Strništa i rad na njima

kloki je napisao(la):
ja tanjiram pa total kad se zazeleni
I ja radim na taj način godinama, i prezadovoljan sam, pogotovo što je cena totala 300dinara po litru.

ja sam danas orao grahoviste ili njivu gde je skinut grasak i ta njiiva se jako lepo ore u jesen posle kukuruza ali ove godine posle graska mi se oralo kao da izoravan neki rudnik,imao sam grudve ko veliki ugalj a suvo je bilo u p....m...... :udri: nazalost nisam slikao ajer mi se baterija ispraznila :udri: :udri: :zli: namucio sam se i ja i kejs dok smo to uzorali i kolko vidim izbacio sam sav divlji sirak na povrsinu i ostavicu ga nek tako izgara bar 2 nedelje dok ne dodju kise pa cu posle toga tanjirati i setvospremirati da bi se izbacili preostali rizomi i unistio korov :ppozdrav: sutra idem jos 2 hektara da orem i da izbacim sav divlji sirak sto ima tamo na povrsinu i da se malo sunca na :cool: i :udri: ::svaka cast::

e a kod mene da vidite neki su ugarili pre kise pa sad trava krenula kao luda,a ja sam pre ugario a sad samo potanjiram 2-3 puta do jeseni pa uzorem za prolece,i manje imam trave sledece godine kad neugarim.

Ja mislim da je najbolje odrzavanje strnjista:eek:dmah(ili ubrzo)posle zetve da se ukloni(ili usitni)slama,zatim da se teskom vucenom tanjiracom potanjira jednom,pa ce na taj nacin i da se provocira nicanje novog(rizomskog)sirka i svega ostalog cije je seme doslo u dodir sa zemljom i vlagom,da se zemljisni sloj u dubini 10-15 cm da se malo prevrne sto omogucava laksu osnovnu obradu.Zatim (polovinom avgusta)pre nego sto sirak baci seme da se isprska totalom i to u zavisnosti od zakorovljenosti parcele od 5-7 l/ha totala sa 250-300 l/vode.Posle tri nedelje (naravno od prskanja) da se duboko(zavisno od naredne kulture) izore i problema bar u sledecoj proizvodnoj godini sa sirkom i ostalim korovima nema.Ja sam imao prilike da jedne(2007)godine ispratim takav tretman strnjista u mom kmbinatu i mogu vam reci da sam bio prezadovoljan ucinkom i naravno efektom tretiranja.Moj kombinat je posle takve obrade zemljista obavezno sejao secernu repu,koja je ni manje ni vise (uz 350kg/ha NPK 151515 zaorano u jesen + 250kg/ha UREA pre setve) ostvarivao prinos od 6-7 vagona ::vadjenje_repe:: slatkog korena.Eto navodim vam primer za odrzavanje strnjista posle koga je ipak isla "KRALJICA POLJA" a ukoliko je to neka druga kultura ovo je extra tretman,bez greske.Pozdrav svima... :D

ja sam moje strnjike uzorao na oko 20 cm sa vogelovim plugom koji dobro prevrce zemlju i sav divlji sirak iz rizoma je izbacio na povrsinu i tu ce on lepo da se osusi i ima da ga nema posle 2 nedelje,jer ja danas kad sam orao graskoviste to su bile samo suve grudve i tu nema sanse da nesto nikne dok se ne potanjira ili setvospremacuje ali to ci raditi negde u avgustu kad dodju kise i navlaze grudve,pa cu ih sa tanjiracom ili setvospremacem razbiti i poravnati da bi se drugi put lakse oralo i bila ravna i sitna zemlja da bi tamo lakse nikli korovi koji su u tom sloju pa tek onda drugi put to preorati da bi isprovocirao te korove koje su u donjem sloju i sve to posetvosremirati i ostaviti tako do jeseni a tek onda u oktobru to duboko uzorati i tako imate cistu sipku i kvalitetno spremljenu zemlju za sledecu godinu :ppozdrav:

evo kako je to izgledalo kad sam ja uzorao graskoviste
2w7kdpu.jpg

5ezq06.jpg

29g1qm9.jpg
:udri: :udri: :udri: ala su to grudve sve je suvo :cool:

I ja sam sve do prošle godine koristio total sa 300l vode , ali posle sam čuo od jednog zaštitara . Da se total koristi sa što manje vode (50+50lit/KJ i manje) uz upotrebu lepka i dodatak 50l vrele vode i naravno prskanje u večernjim časovima . To je kod mene na Zetoru 4 brzina 1500o/min što je 9.5km/h za prskalicu od 20dizni 26.8lit/min ili za jednu diznu 1.34lit/min . I po meni efekat je bolji .

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=gi55eE8tL_g[/youtube] sta na ovo kazete gospodo?? dajc iso prvom id rugom ide al idi se da je opterecenje vece!! :ppozdrav: JOHNY tvoje jeste mnogo emkse od ovoga samo sto ti traktor cuvas ::namigivanje::

Kombajner po meni to nisi trebao orati kad se tako grudva. Bolje da si istanjirao 2-3 puta i cekao kisu da se zemlja sjedini i omeksa pa tek onda da si orao.

ma hteo otac da stavi kukuruz odma al nismo mogli zetva i jbg (kukuruz za silazu) danas sam probao da tanjiram ne namesta se bas dobro ali inace tako je skoro stalno kod mene!! tanjirucu imam malu pa nije ta za takve poslove! inace lepe grudve!

Isao sam da probam tanjirati jednu parcelu gde je bila psenica ali izgleda da sam rano otisao oko 8i30 te je jos vlazna i zemlja i slama pa cu morati poslepodne opet.

moje su juče oprskane totalom.verovatno sledi ugor za 15-ak dana ako bude kiše.ako ne bude, nek stoji do jeseni.

dukej je napisao(la):
Kako to misliš vrele vode? :sta:

Vode iz bojlera , jer korovske biljke (to isto važi i kod folijarne prehrane kultura) pri dodiru sa hladnom vodom zatvaraju-skupljalju svoje pore (šok i to im je odbranbeni mehanizam) i samim tim slabije upijaju herbicid . Sa vrelom vodom se efekat herbicida povećava . Zato se i preporučuje u večernjim časovima prsaknje naravno i pored manjeg isparenja . Kod tretiranja sa herbicidima posle setve pre nicanja trebalo bi da ide što hladnija voda.

To je onda jedino izvedivo sa ručnom prskalicom u bašti. Gde ti je na njivi bojler? Jedino da se nosi katlanka na njivu... :haha:

Nazad
Vrh