OK
To što će kukuruza biti, samo manje znači neće ga biti koliko treba.
Tvoje misljenje, za koje mislim da ce se potvrditi da nije tacno, a naveo sam ti gore i zasto.
Ja mislim da su SAD najveći proizvođač kukuruza i soje u svetu, a upravo tamo je suša već odnela svoje.
Najveci, ne i jedini, i taj najveci drzi tek 10% trzista. A gde cemo njihove rezerve.
Kiša pada u Mađarskoj??? U mom kraju bi rekli "mož' biti", a zna se šta to znači. I u Nedelju je pao dobar pljusak negde na pola puta između Kikinde i Mokrina, pa šta? Ima li to nekog uticaja na činjenicu da je u celoj Srbiji suša i da će rod kukuruza da podbaci?
Ovo ti se zove relativizacija. A ja mogu ovako, pa jel ti mislis da je kisa pala samo u Mokrinu, i nigde vise u Srbiji? Jel ti mislis da su svi sejali 5783? Jel mislis da niko nije duboko orao? A moje misljenje je da u se u Srbiji dosta seju kasnije FAO grupe, i da ce one dosta dobro da podnesu sve ovo ako padne kisa u nedelju. I sta cemo onda da radimo, ako se ispostavi da tamo negde u oktobru, da u Srbiji ima preko 5 miliona tona kukuruza. Da cak ima nesto i za izvoz, kao i sto je bilo pre par godina, a neko je tada uspeo zahvaljujuci korumpiranim ministrima Draginu i Milosavljevicu da izboksuje trzisne viskove koje si nisu mogli plasirati, i cena je tresnula dole. Hoces li ti i ovi sto sada zagovaraju meru zabrane izvoza, da nadoknadite gubitke izazvane tom merom?
Nije ovde tema uvoz ili izvoz kukuruza. Kukuruz je samo sirovina. Ko izvozi sirovine taj zapošljava tuđu radnu snagu, a osiromašuje svoju. Državi u kojoj vrvi od nezaposlenih nikako nije u interesu da se izvoze sirovine te je zabrana vrlo moguća i apsolutno opravdana.
Ovde si mnogo hteo, mnogo zapoceo. Ali prosto pitanje, zasto bi npr kinez sada uvozio tvoj finalni proizvod, ako ima svoje fabrike a ti trzisne viskove sirovine? Ti mozes da probas da investiras u fabrike i da pravis od sirovine te proizvode, ali sta ako to ostali vide pa namerno daju kinezima robu i jeftinije samo da bi tebe zakopali jer si jos vise finansijski izlozen? Cisto navodim primer. Realna je ipak ta prica da se u svetu trguje sirovinama. Problem je u kasnijim oligopolima i cenovnim politikama, a ne u trgovini sirovinama.
A za kraj bih opet dodao, da mera zabrane izvoza ne da nije opravdana, nego bi ovih dana trebalo pokrenuti istragu ko to plasira tekstove i obmanjuje javnost, i za to bi trebalo krivicno da odgovara.
U to ime:
Закон о тржишту капитала
47) манипулације на тржишту су трансакције и налози за трговање којима се дају или који ће вероватно пружити неистините или обмањујуће сигнале о понуди, тражњи или цени финансијских инструмената или којима лице, односно лица која делују заједнички одржавају цену једног или више финансијских инструмента на нереалном или вештачком нивоу, трансакције или налози за трговање у којима се употребљавају фиктивни поступци
или сваки други облик обмане или преваре, као и ширење информација путем медија, укључујући и интернет, или другим путем којим се преносе, односно којим би се могле преносити неистините вести или вести које могу изазвати заблуду о финансијским инструментима, укључујући и ширење гласина и неистинитих вести и вести које доводе у заблуду, а од стране лица које је знало или је морало знати да су те информације неистините или да доводе у заблуду.