Strništa i rad na njima

Ne mislim ni ja da je total po strništu spas , nego samo da svejedno moraju ići herbicidi prije i korekcija poslije nicanja.

Grunt , ima tu nešto , ali nebi se složio . Nema ništa bez hemije. Šta vrijedi nekim mjerama npr smanjiti zakorovljenost 50% , opet ostaju hiljade i hiljade biljki korova , sve dok se ne uspije herbicidima riješiti , šta nam znači što smo smanjili broj korova.
Drugim riječima , ako je neki korov problematičan , recimo ambrozija ili sijerak ili palamida nije bitno , i ako potrefimo hemijom kako treba , neće ga biti skoro ništa , znači riješeno , bez obzira na prethodnu agrotehniku , a ako nešto promašimo sa herbicidom , opet će ga biti dovoljno da sj..be usjev , bez obzira i na ugaru i sl.

Ja se sa ovim ne bih složio. Kako su naši stari radili dok za hemiju nisu ni znali? Oralo se i po tri puta posle strnjike: plitko oranje, pa drljanje da izmami korove, pa još jedno plitko preoravanje i drljanje i konačno u jesen "duboko" oranje, tj. što se dubokim oranjem nazivalo u vreme ono.
Ne treba uskogrudo gledati samo učinak na korovima i kalkulisati digitronom da li je jeftinije uništiti korove totalom za oko tri i po hiljade dinara za kantu od 10 litara ili trošiti gorivo na ljuštenje strništa. Ljuštenje strništa pruža mnogo više blagodeti od pukog uništavanja korova. Time se zatvaraju pukotine i sprečava isušivanje zemljišta, podstiče se mikrobiološka aktivnost, zatrpava krtog...
Zna se zašto se oralo baš plitko(15-20 cm), a ne kao jesenje oranje, kao što se ovde neki hvale da su radili.

Složio bih se sa tezom da plug u dogledno vreme neće ništa drugo zameniti. Sva druga alternativna oruđa ne prevrću zemlju, a to je makar s vremena na vreme neophodno.

Ja znam kako je kod mene u ataru prošao tj. proće jedan veliki gazda koji je posle repe radio samo podrivačem.U pitanju su jako velike površine gde kukuruza neće imati ni naftu da isplati.Zemlja se nije okrenula ,a bilo suvo.Hemija od repe ostala i odradila i ove godine na kukuruzu samo tako.

Opet zavisi od tipa zemlje , kod nas najčešće idu koštan ili proso , i ambrozija , gusti kao tepih , tu ako nije uradjeno herbicidima prije nicanja džaba oranje i pet puta.
A što kaže krlemrle , ajd ajd ali da se oranjem ili ugarom podstiče biološka aktivnost , :sta: , da ali kontra.

Danas...

24wrl02.jpg

A što kaže krlemrle , ajd ajd ali da se oranjem ili ugarom podstiče biološka aktivnost , :sta: , da ali kontra.

Aerobni mikroorganizmi u zemljištu rade samo ako imaju kiseonika, dakle ne u stabanoj zemlji poput cigle nego u rastresitoj - "provetrenoj".

Upotreba totalnih herbicida je ponekad neophodna i to posle ugora i drljanja, a nikako kao zamena za ugor.

Ja prvo pougarim i poravnam drljačom u dva prohoda i ostavim da trava krene i onda prskam totalom.

Bolje da si uhvatio neki drugi kadar.Kad vidim onaj kukuruz u pozadini podrivanje mi se i ne gleda od muke.

Evo kako je izgledalo kod mene pre dva dana, radio sam strnjak gruberom, kao sto se vidi isao sam ukoso jer cu verovatno prelaziti jos jednom za mesec dana, a njva je bila jako neravna, pa je cilj malo ju poravnati. Prasilo se i u 5 ujutru, sve je suvo, ni grama vlazne zemlje nisam video. Mislmi da je radna dubina isla do 15 cm, namesteno odokativno, nisam se bavio merenjem.

danas palo prvo ugarenje i išlo bolje nego što sam se nadao. grašak počeo pa odustao ide plug van

Ija sam rano jutros moje strnište uzorao na nekih 20 cm dubine, išlo je dobro samo što se od prašine nije video plug.

ja sam jutros uzoro 2 ha strnista dubina oko 10cm a masine naravno 540 i necete mi verovati ali je tako 755.3nk uzeo da probam i islo je 1 brzom bez vecih problema izmedju 1600 i 1800 obrtaja

U mom kraju uglavnom ne moze da se ore nikako dok ne padne neka jaca kisa, iskace plug ili je pretesko za traktor. Tako da zato vreme izbije i pomalo trave i korova na strnjistu i ko hoce da prska totalom on prska pre plitkog oranja a najesen naravno preorava dublje. Ima ih koji samo prskaju pa oru jednom najesen, neki ne prskaju i ne oru plitko vec najesen zaoravaju i travu. Ja prskam pa onda tanko orem (kad malo i nakisne) pa najesen duboko a ovde citam da se prvo tanko uzore pa onda prska. Da li je ovaj drugi nacin bolji i zasto? Mozda bih mogao da probam i tako ako mi kazete neki dobar razlog zasto je bolje i naravno ako ne bude previse korova a pre neke kise da mogu da orem. A mislim da na ovim vrucinama tesko da ce i korov rasti pa bih imao zgodu da proverim ovaj drugi nacin. Ako sam dobro razumeo prvo plitko oranje pa onda cekate da izbije korov pa total i najesen naravno duboko oranje?.

Bolje je sad ne orati ako ne moze da se ore plitko,10-ak cm.Trebalo bi sacekati kisu,valjda ce je biti ovih dana.Ako se ore sad duboko,na jesen ce se mnogo teze preoravati kakvi god da su uslovi.To je bar moje iskustvo

Nazad
Vrh