Strništa i rad na njima

Sta mislite sta se dobija oraznejm strnjista 1-2 puta pa jos na jesen duboko oranje ?
Ima dosta ljudi kod nas sto uopste ne diraju strnjiste vec samo prskaju totalom i onda duboko oranje na jesen-zimu. Nisam primetio da imaju ni malo losije useve ili prljavije njive.

Ja moram da napisem jednu konstataciju koju sam uocio ovih dana.
Na mestima gde je slama prekrila zemlju i taj sloj slame je nesto deblji jos i danas je zemlja mokra, a tamo gde je uzorano su grudve kao kamen tvrde i suvo je bar 15 cm.

E pa druze cim se uzore mora da s e podrlja,ja sam ugario i podrljao korovi krecu samo tako videcu dali ce raditi total ili oranje,ako bude kise i na jesen duboko bez televizora:haha:Ma sad je poljoprivreda maciji kasalj mos kako oces e sad dokle oces to ne znam,ali znam da nema nista gore od neuorane zemlje.Postujem podrivanje,gruberisanje,tanjiranje ali ne na duge staze!

Ko crnku prob'o nije, i plavusa mu je dobra..

Kod nas su sve moguce kombinacije prskalice, tanjirace, pluga i grubera oprobane na strnjici. Ove godine nisam sejao psenicu pa ne razmisljam o tome ali bi definitivno opet isao gruberom da kojim slucajem imam strnjike.

Dr. Grujo, ja sam imao slican slucaj pre 3 godine. Ako se sirak ne osusi dobro onda u jesen samo oranje bez predpluznjaka pa sta se zaore od zelene mase, zaoralo se. Ako se me varam, ja sam max 2 puta presao.

E pa druze cim se uzore mora da s e podrlja,ja sam ugario i podrljao korovi krecu samo tako videcu dali ce raditi total ili oranje,ako bude kise i na jesen duboko bez televizora:haha:Ma sad je poljoprivreda maciji kasalj mos kako oces e sad dokle oces to ne znam,ali znam da nema nista gore od neuorane zemlje.Postujem podrivanje,gruberisanje,tanjiranje ali ne na duge staze!
Ne, ne , ovo je bilo podrljano i to tik iza traktora koji je orao. Vlage u zemljistu je bilo sasvim dovoljno i lepo se njiva crnila kad je bilo "frisko" oranje i drljanje.

@grunt

Ja se borim sa psenicom vec par godina, kad sam i sejao to je bilo samo par kj na nagovor roditelja. Jesenas nisu uspeli ni za tih par kj da me ubede :D

Vidjao sam kod nas u selu da ljudi oljuste strnjiste pa predju vucenom tanjiracom. Zemlja izgleda lepo posle tanjirace ali uzalud potrosena nafta.

Sta mislite sta se dobija oraznejm strnjista 1-2 puta pa jos na jesen duboko oranje ?
Ima dosta ljudi kod nas sto uopste ne diraju strnjiste vec samo prskaju totalom i onda duboko oranje na jesen-zimu. Nisam primetio da imaju ni malo losije useve ili prljavije njive.

Upravo tako i ja radim... Jedva sam ubedio dedu da prestane vise da baca pare na oranje strnjista pa tanjiranje pa posla ajde i drljacom jos jednom to ide brzo znas a i posle se ne truckas na jesen kad ores duboko!!!! Vec par godina ih ne diramo do jeseni samo prskamo totalom i na jesen izoremo duboko i nema nikakve razlike cak su moje njive i cistije od ovih sto odmah izoru strnjiste a ono polse livada postane pa posle ponovo duboko oranje... Umesto da su samo Totalom isprskali.... Moji planovi su kad kupim vucnu tanjiracu da sa njom jednom predjem strnjista pa da prskam Totalom... Ali videcu...

I kod mene je uglavnom tako.Total i na jesen duboko oranje.Ovde ljudi i nemaju bas sredstava za drugacije obrade,neki i ne prskaju totalom,samo zaoru.E sada,da je jeftinije jeste,da li je bolje ne znam.Znam samo da mnogo zavisi kakva nas sledeca godina doceka.

S obzirom da je litar totala 450 dinara a sa litrom po k.j ne može ništa da se uradi jeftinije izađu oranje i tanjiranje.

@Milos88

Kombinujem kukuruz i soju, bez monokulture. Postoji vrlo efikasna hemija koja suzbija korove u ove dve kulture, samo je bitno da se na vreme uradi. Soja idealno raste iza kukuruza jer ima dovoljno vlage kad se seje i kukuruz fino izvuce azot iz zemlje sto soji odgovara a soja opet ostavi skoro pa odmornu zemlju za kukuruz.

Nazad
Vrh