Strništa i rad na njima

Evo cime ja radim na strnjistu

2pspto4.jpg

9fwryq.jpg

250m3xv.jpg

Večeras otišao da probam da tanjiram.Strnjište je već bilo istanjirano jednom ali pre kiša po onom suvom vremenu.Danas je bila sasvim druga priča.Dubina znatno veća pa čak i toliko da je traktor i te kako osećao da iza sebe ima neko oruđe spram prošlog tanjiranja kada je išao kao po asfaltu.U sredu ću preći sve njive i biće kao da sam i dobro uzorao.

Evo i mi smo jučer zadnjih 12 jutara prešli .. :D
Natoćeno 180 litara , potrošeno toćno pola rezervara , znaći to je cca nekih 15 litara po jutru ...
fxaqfk.jpg

bi5kpd.jpg

2h6ygyb.jpg

25tgrv7.jpg

Glavni akteri: John Deere 6630 + VN M1020

Orano: Podrivano strnište

Orano za: Uljanu repicu

Dubina: [-]

Brzina: 8.5 - 8.8 km/h

Potrošnja: [-]

Slike:

DSC01434.jpg

DSC01430.jpg

Koja je ovo trava na stnjistu nisam je do sada vidjao.Izvinjavam se ako nije tema neznam gde je tema o travama.Ljubicasto plava sa malo lisne mase.
s5bbwo.jpg

Ma sad je to proslost nema je vise na suncu sada joj je mrak pao na oci.Nisam vise slikao a i promenio sam mobilni a on nema dobru kameru.Lici na polja lavande koje sam video u Madjarku.

Ja sam prošle nedelje u utorak tačnije izvezao stajnjak i sutradan prepodne to zaorao, tj ugario. Dole je bilo vraški tvrdo, stvarno sam se iznenadio. Pretpostavljao sam da će tako da bude, s obzirom da kad smo orali jesenas za setvu pšenice bilo je dosta vlažno. Al, sve u svemu, posle ovih kiša jako lepo se uradilo!

Oprskao sam u prošli petak strnište totalom, dakle pre deset dana. Doza je bila 5 l/ha, stim što sam neke delove i duplirao. Sirak je počeo da se suši već posle dva tri dana. Ali nešto me drugo interesuje i molio bih ako ima neko stručan da mi objasni...

U pojasu uz među sa komšijom i uz leniju je bilo i ambrozije. Imala je izbačene cvasti ali još nije cvetala (ta cvast je još bila zatvorena, zelene boje; kad počne da cveta onda se otvore žuti cvetići pa cvast izgleda žuto). Da li će je ovaj total ubiti, odnosno da li će je onemogućiti da joj seme dođe u takvio stanje zrelosti da je u mogućnosti da kasnije klija, nikne i obnovi populaciju ovog korova, ili je u tom uzrastu već bilo kasno za total i može da ostavi "funkcionalno" seme? Ukoliko je ovaj drugi slučaj, onda ću otići i pokositi tu ambroziju, mada bih više voleo da ne moram po ovoj vrućini to raditi.

Inače, ambrozije se jako bojim, i po svaku cenu se trudim da baš svaku biljku uočenu na mojim njivama uništim da ne baci seme. Lično mislim da je ona najveća pretnja našoj poljoprivredi, višestruko veća od svih mogućih niskih cena, elementarnih nepogoda, suša i loših poteza vlasti...

Danas sam radio usluzno podrivanje na 3 kj u teskoj zemlji. Dubina na koju radim je 50 cm, brzina 6 km/h na 1800 obrtaja. Mnogo sam se plasio podrivaca ali sam zadovoljan kako ga vuce. Potrosnju nisam mogao da merim jer mi rezervoar nije bio pun ali cu ga najesen izmeriti cim pocnem da radim sojista. Cena po jutru 6000 din.

Nazad
Vrh