Oprskao sam u prošli petak strnište totalom, dakle pre deset dana. Doza je bila 5 l/ha, stim što sam neke delove i duplirao. Sirak je počeo da se suši već posle dva tri dana. Ali nešto me drugo interesuje i molio bih ako ima neko stručan da mi objasni...
U pojasu uz među sa komšijom i uz leniju je bilo i ambrozije. Imala je izbačene cvasti ali još nije cvetala (ta cvast je još bila zatvorena, zelene boje; kad počne da cveta onda se otvore žuti cvetići pa cvast izgleda žuto). Da li će je ovaj total ubiti, odnosno da li će je onemogućiti da joj seme dođe u takvio stanje zrelosti da je u mogućnosti da kasnije klija, nikne i obnovi populaciju ovog korova, ili je u tom uzrastu već bilo kasno za total i može da ostavi "funkcionalno" seme? Ukoliko je ovaj drugi slučaj, onda ću otići i pokositi tu ambroziju, mada bih više voleo da ne moram po ovoj vrućini to raditi.
Inače, ambrozije se jako bojim, i po svaku cenu se trudim da baš svaku biljku uočenu na mojim njivama uništim da ne baci seme. Lično mislim da je ona najveća pretnja našoj poljoprivredi, višestruko veća od svih mogućih niskih cena, elementarnih nepogoda, suša i loših poteza vlasti...