Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
ja sam cuo da ako se ore za psenicu bilo posle suncukreta ili psenice ko ide opet da mora da se povalja inace ne bude dobro kao tanjiracom, je l to istina?
A ja radim ovako,na strnjistu gde ce opet psenica izvlacim stajnjak i plitko oranje(kad padne kisica) da se stajnjak zatrpa.U jesen ako se otravi ili preoprem opet ili tanjiraca(najcesce) i setva.Verujte mi tu psenica bude najbolja,bez ikakvog prskanja.E sad ko nema stajnjak po meni mislim da je najbolje preci jednom tanjiracom da se stnjiste oljusti(bolje zemlja upije kisu) i posle oranje.
Posle prve makar i najmanje kišice podrljaj. Nema ništa od prskanja po džombama. Nemoj da žališ za tanjiranjem jer je plitko oranje efikasnije od tanjiranja ako se pravilno uradi. Šteta je jedino što je drljanje izostavljeno jer je time izostavljeno i provociranje nicanja korova pa prskanje opet neće imati pun efekat kao i da si sačekao da prskaš u netaknuto strnište. Drljanje može da se preskoči ako nabaviš paker za plug. Može tu da se doskoči i kao što sam ja radio, vezivanjem jednog krila stare drljače za plug pomoću lanaca i drvene grede, ali to dodatno opterećuje trator, daleko više od pakera.Eto, ja sam plitko uzorao i posle se prepirao sa matorim da li da pređem drljačom ili ne pa sam popustio. Biće mi veselo kada po onim suvim džombama budem terao traktor sa zakačenom prskalicom. Da sam imao love, platio bih tanjiranje kao i do sada al nisam a nafte, bogu hvala ima na lageru.
Da plug ore duboko kako valja nekako i naštelam , al da plitko ore i dobro slaže , a ne iskače i pravi oplaze treba biti i dobar majstor i dobar plug.
A i moze i da se preore opet pred setvu ili tanjiranje,boze moj ako se preskoci ponegde ili plug iskoci.