Subvencije poljoprivredi za 2013 godinu

Ja sam isao na proteste i dobijao sam subvencije,a oni koji nisu isli na proteste prvi dan su predavali papire u trezor:haha:

Pa dobijao si subvencije i pre protesta

Nama seljacima,rudarima,policiji,zdravstvenim radnicima,sudstvu,skolstvu itd nikad nece biti bolje jer nema sloge u narodu!!!pogledajte samo kod svojih kuca ako pocne da se vuce na dve strane i bez dogovora i sloge ode mast u propast,tako je i sa drzavom svi vuku na svoju stranu vodenicu,ravnaju se racuni iz proslosti licni racuni,a narod ko j...e kakav maj bre alo nama su trebale biti isplacene subvencije u febraru!Ja sam u maju na Dunavu :riba:

Ja sam isao na proteste i dobijao sam subvencije,a oni koji nisu isli na proteste prvi dan su predavali papire u trezor:haha:

Pa dobijao si subvencije i pre protesta
Da tada nismo izašli na proteste i da nismo bili dosledni dobilibi samo za 10 ha koliko je se prvobitno izašlo sa predlogom, a kao što kaže član Peet izigrani smo od pojedinih vođa protesta koji su se povukli zarad svojih ličnih interesa.

Коначно да неко призна. Још нам само фали признање на кога су ти били линковани. Кад смо раније писали о политичкој злоупотреби, многи су овде скакали као опарени.
Имао сам прилике да гледам у учествујем у разним протестима. Увек се видело када идеја иде напред, када крећу оптрукције и када се испумпава енергија, и када све одлази у заборав. Тако је и са тим нашим протестима све било очигледно.

Очекивати да субвенције буду исплаћене, када смо знали докле се региструју газдинства, мало је наивно. Дакле треба тражити да се газдинства региструју до почетка фебруара. Онда би се субвенције могле исплаћивати од марта. На тај начин би држава утицала и на стабилнију цену кукуруза пре свега, а и осталог. Не би било ових силних трзавица.

Neznam dali baš subvencije(ove naše) utiču na cene ratarskih kultura, oduvek je bilo da cenu diktira tržište(ponuda-potražnja).

Па ако би држава исплатила једно 50 милиона еура пре почетка сетве, мислим да би таква цифра донекле утицала. Мислим да би се боље распоредила продаја кукуруза, тј хитност продаје.

Ove nase subvencije ne uticu veliko na cenu nasih proizvoda,kao sto nemamo ni realnu ponudu a ni potraznju.Po pravilu svaki veliki otkupljivac ima i velike poljoprivredne posede,i on u sezoni kupuje svoj proizvod,i kad neko stavi primedbe na cenu,peru se tako sto kazu "pa evo kukuruz,psenica stize",a to je u stvari proizvod sa njihovih njiva.

@pidikanac
Srdjane nemoj me nista pogresno shvatiti. Nista licno, bar kad si ti u pitanju, a ti znas zasto ovo govorim! Sto se tice repromaterijala vec od Decembra meseca sam kupio 90% herbicida, vec od pocetka Februara svo djubrivo a seme polovinom, Marta tako da setvu cekam 100% spreman, samo da vremenski uslovi dozvoljavaju. Ali nikad necu biti protiv subv. vec zbog nase nesloge ispadnemo budale sto ne umemo na adekvatan nacin da se borimo za mnogo vece. Bicu za te subv. i dalje i cekam podrazumeva se kao i svaki normalan covek da isplate u sto brzem roku.
A sto se tice Glasanja, ratovanja, placanja poreza i svih ostalih sr... ucestvovao sam i ucestvujem u svim ovim stvarima i znam odavno cemu sluzimo.:ppozdrav:

@markokurjega
Razumem te u potpunosti sto se tice manipulanata u protestima ali ipak ne treba da ti bude svejedno dali cemo dobiti subv. ili ne. Trebamo se boriti za mnogo vece. Mi sami dajmo dozvolu ljudima na vrhu da maipuliraju s nama i da budemo uskraceni za mnogo vece subv. Ako bi smo imali ljude u asocijacijama koji stoje iza obicnog paora sa tim protestima bi mnogo vise dobijali. Ako nekome jos uvek nije u potpunosti jasno onda treba opet ponavljati da ova drzava zivi od ove poljioprivrede. Da nije poljoprivrednih proizvoda koje izvoze za milijarde evra ne samo da bi bankrotirala vec bi se desilo totalni kurslus. Sto je najgore da svi mi to znamo koju moc imamo a dajemo im za pravo da nas zgaze u svakom smislu zbog usrane nesloge.

@nikola indjija
Ko je bio registrovan pre subvecije? 5% od svih koji su sad registrovani! Tek kad su culi da dele nesto onda su svi krenuli!

@marko 22
Kad su prvi put bili protesti nije niko mislio da ce doci do zloupotrebe vec ljudi su izasli u velikom broju da ostvare to sto im pripada.
Sto se tice isplacivanja subv. nisu trebali vec nekoliko god. da kazu kako ce sve divno i bajno biti i kako ce ljudi biti pre setve isplaceni ako oni dolaze na vlast. Eto im vlast i sta se desava?
Ako su trazili u obnovu registracije da upisemo tacnu kulturu bilja a ne grupu kulture onda cemu zahtev za subvencije? i to tek od 1Maja? Na kraju krajeva i onako daju 6000 din po ha a ne po grupi kulture i ne vidim zasto nisu krenuli komotno od 1 Aprila!

Poslednja izmena:
Ala se ovde neko proserava do juce male subvencije a sada nas boli k... za njih.Meni licno ne znace toliko u proizvodnji sav repromaterijal sam kupio iz dzepa.Mada bi mi malo i olaksale da su stigle na vreme.Od ove drzave ne ocekujem nista,ali je svaka pomoc dobro dosla.Mi smo sami sebi najveci neprijatelji jel smo kontradiktorni.

@Peet,
Ne znam gde si pročitao da sam ja izjavio da je svejedno da li će mo dobiti subvencije ili nećemo,ili si me negde pogrešno protumačio,mada takvu grešku ne bi sigurno napravio,ja upravo i naglašavam da oni koji to pišu nemaju veze sa pameti ili ne žive samo od poljoprivrede,i naravno da se treba boriti za veće subvencije.I ja sam kupio seme i hemiju na vreme,nešto nafte,ali mi je za ostatak zapelo,kukuruz nisam hteo da dajem za onako malu cenu,ali za seme i hemiju sam dao malte ne zadnji dinar iz kuće,jer prošla godina znamo svi kakva je bila, pa za prodaju baš i nije bilo ko zna šta,i subvencije bi bile itekako korisne,platu ne primam nigde niti sam je ikad primao,ćale i keva oboje imaju ukupno 16 000 din invalidske penzije,a jedan deo ide za lekove svaki mesec,i sa tim ja svaki mesec raspolažem,i privatno što odradim posla ali to nikad nije sigurno.A verujem da je velika većina građana u ovakvoj situaciji samo retko ko hoće da napiše.

@marko 22
Kad su prvi put bili protesti nije niko mislio da ce doci do zloupotrebe vec ljudi su izasli u velikom broju da ostvare to sto im pripada.
Sto se tice isplacivanja subv. nisu trebali vec nekoliko god. da kazu kako ce sve divno i bajno biti i kako ce ljudi biti pre setve isplaceni ako oni dolaze na vlast. Eto im vlast i sta se desava?
Ako su trazili u obnovu registracije da upisemo tacnu kulturu bilja a ne grupu kulture onda cemu zahtev za subvencije? i to tek od 1Maja? Na kraju krajeva i onako daju 6000 din po ha a ne po grupi kulture i ne vidim zasto nisu krenuli komotno od 1 Aprila!
Знам да је већина ишла из најбољих намера, али исто тако сада та већина треба да буде свесна да је изманипулисана, и да то треба да схвати као искуство, на жалост потребно.
Слажем се око те бесмислене бирократије, која баш нема везе са субвенцијама. Има можда везе за саму статистику и за праћење. Могли су комотно да крену, али зато и кажем да све то треба завршити тј инсистирати да се заврши још у фебруару, нек испуне тај свој статистички ћеф, и нек крену да дају лову у марту. По мени, на томе треба инсистирати. Реално нама је и потребна та нека статистика, као и мало реда, али исто тај ред треба да крене одозго, а не одоздо. Тако да на много чему још треба инсистирати.

Bolje je ovako da se narod prvo zaduzi kod banaka,pa posle subvencije odu za kamatu.Plus isteravanje poslednjeg dinara iz dzepa,uzimanje proizvoda ispod cene,pljackanje na paritetima.Ko nema neki drugi prihod,tesko moze da od ratarstva zivi godinu dana i da se ne zaduzi.Jedino bas ko radi mnogo svoje zemlje.Sta li ce biti sa subvencijama za svinje,duzni su celu proslu godinu,ili ce se to jednostavno zaboraviti zato sto drzava nema para.

@Peet,
Ne znam gde si pročitao da sam ja izjavio da je svejedno da li će mo dobiti subvencije ili nećemo,ili si me negde pogrešno protumačio,mada takvu grešku ne bi sigurno napravio,ja upravo i naglašavam da oni koji to pišu nemaju veze sa pameti ili ne žive samo od poljoprivrede,i naravno da se treba boriti za veće subvencije.I ja sam kupio seme i hemiju na vreme,nešto nafte,ali mi je za ostatak zapelo,kukuruz nisam hteo da dajem za onako malu cenu,ali za seme i hemiju sam dao malte ne zadnji dinar iz kuće,jer prošla godina znamo svi kakva je bila, pa za prodaju baš i nije bilo ko zna šta,i subvencije bi bile itekako korisne,platu ne primam nigde niti sam je ikad primao,ćale i keva oboje imaju ukupno 16 000 din invalidske penzije,a jedan deo ide za lekove svaki mesec,i sa tim ja svaki mesec raspolažem,i privatno što odradim posla ali to nikad nije sigurno.A verujem da je velika većina građana u ovakvoj situaciji samo retko ko hoće da napiše.

Sorry @markokurjega umesto im procitao sam mi!
Ni slučajno nisam mislio na sve koji su bili na protestima i ne stavljam sve u isti koš ,nego ove pojedince koji su išli na proteste kao nešto da ostvare (a ne znaju ni šta),a sad im je svejedno da li će biti ili neće biti subvencija,i to onih koje su smanjene za 50%.

Peet-vrlo je pohvalno i lepo kad možeš da isfinansiraš setvu u kešu.I ja tako radim ali moram priznati da je ove godine to dosta teže iz nekoliko razloga:zadnje 2 godine su lošije rodile,nisam 3 godine dobijao subvencije i sad se to sve odražava.
Ima i onih koji su dobijali subvencije ali opet nemaju da keširaju setvu,
Ja sam registrovao gazdinstvo odmah u startu (2004) kada nije bilo ni s od subvencija.
Al ima jedna narodna-svako lane je bilo bolje.

I ja cu imati kes da isfinansiram setvu,iako sam jako slab sa hranom za krave,kupio sam nesto sena,i sad moram da pocnem da kupujem kukuruz,a posle setve bice zeznuto. Hvala drzavi sto pomaze,da nije subvencije za mlecno govedarstvo,nebi mogao da isfinansiram,morao bi u kredit ili u dug. Ovako to sto sam dobio,dodao jos toliko i setva ce biti obavljena bez ikakvih problema. Jos samo da legne premija za 4 kvartal i da kupim naftu,i na konju sam.

Niko taj narod nije terao da se zaduzuje. Stvar je od uvek bila jasna "Pokrij se koliko si dugacak".
Дође лоша година, и покријеш се рецимо за 10 кј, а остатак земље пошто немаш лове, узмеш и издаш већем газди у селу. Или посејеш пшеницу без ђубрења па шта буде.
Ова пословица коју си навео, не важи за сваку ситуацију. Не задужује се сви за море и летовање.
Сви знамо каква је ситуација, и да би многима сваки динар вредео. Тако да не можемо са једне стране да се боримо за мале и причамо како је довољно 15 кј да би се лепо живело, а са друге стране ради колико можеш. Треба обезбедити услове за ту причу да мали преживе.

@marko22
Ok, dodje losa godina i bude tesko, ali se izgura. Kredite uzimati u poljoprivredi je ektremno rizicno jer nasa fabrika je pod vedrim nebom. Nikakve garancije ne postoje, prema tome 3 puta meri 1 put seci.
Od 12kj svoje zemlje i 10kj arende moj stric je iskolovao 2 dece, oboje su zavrsili fakultete. Sin u Beogradu, a cerka u Novom Sadu. Tako da se MOZE, ali prohtevi nam nisu isti.

Па јесте ризично, али истовремено колико видим све више људи узима кредите због разних разлога, машине, репроматеријали ( било писања и овде да боље узети кредит, него продати кукуруз). Такође видим да многи укрупњавају своје поседе, а огроман број стоји на истом. Ови што укрупњавају не раде то зато што освајају шуме. Од реалности нећемо побећи. Твој отац је школовао двоје, видећемо колико ћеш ти ишколовати са том земљом. Питај оца колико је њега коштао трактор у кукурузу, а колико би коштао данас. Верујем да ће ти механичар рећи да ли ћеш тај трактор моћи да оставиш својој деци. Тако да се може десити да ти узимаш кредит за нови трактор, а твоје дете кредит за студирање. Ко зна, можда можемо да урадимо нешто данас да то сутра лакше пребродимо. За почетак, барем да ћаскамо на задату тему.

Stric, ne otac. Za traktor nikada ne bih uzeo kredit. Jer ove drlondze ma koliko neudobne, bucne itd. bile meni zavrsavaju posao. A kada posizim onda uzmem i platim da mi odrade neku operaciju koju ja ne mogu. Primera radi za repu sam poceo da orem i video da od te rabote nema nista i lepo platio 35e/kj oranje. Uzorano 3x bolje nego sto ja mogu u idealnim uslovima.

Ukrupnjavanje se desava u svakom selu. I za 50 godina ce ostati 4-5 gazda i ostali ce biti sluge. Ondak ce armija nezadovoljnih krenuti u revoluciju, poubijati gazde i opet jovo nanovo. Scenario slican vidjen nekoliko puta u novijoj (posle nulte godine) istoriji.

Nazad
Vrh