mindjušar
Član
Ti misliš da se John Deere traktor sa sve plugom nemože zaraditi,samo dobiti posle blokada? Nemojte biti ljubomorni na vrednije i sposobnije od sebe
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mene brine ono drugo.Podsticanje "velikih" da bi se ostala poljoprivredna gazdinstva ugasila. Nakon toga, kada se poljoprivreda u srbiji bude svela na 3 do4 % poljoprivrednih gazdinstava doci ce neki šeik iz arapskih emirata ili njemu slicni. Onih 3 do 4 % poljoprivrednika nece imati snage da se tome usprotive. Necedu imati potencijala da blokiraju ni pesacke prelaze a kamoli saobracajnice po srbijiTeška je to tema,puno bi bilo gazdinstava do tog limita koji bi bio potsticani u većoj meri,od čoveka nema veće stoke,to mene najviše brine,tako da opet te pare nebi otišle onima kojima su namenjene
A opet nikad i nije bilo,niti će ikada biti,da svi imaju isto,kolonistima je svima isto podeljeno zemlje (kod nas) 90% je odma prodalo,onda čemu?
subvencije trebaju ukinuti!!!
Potpisujem, dok nije bilo subvencija ziveli smo ko carevi, koliko radis toliko imas ! Ovako su nas podelili da se medjusobno koljemo oko sice dok drugi zgcu ekstra profit. A i svaki dan izlaze na TV i pricaju kao da nam daju milijarde po hektaru . Pa nas nasvu muku i ovi iz gradova nerazumeju jer misle da zbog nas tesko zive. Dok ne ustanemo i ne blokiramo bg da nmoze ni musica da udje i izadje nismo nista uradili !
Ja sam odrastao u poljoprivredi,teram traktor od sedme godine,i oduvek radim zemlju,a takođe i moji preci,u međuvremenu sam imao dve godine pre armije radnog odnosa ('97-'9otad živim isključivo od poljoprivrede,plaćam državi porez i na katastarski prihod,i od dobiti-jer sam u sistemu PDVa u setvenoj strukturi mi je površina manja od stvarne,iz razloga što ima njiva što je neizvodljivo registrovati iz raznih razloga,a ostalo mi je sve po PSuKo je od prethodnih diskutanata poljoprivrednik,ko bivši zaposleni,ko zaposleni sa gazdinstvom na tetkinom imenu.Ima li ko da iskreno izjavi da bi diskusija krenula u pravom smeru.
Kao prvo od 5ha ratarenja se NEMOŽE živeti,niti će se ikad moći,takvima ili poljoprivreda nije JEDINA delatnost(a takve nebi trebalo staviti u ravnopravan položaj sa drugima kojima je poljoprivreda jedini prihod,pa koja god površina da je u priči),ili je u pitanju povrtarstvo,ukrasno bilje,voćarstvo i slPa i njima jeste cilj da nas zavade ali je najveći problem što su u tome u potpunosti uspeli.
Samo da razgraničimo jednu stvar.Ove subvencije su u stvari socijalna pomoć a podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede tek treba da se uvedu.te dve stvari treba razgraničiti jer dok se to ne uradi,stalno ćemo se svađati jer se u male proizvođače stavlja i onaj sa 5 i onaj sa 50ha.
Ima onih koji su učili škole i znaju ko su mali i ko su veliki i koji primaju platu za to pa lepo kategoriji malih davati direktne subvencije a kategorijama velikih omogućiti povoljnije kreditne uslove.Na taj način bi ovi prvi nekako preživljavali a ovi drugi bi težili napredovanju.
Na moje pitanje iz mog prethodnog posta,koliko vidim nema ni jednog odgovora.
Vi neznate šta govorite,izvin'te ali je tako! Možda pored penzije,platice,ali da je u KUĆI jedini prihod od 5ha ratarenja,ŠANSE NEMA,tu ima zaradu kombajner,i ako se još koja usluga plaća,i otkupljivač samo trlja dlanoveJa poznajem bar njih 10-tak koji zive, samo od poljoprivrede, sa 5-6 ha ratarske proizvodnje. Nevidim nikakav razlog zbog cega oni nebih trebalo da imaju ravnopravan polozaj, nisu bolesni, sasvim normalni ljudi koji imaju svoje porodice. Nevidim razlog zbog cega bih nekome smetali ljudi koji obradjuju 5- ha