Strništa i rad na njima

za mene je oranje zakon i strnjišta i i za setvu pšenice
jesenas se moglo u mom kraju na prste izbojati ko je orao za setvu pšenice u mom selu samo nas 5-6
ja sam imao u selu najjači prosek,tvrdim da je dobrim delom i oranje zaslužno

Orano za psenicu je jako tesko pripremiti za setvu. Tj mnogo je skuplje, a mislim da konacan prinos po 16din ne moze da iznivelise razliku u potrosenoj nafti i habanju masina.

A da probamo da oremo 4 puta, imacemo još veći prinos!? :haha:
Meni je bitnije da u proleće zatvorim brazdu što pre!
Nisam nešto primetio da je kod mene manji prinos kukuruza u odnosu na one koji oru strnjište 2-3 puta.

@nele
Ja sam istanjirao ima 10 dana,pre neki dan sam radio usluzno,vadi dzombe,nije dobro,sa dubinom nemam problema...

Gledam danas neka strnjista koja su zapaljena,sto naravno ne bi trebalo da se radi!Gura sircina kroz onu garez sve se pusi a izgoreo u pravom smislu te reci,i sad ce total da resi stvar nema od toga nista,a kad se okrene koren gore pa se przi 3 nedelje na +40 ja ga j m ako se primi(u opste mislim na sve korove)U principu svako radi kako mu je volja al ja recept od mog kulena ne menjam!

Nebi ništa praktično zaključivao , svako zna kako mu je veći prinos , ali obradjivanje strnja i da zemlja gola leži pola godine je u suprotnosti sa svim teorijama o zdravom i održivom zemljištu : počev od erozije svake vrste koje ima i u ravnici , gubitaka ostalog azota , funkcionisanja korisnih bakterija i ostalih mikroorganizama . Trebalo bi da je idealno zasijati tzv pokrovni usjev ili zelno djubrenje , ili što moguće više nekog malča , npr slama , ili teoretski su obični bujni korovi pozitivni pa ih pred oranje tanjirati ili malčirati . Tako nauka kaže , a ne ostaviti mrtvu zemlju pola godine da se prži.

nauka
pa zar nisu raznorazni stručnjaci godinama pričali da odmah posle skidanja žita treba plitko obraditi zemljište sem ako ima ekonomska potereba za slamom ali i onda odmah posle uklanjanja iste treba izvršiti obradu...
ispada da je no till jedino i najbolje rešenje

@Montoya

Nije cena samo nafta. Vremenski je potrebno daleko vise nego samo sa tanjiracom.

slazem se sa Momom. Imao sam ideju slacicu posejati na strniku i to zaorati na jesen, ali kako nema vlage za nicanje odustao sam. Istanjirano je jednom i cekam da vidim da li cu jos jednom tanjirati, prskati totalom ili odmah orati jesenje.

Zato sto nema vlage za setvu postrnog useva koji bi se zaorao. Napisao sam to u postu iznad. Tanjirano ce bolje da apsorbuje padavine, naravno ako ih bude. Takodje ce bolje na izmami korove da nicu. Jednim totalnim prskanjem, ili ako ne bude toliko puno trave i onda bude vecinom jednogodisnja, onda jos samo jedno tanjiranje.

Pa ako je sijerak tolki bauk (a i nije ) , šta mislite ići kasnije sa nekim Kineskim generičnim za uskolisne tipa siran , ispade da je jeftinije prilično nego total?

Ne znam da li je jeftinije jer nisam ni razmišljao u tom pravcu, ali sigurno nije efikasnije od totala. Siran je koliko je znam protiv sirka u kukuruzu, a znamo da su protiv sirka efikasnija sredstva koja se primenjuju u soji ili suncokretu. Sredstva koja se primenjuju u kukuruzu rešavaju problem sirka samo toliko da spaseš usev kukuruza. Suviše su srodni kukuruz i sirak da bismo mogli jednog da totalno uništimo, a drugi da nema nikakvih štetnih posledica.

Nazad
Vrh