Suša 2012

E pa bas zato sto nekog boli uvo, ce prosecni prinosi da budu prepolovljeni ili manji , a ima i gde ih nece ni biti, jedna lepa precrtana nula.
Dok drugi imaju i 2 zetve s rekordnim prinosima , mi ne mozemo ni jednu da izguramo bez velikih problema, sa prosecnim prinosima
Dobro, imacemo i mi rekordne prinose ove godine, al rekordno male

Poslednja izmena:
Bogami u prvoj komasaciji za vreme Tita nisu te pitali hoces ili neces tu njivu nego si dobio tamo di si dobio umanjenu kao "satro"zbog uredjenja puteva .Ako bude bilo ponovo,nedao Bog ,mnogi cemo gore proci nego tada

Za opstinu Vrsac, zimus su pricali o buducoj komasaciji za par KO, ne secam se kojih, ali manji su atari u pitanju. Rekli su da ce ljudima da ponude nekoliko resenja, pa ko pristane pristane. Ko nece, taj ne mora. Svu papirologiju i dazbine ce uraditi oni, paori nece snositi nikakve troskove.

A to što mislimo da je ukrupnjavanje rešenje varamo se.Zamislite da udari led i potuče ti komplet tablu...:riba:

imam 3 parcele ukupno 6 jutara a izmedju te tri imam komsije sa po 1 jutro. Ako mi led uhvati jednu od te 3 parcele a druge dve ostavi, onda ce to biti cudo!

Kod mene u kraju susa sredila psenicu, prinos katastrofa jos je gore sto su male parcele po nekolko 10 ari, kukuruz takodje katastrofa ako se neko zeznuo i malo gusce ga ostavio ili ostavljao po 2 klasa(ko sto sam ja uradio) moze samo suske da bere, kisa je 2 puta padala u poslednjih 7 dana lisce jos nije pocelo da gori ali ako mu ne padne u narednih 7 dana dzaba mu sve ostalo. Ove godine sam resio da parcelu celih 10a tu sadim papriku, krompir, paradajz,luka i kukuruza da osim paprike i paradajza koje redoovno navodnjavam navodnjavam i sve ostalo. Sve belezim u svesku i videcu kakva ce matematika biti, navodnjavam na 5-7 dana namestim tomosov motor na pumpu(cev dubine 4m) od 16-20h ga ne gasim potrosim nepuna 2l bezolovnog sve lepo ukrckam, kukuruz vec dostigo 2m visine i poceo da cepi, krompir jos uvek ima zeleno batlo, jedino beli luk nisam smeo da navodnjavam kazu mi ljudi raspasce se glavica,pa je on vec pao dok crni jos ima zelenu stabljiku i nije pao ali njega sam pre 10 dana isprska vodom , zemlja je 4. ili 5. klasa peskovita slabo drzi vodu, stajnjak nije videla ko zna koliko godina, u sadnji se koristi 3*15, i kasnije parika, paradajz i kukuruz dobijaju kan, redovne agrotehnicke mere zastite u paprici, paradajzu i krompiru plus prihrana preko lista. Od 10a imam mozda 5a pod kukuruzom i tu cu imati bolji prinos nego na njivi od 10a gde mi je kukuruz nikakav a zbog nedostatka creva nisam mogao da ga navodnjavam.
U mm kraju se rade male parcele kraj je siromasan i uglavnom rade stariji ljudi koji sa svoji mizernim penzijama ne mogu da ulazu u sisteme za navodnjavanja.
Kakva su vasa misljenja o cenama za sledecu godinu? Ja ocekujem rast cena kukuruza, psenice, koncentrata i ostale hrane za zivotinje, bice u siromasnijim krajevima sve manji broj zivine i stoke za cuvanje

A to što mislimo da je ukrupnjavanje rešenje varamo se.Zamislite da udari led i potuče ti komplet tablu...:riba:
Ja ne moram da zamisljam, svake godine mi grad nesto potuce. Pa sta onda,da necu da tezim usitnjavanju parcela da bi % udara grada bio manji? Od grada se osigura. A kad bi njive bile vece, sa ustedom u obradi takvih njiva, i smanjivanjem broja razorskih vrsta(koje su uglavnom slabije i daju manji rod, ili ih komsija isprska, zakaci spartacom ili kombajnom itd ), ostalo bi dovoljno za osiguranje, makar osnovno. Dobili bi laksi rad na njivi i krenulo bi se i sa navodnjavanjem. Ovako nema nista od toga. Niko nece da kopa bunar za lanac, dva. Ali za 10-ak lanaca druga je prica.
Elem tu smo di smo , i prepusteni smo sami sebi.

Meni da svugde fali samo jedan red kukuruza na43 mesta , to su vec dve Zmajevke naravno ne ove godine`

da imam zemlju u tri lepe, onda bih prizeljkivao komasaciju, jer nema sta da izgubis... a moja zemlja je (sto se kaze srce zemlje) u precniku 2 km. od sela, 45kj na 14 parcela, od toga 25kj na samo 500m od kuce, tako da je ja nebi pizeljkivao u ovoj pljackaskoj drzavi, gde bi neki dripci bili privilegovani kao i za sve ostalo. da je normalna i uredjena zemlja, ja bi se prvi prijavio, jer bi u tom slucaju ukrupnjavanja samo dobio. sa ovom bagrom, ne ne...

