Koristite zastareli preglednik. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb stranice. Trebali biste nadograditi ili koristiti alternativni pregledač.
Uzorana strnjista,posto sejem psenicu na strnjista i planiram ponovno oranje pred setvu kako ponovo preorati njive,na istu stranu ili kontra(odorati ili naorati)?
Jedan od razloga zasto se po ljetu ore plice (ugaranje) da krs i biljni ostatci ostanu u plitkom sloju a u jesen se ore dublje da to sve ode pod zemlju a da gore bude friska, cista zemlja.
To znam Bobo ali kod mene je takva zemlja da se ore do 25cm maksimum,ispod je jadna zuta ilovaca,ne plodna,e sad ja uzorem na nekih 15cm,ugarim,ali ako budem orao kontra od ovog sad oranja mislim da ce svi ostaci napolje jer nemoze tih nekoliko cm da pokrije ostatke.A ako budem preoravao isto kao sad smatram da cu jos bolje okrenuti dole zetvene ostatke.Mozda gresim,ispravite me?
U sustini teoretski je kako si rekao da izadje napolje a u praksi se kompletno uzorana zemlja izmesa sa ostatcima i ima i nesto malo napolju no to nikako ne smeta spremanju i setvi ma kojom masinom isao .
Ja na svojim strnistima pustim da raste korov pa isprskam totalom, na jesen ide oranje i to je to. Kad sejem psenicu na psenicu lepo poorem 20cm dubine nikad nisam imao problema sa bolestima ali uvek kad prskam psenicu od korova ubacim preventivno i funglicid Falkon...
Ne smeta to nista sto ces ponegde izorati malo ostataka. Meni je najbolja psenica bila u nepaljenom kukurzistu. Napatili smo se dok smo posejali i bila retka psenica. Medjutim na kraju rodila skoro 9t/ha.
Sutra idem u prskanje mojih strništa. Od nazovi opasnih trava imam palamidu, pirku, poponac... Koju dozu totala da kupim? Kad je pravo vreme, po vrućini ili hladovini? Neki stavljaju pored totala i neku dozu ureje u prskalici radi boljeg usvajanja... Kako je najbolje da uradim?
Ja sam oprskao prekljuce oko podne i jos uvek je bilo po malo rose narocito u sirku, tako da ne terba mudrovati nego prskati sto pre inace ce sve prerasti.
Ajd da opet ponovim ,
ako ima poponca 5 l totala je neće uništiti
Ako ima i palamide stavi 3 l totala i 3dcl Matona (0,5 /ha ) i zbrisaće sve korovae a i jeftinije je
Soja u plodoredu je zakon za rješavanje nekih dosadnih korova .Tu bi ja sad išao samo lakom dozom totala , i možda malo 2.4d on je svejedno jeftin . Pa nagodinu soja , i kad prodje bentazon i fuzilejd u toku vegetacije ćao palamida , pirika i poponac.