mogu i da svaštare ratarsko-povrtarska proizvodnja ili ratarsko-stočarska ili stočarsko-ratarska ili u krajnjem slučaju ratarsko-stočarska-voćarska i šta god...

Zaključak je sledeći : Trebaju krediti....povoljni, jer ovim malima 40 000 pa i do 200 000 din kratkoročne pomoći ništa ne znači jer sa njima ne mogu da podignu kvalitetan plastenik, ne mogu da podignu voćnjak od 1 hektar, ne mogu da naprave štalu ili prasilište i tako dalje i bliže...

Pomoć države bi trebala da bude pre svega da organizuje otkup i regionalnu proizvodnju,mrežu savetodavne službe koja će deliti savete šta proizvoditi i na koji način i obilaziti parcele u toku proizvodnog procesa (kao što je to recimo u Holandiji) , marže na repromaterijal, oslobadjanje carina i akciza najvažnije inpute, kao što su gorivo i djubrivo, jer u ukupnim troškovima oni skoro dosežu polovinu. Seme je relativno da kažem jeftino , jer je u zemljama EU mnogo skuplje nego što je kod nas, ili recimo hemikalije koje koštaju po hektaru maksimalno 50 -60 evra.

U vezi navodnjavanja mora svima biti jasno, da bez kvalitetnog organskog djubriva (stajnjaka) nemože da se zamisli ... e sad.... ne može ništa preko noći da se uradi... (to je moglo u komunizmu kad stigne naredjenje-izvršenje ili padaju glave... u najboljem slučaju goli otok.

Teška vremena dolaze drugovi i drugarice...zasučite vijuge i razmišljajte šta vam je činiti ... ko poslednji -šuga. Sve najbolje.

p.s. zaboravio sam da napomenem da taj novac od kredita kako se budu vraćali u FOND (naravno uvećane za kamatu ) mogu opet da se iskoriste za iste namene ili neke druge projekte...a novac koji se da direktno subvencijama često završi na off šor računima nekih firmi koje se bave trgovinom....

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh