Strništa i rad na njima

Dukej , mi se ovde borimo sa Ambrozijom već dugo vremena , ali kada se odradi kako treba na vrijeme nije nikakav problem.U kukuruzu se rješava lako osim ako ne preraste onda je malo teže ali nije nerješivo.
Najveće probleme pravi u soji ako se ne rješava dok je mala (nije baš jednostavno) , pojavi se u kasnijoj vegetaciji a pošto nije Bio-tech soja (GM) često može biti ::vadjenje_repe::

Po meni, najveće leglo semena ambrozije su zapušteni ćoškovi, uvratine i slična mesta. Neki dan kad sam lucerku kosio, svu ambroziju oko njive sam pokosio, tek toliko da budem miran da se veća količina semena ne nađe u njivi!

Pratim u ataru neke kukuruze sejane na tanjiranom,oranom i podrivanom zemljištu.Ostala agrotehnika potpuno ista.Za sada je onaj na oranju daleko-daleko na izgled bolji od svojih konkurenata.Šta će biti u kosidbi ćemo videti ali ako se po jutru dan poznaje oranje je ipak prava operacija.
Kakvi su rezultati u kosidbi ?

Nisam čuo tačne rezultate u kilogramima ali je taj na oranju do kraja bio najbolji po broju biljaka i veličini klipa.Pitaću drugara pa ću napisati.

Ja sam usluzno vro kukuruz jesenas koji je sejan direktno,bez osnovne obrade i MAX.prinos je bio oko 1500 kg po lancu,a neke parcele nisu ni vrsene jer nista nije bilo.Takodje sam vro i parcele gde je samo tanjirano i tu je bilo malo bolje oko 2-2500 kg po lancu.

Zeljko svaka cast

Ko ima problema sa ambrozijom neka ugari strnista 2x pa neka kaze dogodine dali je ima, sad je vreme za to samo ne cekati vise od 3 dana od zetve . :ppozdrav:

Mi cemo prvo gruberom ici, a kasnije mozda plitko poorati, naime rec je o parceli koja je jako zakorovljena.

Ja sam danas na strnjištima gde je presovana i odnesena slama radio podrivačem.Išlo je jako lepo.

Suvo neverovatno a dosta se lako ore,dubina zadovoljavajuca.Ako mi se ne bude spavalo nocas opet akcija.

Grunt , ima tu nešto , ali nebi se složio . Nema ništa bez hemije. Šta vrijedi nekim mjerama npr smanjiti zakorovljenost 50% , opet ostaju hiljade i hiljade biljki korova , sve dok se ne uspije herbicidima riješiti , šta nam znači što smo smanjili broj korova.
Drugim riječima , ako je neki korov problematičan , recimo ambrozija ili sijerak ili palamida nije bitno , i ako potrefimo hemijom kako treba , neće ga biti skoro ništa , znači riješeno , bez obzira na prethodnu agrotehniku , a ako nešto promašimo sa herbicidom , opet će ga biti dovoljno da sj..be usjev , bez obzira i na ugaru i sl.

Mislim da trenutno nisu uslovi za oranje strnista, jer treba da se ore plitko,da bi se u jesen lakse preoralo.Ako ne bude kise uskoro, necu orati,samo total kasnije kad krenu korovi

Poslednja izmena:
Evo ja se sad vratio sa razbacivanja slame.Ujutru još za mraka radim razbacivanje ,a uveče zavisno od njive tanjiranje ili podrivačem.

Grunt , ima tu nešto , ali nebi se složio . Nema ništa bez hemije. Šta vrijedi nekim mjerama npr smanjiti zakorovljenost 50% , opet ostaju hiljade i hiljade biljki korova , sve dok se ne uspije herbicidima riješiti , šta nam znači što smo smanjili broj korova.
Drugim riječima , ako je neki korov problematičan , recimo ambrozija ili sijerak ili palamida nije bitno , i ako potrefimo hemijom kako treba , neće ga biti skoro ništa , znači riješeno , bez obzira na prethodnu agrotehniku , a ako nešto promašimo sa herbicidom , opet će ga biti dovoljno da sj..be usjev , bez obzira i na ugaru i sl.
E moj prijatelju dok je bili jeftinije gorivo mene bili sramota kad imam jedan korov u njivi ali sam tri puta orao za kukuruz,Zamisli sad kad okrenes zemlju i koren korova na ovo sunce i stoji tako 10 dana njemu zivota vise nema a total cim padne kisa ovo ga sve mi je jasno prskam i ja totalom ko ce nakupovati goriva al zalim zbog toga jako!Npr seme ambrozije moze da opstane u zemlji 40god,gorusica nemora da se pojavi nikad ali kad se stvore uslovi za to evo je.Tvrdim da se zemlja u Srbiji zagadila od kad se pocelo sa primenom totala posle zetve dok se oralo toga nije bilo a o zdravlju i zastiti zivotne sredine da ne pricam.

Nazad
Vrh