A moj pradeda je 1936e na protestima zbog (nepravedne, u ono vreme "tajkunske komasacije") u Irigu dobio zandarski pendrek u glavu i nakon toga se, 1941e slogir'o. A mene eto i dan danas na toj istoj zemlji. NE MOZE, NE DAM!

Slažem se. Kad bi se tako nešto radilo, to bi sigurno bilo namešteno za neke ljude, a ostalima šta zapadne.

Osim toga, to mora biti na dobrovoljnom nivou, ako neko ne želi (bez obzira na razlog), onda se njegova zemlja ne sme dirati.

Znam nekoliko parcela na kojima je ambrozija gusta da gušća ne može biti. Tu ima semena za tri naredne generacije. I zamisli sad da dobiješ takvu parcelu, k'o da su ti odmah nabacili omču oko vrata... Osim toga, neko je plaćao veću cenu od tržišne da bi kupio zemlju pored svoje, zemlju gde je on hteo (nižu, bližu, ravniju, onu koja nije podvodna, gde je bolji pristupni put... ), i zato mora da se pita da li pristaje da možda ostane bez te zemlje.

Ne znam kako je kod vas u ravnoj Backoj kolega Dukej ali ovde kod nas imas ( k'o ja) parcele od 2 jutra, 2,5 jutra i od 2 i po' lanca (12 000e jutro) na asvaltnom putu Irig-Ruma, pa malo dalje opet neke parcele(5 000e jutro), pa onda, maltene, ispod Irskog Venca (podno same sume) opet neke njive i to 1 500e jutro, pa cemo se sad komasiramo...

A moj pradeda je 1936e na protestima zbog (nepravedne, u ono vreme "tajkunske komasacije") u Irigu dobio zandarski pendrek u glavu i nakon toga se, 1941e slogir'o. A mene eto i dan danas na toj istoj zemlji. NE MOZE, NE DAM!
A moj je 1936 dobio žandarski metak u čelo takođe na protestima.
Ja sam samo za dobrovoljnu komasaciju jer i ona prošla u titovo vreme je bila pljačkaška a ovu ne smem ni zamisliti kakva bi bila.

Malo se skrenulo sa teme:off_topic:.Za @sorin ,nisam rekao da je uopšte bez veze navodnjavati,nego da je kod nas u Šajkašu na većini njiva kasno.Ko prolazi video je od Kovilja prema nama tuga.Međutim ima i njiva gde bi bilo ekstra kad bi moglo tehnički izvesti.Naprimer evo jedne moje njive(7kj slikano juče ,f3:cool: stvarno šteta što smo" izgubili "bunar koji je na toj parceli postojao postojao.
sdc11032.jpg

[h=1]Duga suša u SAD ubija kukuruz[/h]
Farmeri u velikom delu Sjedinjenih Američkih Država zbog vrućine i suše koje su zemlju pretovorile u prašinu, žanju nezreo kukuruz da ga makar iskoriste za stočnu hranu, prenosi agencija AP.
259095_dry-soil-in-a-corn-field-in-western-kentucky.-persisting-drought-conditions-have-endangered-corn-fields-in-western-kentucky-ap_f.jpg
Oštećena je gotovo trećina kukuruza u SAD, zasejanog na ukupno 39 miliona hektara, te će prinosi biti daleko manji od predviđenih

Dejvid Kelerman, farmer iz Ilinoisa, kaže da stabljike kukuruza na prvi pogled izgledaju normalno. Međutim, kada se oguli ljuska - klipa nema. Zrnevlje se nije razvilo.

Od aprila je palo jedva 2,5 centimetra kiše po kvadratnom metru, temperatura ne pada ispod 35 stepeni, te je službeno suša u Ilinoisu i Indijani najgora za četvrt veka. Ova godina je druga uzastopna sušna u većem delu SAD.

Oštećena je gotovo trećina kukuruza u SAD, zasejanog na ukupno 39 miliona hektara, te će prinosi biti daleko manji od predviđenih, upozorio je Sekretrijat SAD za poljoprivredu.

Prošle godine prinosi su zbog suše opali za trećinu, a i sada ekonomisti i Vlada predviđaju poskupljenje i kukuruza, i stočne hrane, stoke, kao i mesa i mleka.

Ratari neće pretrpeti veliki finansijski gubitak jer su kod osiguravajućih društava osigurali prinos.

Izvor : http://www.blic.rs

Juce sam bio na jednoj nasoj njivi,
Ispadnu mi novine i upadnu direktno u pukotinu od suse!
Morao sam asovom da iskopavam nisam mogao rukom da ih izvadim koliko su duboko upale!:osmeh:

Jebeno!!!!!!

Nazad
Vrh