Sušenje voća

Tema je skroz zamrla. U Blacu i okolini, povuceni proslogodisnjom dobrom cenom, jako puno domacinstava pravi, ugovara ili merka neku susaru. Cene se krecu od 20 do 35 000 eura za tunelske susare sa oko 4 do 5 tona na 24 sata sa prohrom ili pocinkovanim lesama, sve gotovo da se kupi. Ako sami pravite, moze da izadje dosta jeftinije, tj. ne morate vi nista specijalno da pravite, nego da se kupe neke potrebne komponenta i na kraju sastavi susara. Glavno pitanje je da li prohromske ili pocinkovane lese, jer je razlika u ceni visestruka, a i to je najskuplji deo susare.
 
Купио сам себи неку сушару за 120€... Капацитет јој је око 40кг... Направљена је у фрижидеру, има термостат, гријач, вентилатор и отворе за излаз ваздуха...

Мене сада интересује како се суши воће, конкретно јабука, крушќа и шљива... Која почетна температура треба да буде, колико времена сушити на тој почетној, када подићи температуру... итд...

Хвала унапријед!
 
Ja ti mogu nešto reći o sušenju šljive, mada su moja iskustva sa tunelske sušare. Šljiva unutra provodi 20-30 sati, zavisno od godine i temperature. Šljiva se prvo greje i kuva, to su prve tj. početne pozicije kolica u tunelu a tebi bi to bila početna temperatura. Mislim da bi tebalo da ti bude unutra temperatura vazduha nekih 50 stepeni. Tako bi mogla da stoji par sati, i treba da vidiš kako bubri i dobija jarko crvenu boju a počinje i da kaplje. Nadalje treba pojačavati temperaturu na svakih par sati po recimo 5 stepeni, a najviše zadržati na 75 stepeni, recimo 10-tak sati. Na kraju treba da bude 80 stepeni ili koji više u intervali od recimo 3 sata i to je to. To je otprilike simulacija tunelskog sušenja. Šljiva je suva kad lupa kad je pustiš na metal, lim ili sl. Znači izvadiš iz sušare par komada vrućih, ona ti bude još malo meka u rkama ali kad se za 5 minuta ohladi mora da "čoka" kod je pustiš niz neki lim. Onda je izvadiš ostaviš da se ohladi pola sata i prebereš ako ima neke koja nije dosušena. Takve na kraju sakupiš i dosušiš, tako što ih vratiš unutra par sati na 80 stepeni. To je nešto ukratko o šljivi a za ostalo nemam praktičnih iskustava, sem da sam probao jabuku na kolutove i video da se suši duplo brže.
 
ZICAPROM,
da li si na kraju donio zakljucak vezano za lese? Od kojeg materijala praviti ?
Ja takodje planiram od proljeca da krenem da pravim, a ta informacija je jedna od najvaznijih.
 
Ja sam lese odradio od prohromske žice a okvir je od prohrom lima 0.5mm ali savijen kao slovo "P" i u njemu uštipana mreža pa tako zapunktovano i izvareno na ivicama. Lese su dimenzije 120x40, na njima staje oko 10kg šljive a kolica primaju 50 lesa, 25 spratova po 2 komada. Dosta sam odradio drugim ljudima ove godine pocinkovane lese ( rađeno od svetle žice, pa su oni nosili na toplo cinkovanje), ali postoji problem sa ostacima cinka koje je moguće posle otkriti metal detektorom. Ovakva lesa je mene koštala oko 20 eura, ali je večna i nemam problema kasnije sa suvom šljivom.
susara3.jpg


susara1.jpg
 
Kakva je cena manjih sušara kapacitete do 500 kg? Ko ih pravi? Našta treba obratiti pazju pri kupovini
 
Manje susare su namenjene hobistima, ne znam da li bi se ti tu uklopio, a i mahom su na struju. Imas ih na Kupujem prodajem, pa pogledaj. To su obicno susare sa jednim kolicima, koja se ne vade, vec se po zavrstku procesa susenja menjaju sve lese odjednom. Tunelska susara je nesto mnogo bolje, ali one nemaju, ili je jednostavno neisplativo raditi, male kapacitete. Jedino ako vec imas neki kotao od 50-tak kw koji ti ne treba, pa da sam uradis nesto od recimo 1 tone, na par malih kolica. U svakom slucaju je bitno preracunati koliko kosta energent, ako nije drvo, i da li su lese od prohroma ili ne, jer je to kasnije jako bitno. Ti si ozbiljan vocar i mislim da je tebi sve ispod 2-3 tone neupotrebljivo, jer smo ove godine susili svega 10 do najvise 15 dana zbog suse i zrenja koje se odigralo u veoma kratkom vremenskom periodu.
 
Lijepo izgledaju lese.
Ja cu da pravim susaru kapiciteta 5 t.
Mislio sam da radim dimenzije 200x100 mm, ali ovo kod tebe izgleda prakticnije i lakse za upotrebu.
Slao sam ponude na nekoliko mesta, ali najmanja je bila 47 evra, a najveca 67. to je bas mnogo. Ovako je to investicija od oko 10.000e, sto je prihvatjivo.
Po tvojoj proceni, da li za jos 10.000e moze da se zavrsi sve ostalo (paneli, grejanje na struju, ventilatori, kolica...) ?
Imamo neke programe za podsticaj poljoprivredne proizvodnje, pa gledam kako da se uklopim.
 
Susenje voca je jako dobra i korisna stvar. Nabavio sa susaru manjeg kapaciteta koja moze da primi 120 kg slive. Cak sam dobio i potrebni certifikat koji potvrdjuje da je dozvoljena za obradu voca susenjem tako da nesmetano mogu voce da prodajem. Susara je iz tvornice u Cacku tacnije Processing koju toplo preporucujem i svim koji naameravaju da se bave susenjem voca povrca ljekovitog i sumskob bilja.
 
