Subvencije poljoprivredi za 2014

Neko dobio nesto od uprave za zemljiste, konkurs od pocetka maja valjda na mehanizaciju? Mrzi me da ih zovem...

Ако су калкулације тачне или приближно тачне да се на 20 хектара у паритету кукуруза заради 9000 еура онда је нормално да нико није луд да се бави сточарством из хиљаду и једног разлога. Ако такву зараду пројектујемо на оне који обрађују 1000 де хектара онда цифре одоше у небеса. То и није неки проблем али је проблем ако од тих 1000 хектара 900 хектара обрађује државног земљишта.Државе која треба бити сервис свих грађана.Из тог разлога треба укинути субвенције на државно земљиште јер у перспективи постојаће 10 или 100 тинак оних који ће обрађивати сво земљиште у Србији. субвенције и јесу подвала европске уније како би се створио веома мало број оних који обрађују велике површине земљишта.Субвенције да и то прогресивно.Највише онима који су мали произвођачи најмање онима који обрађују највише

Znaci jednostavnije je ukinuti subvencije nego uvesti red u izdavanje drzavne zemlje i uvesti maksimum u zakupu drzavnog zemljista? Subvencije nisu nikakva podvala (razumem te da moras ubaciti i malo politike, jer je to tvoja oblast), vec predstavljaju meru da se zastiti domaca proizvodnja na otvorenom trzistu. Subvencije postoje u mnogim drzavama koje nemaju nikakve veze sa EU.

Mislim da bi za svaku licitaciju trebalo u nekom delu konkursa da stoji broj telefona inspekcije , na koji bi poljoprivrednici mogli da prijave nepravilnosti. Necuveno je sto se desava.
I smanjiti broj hektara na 20-30, cepanje parcele ako treba, treba svi da dobiju, a ne samo oni sto misle da su Bogom dani za to, i sto bi od atara da prave svoj ranc

• Like
Reagovanja: siz
Recimo ja bih uveo pravilo da se zemljiste analizira pre ulaska u parcelu i nakon izlaska iz parcele tj. iz licitacionog perioda. Licitacioni period ne bi smeo biti manji od 4 godine bas iz bioloskih razloga. Onaj ko ima smanjenje plodnosti drzavnog zemljista automatski mu se zabranjuje u narednom licitacionom ciklusu da licitira. Onaj ko poveca plodnost zemljista automatski dobija da sledeci put licitira vecu povrsinu drzavnog zemljista. Pa ce na taj nacin zemljiste dobiti oni koji znaju da je rade ili ce za agronomske usluge platiti .

Ако су калкулације тачне или приближно тачне да се на 20 хектара у паритету кукуруза заради 9000 еура онда је нормално да нико није луд да се бави сточарством из хиљаду и једног разлога. Ако такву зараду пројектујемо на оне који обрађују 1000 де хектара онда цифре одоше у небеса. То и није неки проблем али је проблем ако од тих 1000 хектара 900 хектара обрађује државног земљишта.Државе која треба бити сервис свих грађана.Из тог разлога треба укинути субвенције на државно земљиште јер у перспективи постојаће 10 или 100 тинак оних који ће обрађивати сво земљиште у Србији. субвенције и јесу подвала европске уније како би се створио веома мало број оних који обрађују велике површине земљишта.Субвенције да и то прогресивно.Највише онима који су мали произвођачи најмање онима који обрађују највише

Kad bi se sa 20ha zaradjivalo 9000evra=450evra/ha=54450din/ha, odmah bi zakupio 20ha na 10god, kod mene je arenda 100evra po hektaru. Ne znam samo ko pravi ovakve racunice?

Prava racunica kaze dobar rod je 6 tona suvog zrna po hektaru x 12din=72 000 din BRUTO,Ovde ljudi znaju koliko kosta 1ha da se uradi kako treba grubo receno bez 50 000 dinara ne mozes 1ha da uradis kako valja ne racunajuci arendu. znaci bruto 72000-50 000 din ulaganja= 22 000din ili 181evro neto zarade po hektaru.
U principu kukuruz kod nas rodi 10t klipa i ljudi se hvale kako imaju "vagon" roda samo retko ko je merio taj "vagon" kad se okruni i osus,i ja sam merio i od tih 10t klipa u berbi ima oko 6 tona suvog zrna po hektaru, neki put i manje. Cak i taj "vagon"(10t) ako prodamo tako u klipu kukuruz u klipu kod mene je 7din, znaci 10t =70 000 bruto.

Ovako izgleda racunica za moj kraj, u vojvodini su veci prinosi, veca su i ulaganja.

Sto se tice evropske unije, pazite se te evropske unije tamo jedu zive seljake! U evropskoj uniji i te kako postoje mali sitni poljoprivrednici, kao i mali sitni privatnici, jedino kod nas veliki pojedose male.

Sa 20 hektara moze da se zaradi i veca suma ,samo ljudi koji imaju svoje farme u toj vodi moze da plivaju.Po mom razmisljanju subvencije treba da dobije samo onaj ko je na poljordivredi ko se bavi stocarstvom ,povrtarstvom ,ko ima i ostvaruje dobit sa njive ili drugim recima receno od njive do trpeze.Polazim od sebe ,samim tim sto sam zaposljen meni poljoprivreda dolazi kao dodatna delatnost tako da u ovom slucaju ja sedim na dve stolice .U postu gde se pominje 9000 eura na 20 ha je realno i mnogo vise bilo 2012 na 2013 god ,evo kako se dolazi i do vece cifre.Predpostavka da 6000 u zrnu dobijes po 1hektaru na tadasnjoj ceni po 30rsd po 1 kg dolazimo do cifre od 180 000 rsd,sa 20 hektara iznos je 3 600 000 rsd plus 12000 po hektaru je inpozantna cifra 3 840 000 rsd koja se umanjuje za ulozena sredstva po 35000 po 1ha mozda koju hiljadarku vise ali oko 3 000 000rsd.Nazalost tada sam imao samo 6 ha pod kukuruzom ali bilo je bajno tako da sam svestan da na toj vrbi grozda nece biti jos par gidina.Eh da mi je ovogodisnje rod sa onom cenom pa de bi nam kraj bio.Da ima koristi bavitise poljoprivredom ima, nekad manje nekad vise,samo kotinuirano a ne viken poljoprivredom.

I evo onda jedno pitanje kad svi pocnu da se bave sa stocarstvom i povrtarstvom.
Sta cemo sa: mlekom, mesom, jajima, kupusom, paprikom, paradajsom, zelenom salatom, sargarepom, krompirom ...
E onda ce da kazu: Imate hiper produkciju, povlaci rucnu !
Tako se svasta pise na forumu da to vise ne vredi ni citati.

@ Simic Bez namere da nekog uvredim, ali drzi se ti firme. Racunas isto kao svi ljudi koji zive u gradu, a izvode kalkulacije za selo. Da je tako kao sto pises ne bih nam bili ravni ni Nemacki farmeri.

''Prosle nedelje uplacene sve subvencije konacno.'' Znaci ova konstatacija Nije tacna :( Nazalost... Jos uvek smo na stand buy!!!

Nazad
Vrh