Ima li neki link proizvodjača iz Čačka ili telefon . Daj neku sliku
 
Poslednja izmena:
Mozes da guglujes Processing Cacak i dobices info. Mislim da su oni u Djordja Tomasevica negde.
 
Kod susenja sljive treba obratiti paznju da je sljiva cista dobro zrela i priblizno ujednacene krupnoce, Pocetna temperatura treba sa bude 44 C a krajnja 75 stepeni. Ukoliko se desi da je temperatura jaka sljiva previse nabubri i samim tim i sokovi izcure tako da nakraju imate vise pekmeza nego suve sljive. Isto tako treba obratiti paznju da nema mehanickih ostecena . Od 100 kg sirove sljive dobijate oko 26 kg suvih. Vrijeme susenja iznosi od 18 do 24 h ali zavisi i od vise faktora tj, kvalitet susare krupnoca sljiv i sl.Osusena sljiva treba da ima vlaznost od 25%.Nacin odredjivanja dali je sljiva dovoljno suva vrlo je jednostavan , dovoljno je uzeti jednu sljivu rashladiti je u zamrzivacu 5 min a potom pogledati ako se kospica vrti ili pomjera pod prstima sljiva nije suva te nastaviti sa susenjem .
 
Dobio sam ponudu za susaru koja izgleda ovako :
- 5 tona dnevno
-na dan trosi oko 2.5 metra drva
-5.5 kw
-panelna izvedba
-prohormske lese i unutrasnji materijali
-dvije godine garancija
-cijena 42.000 evra

Sta mislite ?
 
Što se tiče pretposlednjeg posta, slažem se u većini stvari, osim da ovaj odnos od 26kg suve za 100 kg sirove ne važi uvek. Ove godine je išlo 3.5-3.6kg sirove za kg suve, što je dosta bolji odnos, a obično ide 3.5-4.2kg u zavinosti da li je kišna ili sušna godina. Temperatura na kolicima koja su najbliža može da ide do 85 stepeni, jer se na 10.tim kolicima ona i tako dosta spusti, mada je meni termoregulator ispred prvih dok na kraju nemam i nisam merio koliko bude tu. To takođe zavisi da li imate 4 ili 10 kolica u sušari, ali je jako bitno da šljivu morate kuvati, tj. da se ona na prvim kolicima koje ubacujete nabubri, pocrveni i "skuva" tj " otvori pore" i onda se daleko lakše suši nadalje dok putuje. Što se tiče ovog sistema da li se vrti oko koske i ja sam to dosta puta čuo, ali moje mišljenje je da se koska ne vrti u rasponu od možda 20% do 30% vlage, a potpuno se slažem da se kod nas mahom suši šljiva na oko 25% mada bi trebalo da bude neki procenat manje. Ja to utvrđujem tako što sa kolica koja treba da se vade uzmem par komada i ako se za par minuta hlađenja na običnoj sobnoj temperaturi "zategnu" tako da mogu da lupkaju niz lim to je Ok, mada će to svako naučiti već za par dana i posle će vizuelno i pipanjem "pod ruku" znati da raspoznaje. Sve što se ne osuši dovoljno se vraća, a prebir posle sušenja je neophodan tako da ćete tu naći sve koje su još uvek meke, jer su bile krupnije ili ako sušara ne suši svuda ravnomerno, i to nije nikakav problem i to radi svako.
"MLADI VOĆAR" što se tiče tvoje ponude, potrošnja drva je negde realna, ali ne znam kako se sa 5,5 KW može da pokrene turbina, raspitaj se malo da li je to aksijalni ventilator ili šta već, jer se obično za ovakve sušare (5t) koriste motori koji su oko 13-14kW i koji realno troše 7-8KW kad se zavrte. Ako je instalisana snaga motora 5.5kw, plašim se da je i turbina premala ali raspitaj se još malo o tome. Panelna izvedba je Ok, bolja je od zidanja, jedino da paneli ne budu tanji od 6cm, i ako su od poliuretana a ne kamene vune, onda da oko kotla imaju dodatno ubačenu kamenu vunu da ne progore paneli tu gde je najtoplije. Prohromske lese su zakon tu nema greške, a ovo ostalo od prohroma je po meni čisto bacanje para, mislim ako su zaista radili kolica od prohroma ili je ovo možda samo navlačenje gde stave par limova koji usmeravaju vazduh od prohroma i onda je to kao sve prohrom, jer unutra ima jako puno stvari i ako bi sve bile od prohroma to bi bilo baš skupo a zaista nema potrebe za tim, jer je jedino bitno tamo gde šljiva ima dodira a to su lese. Garancija je Ok, a cena od 42 000 je na nivou cena koje se traže kod nas, ali da ovde ne pravimo reklame, kome treba neka piše na PP pa ću mu objasniti kako takva sušara može da se odradi za 10 000 - 15 000 eura manje, ja sam je tako odradio i zadovoljan sam kako radi, ali morate da kupite neke stvari i da odradite sami par stvari, jer ko Vam radi po sistemu " ključ u ruke" da se vi baš ništa ne pipnete, on Vas i šiša.
 
Pozdrav svima i srecan praznik!

Da li znate nesto o podnim susarama? Da li one mogu da se koriste za susenje voca?

Napravio bih jednu susaru za susenje lekovitog bilja i voca. Posto sam vikendas, kapacitet od 1 t je sasvim dovoljan. A posto imam garazu (ispod terase), zidanu ciglanim blokom, mozda bi bilo najekonomicnije da nju preuredim.

Unapred hvala na odgovoru, kakav god on bio :ideja:
 
Nazad
Vrh